Plutonowy Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Witam. Ostatnio w mojej m16(WGCC) zaobserwowałem a właściwie wysłuchałem ciekawe zjawisko. Otóż przy strzale(właściwie to po) słychać metaliczne echo z dobiegające z mojej emki. Nie odbija się to ani na osiągach ani na szybkostrzelności, ale martwi mnie to troszkę. Zastanawiałem się czy to może być wina metalowych(stalowych?) zębów na tłoku, albo sprężyny. GB to prawie że stock wymieniona sprężyna na 170%PDI oraz głowica tłoka na Prometheusa z bodaj POMu. Co o tym sądzicie bo może się okaże że niepotrzebnie robię z igły widły, ale z drugiej strony nie chcę żeby się okazało że to początek końca ;-) . Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 (edited) Ja po wymianie na M120 oraz aluminiową głowicę tłoka też mam takie zjawisko. Sądzę że nie jest to jakimś złym objawem. Jeśli się mylę poprawcie mnie :) to też zacznę się martwić. Pozdrawiam edit// przypuszczam że masz coś takiego http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=447 Jam mam podobną tylko że Deep Fire więc pewnie dlatego takie mamy rezultaty. Wcześniej miałem plastikowy STOCK G&P. Edited March 22, 2009 by murek94 Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Jak dla mnie to chodzi o "bdziąg" wywoływany przez wibrującą sprężynę ;) Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted March 23, 2009 Author Report Share Posted March 23, 2009 (edited) przypuszczam że masz coś takiego http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=447 Mam tą http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=448. Jak dla mnie to chodzi o "bdziąg" wywoływany przez wibrującą sprężynę ;) A to normalne zjawisko jest? Jak dotąd się z czymś takim nie spotkałem. Edited March 23, 2009 by Plutonowy Quote Link to post Share on other sites
Jodi Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Ja w swojej spr'ce (wgcc) też słyszę taki dźwięk i uważam to za rzecz normalną. Jeżeli masz dobrze zrobiony shimming i ustawiony silnik to nie masz się czym martwić ;) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Mocne sprężyny lubią takie fikuśne dźwięki wydawać. U mnie po wymianie na M110 też brzdęka co nieco i jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted March 24, 2009 Author Report Share Posted March 24, 2009 Jeżeli masz dobrze zrobiony shimming i ustawiony silnik to nie masz się czym martwić ;) Mam taką nadzieję i tak muszę wyjąć gb bo śrubka od selektora się nieco poluzowała to od razu sprawdzę czy w GB wszystko gra, może sprawdzę jeszcze czy dźwięk się zmieni jak stockową sprężynę wsadzę. Mocne sprężyny lubią takie fikuśne dźwięki wydawać. U mnie po wymianie na M110 też brzdęka co nieco i jest ok. 110 mocna sprężyna hmmm ciekawe ciekawe :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Już do mocniejszych sprężyn się zalicza no nie :P. Quote Link to post Share on other sites
kubinacci Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 spróbuj psiknąć smarem teflonowym lub innym o nie za rzadkiej ani za gęstej konsystencji na sprężynę i prowadnice, w jednej z replik które robiłem, trochę pomogło i dużo mniej było słychac "Bzdzziąąąggg" Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Też jest to kwestia troszkę wyrobienia springa. U mnie te "bzdziąąąągg" jest coraz mniejszy. Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Jak będzie "krrrrr" slychać to się martw;) nie 1 replika w której słyszę takie coś ja jak na dzień dzisiejszy każda ma się dobrze. Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Zauważyłem, że faktycznie coraz mniej słyszę sprężynę wystrzeliłem ok 500kulek Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted March 27, 2009 Author Report Share Posted March 27, 2009 GB rozebrany, podkładki sprawdzone, sprężyna wymieniona na stockową i echo znikło, a przynajmniej jest prawie nie słyszalne. Także najprawdopodobniej była to wina sprężyny. Chociaż sama praca zębatek też nieco inaczej brzmi. W każdym razie żadnych niepokojących dźwięków nie usłyszałem. Quote Link to post Share on other sites
Majster' Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Zauważyłem, że faktycznie coraz mniej słyszę sprężynę wystrzeliłem ok 500kulek ew głuchniesz od huku wystrzału :D Mi latała zbyt luźno sprężynka z dźwigni przeładowania. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 (edited) Pewno mocniejsza sprężyna obijała się po metalowej prowadnicy sprężyny i stąd te echo. Jeżeli to bardzo irytuje że nie można z tym żyć proponuję prowadnicę sprężyny z duraconu. Systema łożyskowana z duraconu jest wytrzymała i nie ma przy niej takiego echa. Edited July 28, 2009 by kermit Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Ja się spotkałem z czymś takim w dwóch boyi. Jednego z nich rozkręcałem i miał niedokręconą głowicę tłoka. Po dokręceniu dziwny pogłos zniknął. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts