Pinciop Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Zakupiłem dzisiaj baterię firmy Firefox 2000mAh 1.2V, oraz ładowarkę mikroprocesorową firmy ASG (Action Sport Games) i podłączyłem do ładowania. Ile mniej więcej muszę ładować tą baterię? 10-12 godzin starczy. I 2 pytanie: Jakie lampki (diody) będą świecić gdy bateria będzie naładowana i czy mogę od razu po tym włączyć rozładowywanie? (Jeżeli tak to ile czasu rozładowywać?) Od razu mówię, że w kwestiach ładowarek mikroprocesorowych jestem (bardzo) zielony. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Ta ładowarka raczej nie naładuje poprawnie pojedynczego ogniwa (1,2V). Co do pytań: Ad.1. Ładowarka automatycznie przerywa proces ładowania kiedy akumulator ma już dość. Ad.2. Zielona. Ad.3. Masz rozładowywarkę? Quote Link to post Share on other sites
Pinciop Posted March 16, 2009 Author Report Share Posted March 16, 2009 Ta ładowarka raczej nie naładuje poprawnie pojedynczego ogniwa (1,2V). Co do pytań: Ad.1. Ładowarka automatycznie przerywa proces ładowania kiedy akumulator ma już dość. Ad.2. Zielona. Ad.3. Masz rozładowywarkę? Dzięki za odpowiedź, Co do 1 zdania, to czemu nie? W sklepie (dość porządnym) powiedzieli mi, że będzie dobra do ładowania tego. Co do Ad.3 jest wbudowana w ładowarkę, ale kiedy mam włączyć rozładowywanie? Jak pojawi się zielona lampka oznaczająca, że bateria jest full? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 To może podaj linka do ładowarki, którą posiadasz, bo ja najwyraźniej mam na myśli zupełnie inny model :roll: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Z reguły najpierw się rozładowuje, potem ładuje. Obawiam się, że chodzi o baterie 12V a nie 1,2V Mylę się? Quote Link to post Share on other sites
Pinciop Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Z reguły najpierw się rozładowuje, potem ładuje. Obawiam się, że chodzi o baterie 12V a nie 1,2V Mylę się? To taka bateria (ma 8,4V, nie to czytałem co trzeba): Ładowarka wygląda tak jak ta: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=149 tylko, że firma jest inna.. Ale wszystko wygląda identycznie. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 :wink: W tej ładowarce wszystko robi się automatycznie. Jeżeli chcesz znać czas ładowania/rozładowywania to siedź przy niej ze stoperem ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Jeżeli chcesz znać czas ładowania/rozładowywania to siedź przy niej ze stoperem Przy okazji odbębnisz trening cieprliwości idealny pod "profesję" snajpera :D Quote Link to post Share on other sites
Pinciop Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Ok, dzięki za odpowiedzi. Są tutaj pkt. pomógł czy coś? :D PS. Baterię już naładowałem i rozładowałem. Naładuje w piątek bo w sobotę pojadę z kumplami się postrzelać. Quote Link to post Share on other sites
piotrszmidt Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 wypowiem sie bo mam ta ladowarek i batke Firefox 9,6 2000 mAh. Jak podlaczysz baterie to poczakaj az zielona dioda przestanie migac (zazwyczaj okolo 1 min) Oznacza to ze ladowarka poprawnie rozpoznala ogniwa i uznala ze nie sa uszkodzone i moze je ladowac. Wtedy automatycznie przejdzie do ladowania. Jesli chcesz rozladowac batke (co poronuje ci robic przed ladowaniem) musisz przynajmniej 2 s. przytrzymac zolty przycisk z prawej strony az do zapalenia sie zultej diody. Ladowarka bedzie rozladowywac bateri okolo 5-6 h. po czym nastapi automatyczne przelaczenie w tryb ladowania. Ladowarka zasynalizuje naladowanie poprzez palenie sie zielonej diody. Jesli zielona dioda zacznei mrygac to oznacza ze ladowarka przeszla w stan podtrzymywania naladowania. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Czyżby sprzedawca nie dołączył do ładowarki instrukcji? Quote Link to post Share on other sites
Pinciop Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 piotrszmidt, dzięki, teraz już wszystko wiem. Foka, dołączył ale taką, że po przeczytaniu nie byłem pewny (znam angielski) czy wszystko jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts