Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Torba typu Go Bag

Recommended Posts

O, a w jakiż to sposób, skoro ja się wypowiadałem o konkretnym modelu, który sam używam, a nie o "wszystkich możliwych rozwiązaniach"?

Możliwe, ale w moim odbiorze Twoja poniższa wypowiedź nosi cechy bardziej ogólnego sądu:

Mówisz, że wadą jest brak rzepa, bo używasz jako apteczki czegoś co apteczką nie jest. A w torbie/plecaku taki rzep jest po prostu zbędny...

Podobnie jak:

...mam awersję do plecaków/toreb w konfiguracji "jedna wielka komora". W tych kieszonkach spokojnie przenoszę podręczną apteczkę oraz drobnicę typu multitool, mała latarka czy przyrządy do szycia, dzięki czemu są na miejscu i pod ręką, a wrzucone do jednej wielkiej komory byłyby nie do odnalezienia

Pogrubienia moje - a więc DAP jest jednokomorowcem + 1 kieszeń zewnętrzna z wymiennymi organizerami trzymającymi się na rzepie... ;-)

Poza tym nigdzie powyżej nie zastrzegałeś że twoje wypowiedzi dotyczą li i tylko tego Sotechowskiego Gobaga, więc traktowałem je bardziej ogólnie.

@Kret:

Ostatnio używałem tego Go-Baga ( ST ) w Tomaszowie.

Jako cywil nie mogłem albo nie powinienem obwieszać się oporządzeniem - miałem więc w nim zapas amunicji, baterie, picie, jedzenie i dropnice typu szybkoładowarka, multi-tool i sporo innych.

Często biegaliśmy, częściej długo maszerowaliśmy i wiele razy szturmowaliśmy - uważam, że wbrew pozorom świetnie się sprawdził.

Oczywiście przy szybkim biegu "latał" niezależnie ode mnie.

Zawsze można ją wypiąć jedną dużą klamrą - co mi się zdarza podczas szturmu a po wszystkim po nią wrócić.

Natomiast pod względem "użyteczności"czyt. ilości małych kieszeni, ich rozmieszczenia, łatwości i szybkości dostępu do nich jest niezły.

Np. przesunięcie jednym ruchem torby na brzuch przydaje się w akcji.

Ale fakt, o laptopie nie pomyślałem... ;-)

Pozdrawiam,

Lambert

Edited by Lambert

Catch, dzięki stukrotne za tego linka. Naprawdę rewelacja.

Lambert, ja w swoim po prostu się przebiegłem kilka km i kilka razy wysprintowałem do zielonego światła/autobusu, moje zdanie na temat niepraktyczności ukośnego zawieszenia podtrzymuję.

Co do pakowności, to kwestia gustu i indywidualnych potrzeb. Ja uważam, że te kieszoneczki wystające są całkowicie zbędne (i niezbyt praktyczne), a rozwiązanie typu DAP wydaje się najrozsądniejsze, i właśnie tak będę tego GoBaga przerabiał.

Pozdrawiam

Kret

Widzisz Kret, ja popatrzyłem z drugiej strony. O zmieszczeniu laptopa nawet nie marzyłem (17'' ;)), ale jak zanabyłem netbooka i wpadnięciu na pomysł "ciekawe czy się zmieści..." Go Bag po raz kolejny miło mnie zaskoczył. Rzeczywiście A4 wymaga zgięcia, ale nie do tego stopnia, żeby dokumenty się uszkodziły.

W zasadzie to co w nim po długim i codziennym użytkowaniu najbardziej doceniam, to wygodę zakładania, ściągania i dostępności do kieszeni. Podobnie jak sposób wrzucania rzeczy przez otwór zapinany na rzep, którego prawie nigdy nie zapinam, bo po co.

a więc DAP jest jednokomorowcem + 1 kieszeń zewnętrzna z wymiennymi organizerami trzymającymi się na rzepie... ;-)
Na to nie zwróciłem uwagi, ale jest w tym niejaka sprzeczność - niby jest jedna duża komora, ale jednak pełna małych kieszonek, więc nie używa się jej jako jednej dużej komory :)

Co do rzepów w takiej konfiguracji - ok, pewnie się sprawdza. Ale nie jest to raczej popularne rozwiązanie ;) Nie używałem, nie wiem. Mi wystarcza Falcon II :)