MAJOR762 Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Narazie 3 zdjęcia bipodu skręconego do kupy, przed malowaniem i założeniem końcówek nóżek. Wzorowany na Harrisie, nieregulowana wysokość nóżek. Założony na MK12SPR MOD0. Quote Link to post Share on other sites
wija99 Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Do Ak, galila by pasowało. Ale do emek, G36 i innych bogatych broni nie. Krawędzie ma też to trochę za ostre więc było by kiepsko, gdyby sobie miałeś podczas biegu do okopu (np.) rozciąć sobie ręke. ps. Ja biegałem swojego czasu ze statywem od teleskopu i na trójnoga się nadawał. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 1, 2009 Author Report Share Posted April 1, 2009 (edited) A jakieś konkretne powody dlaczego miałby nie pasować?? Co do krawędzi - bipod jest niedokończony, a ostrych krawędzi prawie że nie ma, a te które są będą pozaokrąglane. Jeśli ktoś robił własne bipody - wklejajcie zdjęcia, pochwalcie się ;) PS: Co to jest bogata broń?? Edited April 1, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Pamiętam, że kiedyś ktoś pokazał tu swój bipod z anteny od telewizora :-F Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 1, 2009 Author Report Share Posted April 1, 2009 Na ten przykład z zawiasu i 2 prętów (rurek?) Snup Dog robił pod M14. Tylko że ja mam na myśli coś więcej niż 2 pręty na taśmę zamocowane. No chyba że tylko ja się bawię w takie rzeczy, to wtedy tym bardziej dumny z siebie jestem :F Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Tylko po co się tak męczyć...idziemy na bazar i za grosze kupujemy 2 stopki do roweru lub drzwi... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 1, 2009 Author Report Share Posted April 1, 2009 Tak, tylko po co skoro tutaj wszystko miałem za darmo a i wygląda to raczej lepiej niż stopki od roweru i leciutkie to, a nie kawał pręta. Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Przy M24 nie wyglądało to źle, kwestia gustu, kto co woli :) Quote Link to post Share on other sites
wija99 Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 (edited) Mając bogatą broń miałem na myśli broń która jest robiona przez bogate państwa. użyłem złego słowa. Bo miałem na myśli Antonim słowa partyzancka broń. emki mi się kojarzą z Bajeranckim oprzyrządowaniem. a AK z byle czym, lecz też dobrze działającym. Jeśli to pomalujesz na czarno i zaokrąglisz to prawdopodobnie zmienie zdanie. Ps. Geniusz to nawet ze spinki do włosów zrobi Bipod Edited April 1, 2009 by wija99 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 1, 2009 Author Report Share Posted April 1, 2009 Dlatego napisałem właśnie że dwójnóg jest w trakcie kończenia, a fotki dałem teraz coby kontrast był "przed-po". Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 Jest składny, czy jednorazowy? Raz złożysz i nie otworzysz :F Fajna sprawa, z czego jeszcze można zrobić takie coś? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 2, 2009 Author Report Share Posted April 2, 2009 Jest składny, czy jednorazowy? Raz złożysz i nie otworzysz :F Zabawne, bardzo ... Wiesz, jest jednorazowy a te całe śrubki i sprężynki to dla lansu i wiesz, tak że niby ma kontakt z bazą ... :wink: Fajna sprawa, z czego jeszcze można zrobić takie coś? Z blachy stalowej, śrubek, sprężyn i rurek aluminiowych. Do tego 2 montaże najtańsze do lunet i trochę pracy. Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 nóżki od drzwi są całkiem dobre FOTKA jak widać jest to płaska blaszana płytka przykręcona jedną śrubą i 2 rozkładane nóżki przykręcone do tej blaszki. nóżki z tyłu trzeba było ograniczyć bo rozkładały się o 180 stopni ;) cała filozofia :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 2, 2009 Author Report Share Posted April 2, 2009 (edited) Rzeczywiście, też fajne rozwiązanie. Ale pytanko: jest możliwość przymocowania do tego montaży na RIS?? PS: Ta luneta to BLOG, dobrze rozpoznaję?? ;) Edited April 2, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 Rzeczywiście, też fajne rozwiązanie. Ale pytanko: jest możliwość przymocowania do tego montaży na RIS?? PS: Ta luneta to BLOG, dobrze rozpoznaję?? ;) nie myślałem o zakładaniu tego na RIS'a bo robiłem to stricte do VSR'ki a lunetka to ACTION M1 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 No Majdżor jedna sprawa... Bipod powinien (nie musi ale powinien) mieć możliwość "obrotu" wzdłuż podłużnej osi karabinu. Chodzi o to, że nie zawsze masz na tyle "równe" podłoże, żeby ustawić sobie dobrze "broń". Dlatego pewnien zakres "skręcania" jest potrzebny. Poza tym czasem przy pewnych "rodzajach" celów trzeba zgrać oś pionową lunety-karabinu z "przechyloną" osią pionową celu. Przy strzelaniu na większe odległości np do stojącej sylwetki człowieka, podstawą jest utrzymanie osi pionowej karabinu/celownika na osi pionowej celu. kwestia poprawki na odległość w takim przypadku decyduje tylko o tym czy trafisz w stopę, podbrzusze-brzuch czy w głowę. Ale zawsze powinieneś trafić "wzdłuż" celu. łatwiej jest utrzymać siatkę celownika na celu "przesuwając" ją wzdłóż celu. Teraz weź przypadek kiedy np z karabinu przeciwsprzętowego masz zniszczyć maszt anteny radiowej który ktoś ustawił "krzywo". Żeby przesuwać siatkę celownika wzdłuż osi celu musisz mieć możliwość ustawienia karabinu i celownika pod kątem pod jakim jest przechylony cel. Tak poza tym to całkiem całkiem dwójnóg wyszedł ;) Poczekamy na koniec + malowanie ;) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 2, 2009 Author Report Share Posted April 2, 2009 Fakt, o tym nie pomyślałem. Bipod jest na sztywno przymocowany do karabinu. Niemniej dzięki za słowa uznania, końcowy efekt prac już niebawem. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 3, 2009 Author Report Share Posted April 3, 2009 (edited) No i jest koniec. A właściwie prawie, bo brak jeszcze plastikowych zakończeń nóżek. Ale tego prędko nie będzie bo na razie bipod i tak zapewne nie będzie używany, poza tym nie mam kompletnie pojęcia skąd takie zakończenia wziąć. Ale kiedyś coś wykombinuję. A tak wygląda z całością karabinu. Uprzedzając pytania w kwestii dziwnych eMek: - tak, to jest PBS od kałasza - tak, przed lunetą jest kolimator. Założone to wszystko dla jaj, żeby zobaczyć jak wygląda, i może dziwny jestem ale cholernie mi się ta SPR podoba w takiej konfiguracji. I o dziwo kolimator w żaden sposób nie przeszkadza w celowaniu ani nic nie zasłania, można spokojnie celować. Edited April 3, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 :O Wow , świetnie wyszedł , gratulację :) Też myślałem nad takim czymś , tylko brak materiału i pomysłu , na razie to tylko pracowałem rączkę taktyczną , ale mam zamiar jeszcze dorobić dwójnóg . Ile czau zajęło Ci robienie tego ? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Author Report Share Posted December 25, 2010 Zmieniłem na Harrisa SRC - różnica kolosalna. Ogólnie nie warto się bawić, używkę Harrisa SRC można wyrwać za 6 dych, ja swój zrobiłem w ramach ciekawostki, dla próby. A ile mi zajęło - 2 albo 3 dni po 3-4 godzinki roboty. Quote Link to post Share on other sites
Grabekk Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Aha , ja jutro swój do Ak zaczynam robić :) Jak bd ukończony bynajmniej w połowie to dodam pare fotek . Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Author Report Share Posted December 25, 2010 (edited) bynajmniej Zapraszam do słownika, i tak: - sprawdzamy znaczenie słowa "przynajmniej" - sprawdzamy znaczenie słowa "bynajmniej" - myślimy czemu wyraz bynajmniej nie pasuje do reszty wypowiedzi. Edited December 25, 2010 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 - http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/108189-cyma-028/ Ten jest dużo lepszy moim zdaniem. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 (edited) Mały odkop. Wzorując się na opisywanej tu konstrukcji MAJORA762 skonstruowałem własny dwójnóg. Jego przewaga polega na tym, iż umożliwia on obrót w osi poziomej (nawet do 360 stopni). Siłę potrzebną do obrócenia można od bidy regulować. Wykonany jest z blachy stalowej grubości chyba 1mm, oraz stalowego pręta. Plus oczywiście duże ilości śrubek, podkładek, nakrętek, itp. Montaż na ris jest mojego autorskiego pomysłu - kawałek kwadratowej rury (nie wiem jak się to fachowo nazywa) z wycięciem o szerokości dołu (czy w tym przypadku góry) szyny, blokada za pomocą dwóch śrub wchodzących między występy na szynie. O dziwo trzyma się to solidnie. Nóżki nieregulowane, ale dorobienie ich nie stanowi problemu. Koszt? Pieniężnie żaden - wszystkie materiały miałem w domu. Czas wykonania - mniej niż 1 dzień. Więcej fotek na życzenie - musiałbym zrobić. Edited June 25, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Sry za double-post, ale edycja mi wygasła :icon_cry: Dwójnóg złożony: No, to co sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts