Jagger Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Jak ma sie sprawa z rękawicami BW? Czy istnieje ich jedna wersja czy jest też więcej? Sam wiem tylko o tych "zielono-czarnych", które są najbardziej popluarne. Z moich doświadczeń wynika, że w upalne letnie dni są one niezbyt wygodne (dłoń bardzo się poci itp.). W związku z tym mam pytanie czy istnieje jakaś inna wersja rękawic na lato? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Siema ;) Istnieją również rękawiczki z szarej skóry letnie oraz ze skóry czarnej na zimę z tego co wiem,chociaż różnie piszą na ten temat. Letnie : http://rangershop.pl/product-pol-2478-Oryg...re-demobil.html Zimowe : http://rangershop.pl/product-pol-2479-Oryg...owe-czarne.html Wawix Quote Link to post Share on other sites
Jagger Posted March 30, 2009 Author Report Share Posted March 30, 2009 A to nie są jakieś starsze modele? Bo wyglądają dośc obskurnie ;). Ale załóżmy, że masz racje, w takim razie na co są te zielone? :) Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Pewnie na wiosnę :lol: Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Żadne przestarzałe w latach 90'tych używano takie na 100 % :-P http://img254.imageshack.us/img254/7726/bundeswehr31vf5.jpg Wawix Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Hans na animacji ma szare skórzane ale on to pierwszej świeżości nie jest :D. Obecnie korzysta się z nomexów. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Szare rękawiczki to stary model ogólnowojskowy, występujący w wersji letniej i zimowej. Były one używane do zajęć codziennych i poligonowych. Zielone rękawiczki, o których tutaj mowa, to nowy wynalazek BW i są to pseudo rękawiczki taktyczne. Quote Link to post Share on other sites
Jagger Posted March 31, 2009 Author Report Share Posted March 31, 2009 I nie ma żadnej wersji letniej tych zielonych? Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Szare rękawiczki to stary model ogólnowojskowy, występujący w wersji letniej i zimowej. Były one używane do zajęć codziennych i poligonowych. Zielone rękawiczki, o których tutaj mowa, to nowy wynalazek BW i są to pseudo rękawiczki taktyczne. Wolf takie rękawiczki masz na myśli? link: http://armyworld.pl/product-pol-269-Nowe-R...NTBALL-ASG.html Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Tak, dokładnie taki model miałem na myśli. Niestety na zdjęciach nie widać kontraktu. Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Czy ktoś może widział w jakimś sklepie nowe rękawice bw... jedyny jaki znalazłem to zresztą ten podany dwa posty wyżej... tylko że na moje zapytanie w sprawie zielono-czarnego modelu odpowiedzieli że nie mają i mieć nie będą... a zdaje mi się że te niebieskie sprawią że będę wyglądał jak francuski żołnierz w XVIII wieku... czyli będę się tylko prosił o odstrzelenie jak kaczka... Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 http://rangershop.pl/product-pol-115263265...zki-bojowe.html Masz linka, ale nie kupuj broń Boże nowych rękawic, części odzienia która ciuchra się już na pierwszej strzelance, jeśli ruszasz się choć ciut więcej od kampiącego grubasa. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Co to znaczy "ciuchra" ? Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 ...mechaci! ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Muszę to niestety potwierdzić, kupiłem nowe i od razu, na pierwszej strzelance zmechaciły się jak... no, że bardzo... Tak przy okazji- ma ktoś pomysł, jak pozbyć się tego efektu? Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 (edited) @Ununoctium Polecam maszynki do golenia swetrów, szukaj w marketach. Kiedyś wygoliłem cały polar US, ten starszy typ, brązowy, wyglądał chwilę jak nówka. Edited April 11, 2009 by kampfhund Quote Link to post Share on other sites
Mack the Knife Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Ehh, jak to powtarza Choisen... "Jeżeli w rekonstrukcji coś ci przeszkadza, noś to tak długo aż przestanie ci przeszkadzać" Bardziej mnie irytuje to, że kiedy kupiłem rękawiczki były idalnie dopasowane do dłoni, mogłem w nich szyć spokojnie, a teraz tak się rozciągnęły, że są ok pół rozmiaru za duże. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Mnie też się porobiły kuleczki na rękawiczkach no ale co zrobisz? xD Dają rade :-P A co Soldaci mieli na wyposażeniu maszynki do golenia swetrów bo im się kuleczki robiły? hah Wawix Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Mi "kuleczki" porobiły się na palcu wskazującym. Pewnie od naciskania spustu :P Macku, dobrze, że cytujesz dowódcę, masz plusa ;) Mam pytanie co do tych "skórzanych" rękawiczek. Jak z nimi jest? Żołnierz ma "zielone" i skórzane? Czy tylko jedną parę, w zależnosci od "święta"? Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted April 11, 2009 Report Share Posted April 11, 2009 Mi "kuleczki" porobiły się na palcu wskazującym. Pewnie od naciskania spustu :P Macku, dobrze, że cytujesz dowódcę, masz plusa ;) Mam pytanie co do tych "skórzanych" rękawiczek. Jak z nimi jest? Żołnierz ma "zielone" i skórzane? Czy tylko jedną parę, w zależnosci od "święta"? A to jeszcze są te skórzane na wyposażeniu żołnierzy? Wydaje mi się, że obecnie zielone są już w standardzie. Zrobiłem mały research i wiem, że zielone rękawiczki pojawiły się na zdjęciach już w 2006 roku. Druga sprawa, którą wg mnie trzeba poruszyć, a jest bardzo ważna i którą przerabiamy w naszej nowopowstającej grupie reko: co konkretnie i w jakim czasie rekonstruujesz? Bo tego sprzętu jest od groma i wymieniał nie będę, a posłużę się tylko jednym przykładem: kamizelki - w użyciu jest Splitz (+S95), Mehler ST, IDZ i kilka pośrednich. Niby IDZ najnowszy, ale poborowi trenują w Splitzach. Czyli pytamy się: który rok i miesiąc, poborowi czy regularni, na misji czy w koszarach? I dopiero wtedy możemy się zapytać co oni mają w standardzie... Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Jakich rękawic używało BW do kamuflażu pustynnego ''Wustentarn''? Jest jakiś określony rodzaj? ;) Wawix Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Pewnie tych samych co normalnie. ;) Kamizelek nie mają a rękawiczki by robili? :lol: Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 Pomyślałem,że skoro Mehlery mają w Wuście to i jakieś łapawice zrobili w kolorze pustynnym ;) Wawix Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted November 26, 2009 Report Share Posted November 26, 2009 Przeglądając stronę armyworld.pl znalazłem pewną nowość: http://armyworld.pl/product-pol-555-Rekawi...n-Oryginal.html Cóż to jest? Czy to "Renomowana Niemiecka Firma" czy oryginał? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 Głowy nie dam, bo nie widzę metki. Wg moich informacji BW otrzymała takie rękawice kontraktowe, które zastąpiły wersje oliwkową (analogiczna budowa). Do tego jeszcze oferowane jako używki ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts