Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Awaria M4A1 ICS - kolejna!

Recommended Posts

Znowu padła moja M4A1 - produkcji ICS. Wczoraj pod koniec strzelanki nie obracała zębatek i nie naciągała tłoka (silnik pracował ale napotykał gdzieś opór) - myślałem, że to batka padła lecz niestety - próba podłączenie trzech innych baterii nie dała żadnego rezultatu. W związku z tym wyjąłem tylni pin, złamałem replikę i... działała - zębatki sie kręciły jak szalone; tłok ma wszystkie zęby, sprężyna cała - wszystko wygląda na sprawne. Ustawiłem więc zębatki w odpowiedniej pozycji (zgodnie z instrukcją), złożyłem replikę, nacisnąłem na spost - wystrzeliła jedna kulka i znowu to samo - zębatki nie naciągają tłoka. Zwinąłem więc manatki i do domu. W nocy sformatowałem batkę i naładowałem na nowo. Przed chwila podłączyłem do eMki i nie dzieje się absolutnie nic - silnik nie chodzi nawet przy złamanej eMce.

Czy ktoś ma jakieś sugestie co sie mogło popsuć?

Wiem, że znowu się nie obędzie bez serwisu... znowu będę musiał zapłacić za transport... znowu nie będę miał przez kilka dni mojej zabawaki... Czy to normalne w ICS? Podobno sprzęt miał być niezawodny a to już 2-ga awaria. Druga awaria na... 2 strzelanki!!!!!!!!!!!!!!!!!! :strach:

1. Sprawdź bezpiecznik i połączenie styków z obudowie bezpiecznika. Tak na wszelki wypadek również połączkie konektorów zaraz za bezpiecznikiem.

2. Odkręć stopkę silnika. Te dwie śrubki na końcach stopki (krzyżakowe), nie ruszaj środkowej. Sprawdź podłączenie przewodów do silnika.

• 2 weeks later...

Przysłali mi replike z powrotem. Opis usterek:

Został wymieniony konektor od silnika ponieważ stary był nadłamany. Przyczyną awarii było prawdopodobnie zbyt mocne dokręcenie silnika. Wyregulowano silnik.

Ktoś może to rozszyfrować?

Przysłali mi replike z powrotem. Opis usterek:

Został wymieniony konektor od silnika ponieważ stary był nadłamany. Przyczyną awarii było prawdopodobnie zbyt mocne dokręcenie silnika. Wyregulowano silnik.

Ktoś może to rozszyfrować?

Taaa...

Któryś z konektorów na silniku mógł się zsunąć.

"Mortis scooooores!!!" ;)

Generalnie do silnika dochodzą dwa kabelki zasilające + i -. Są one podpięte do silnika konektorami wsuwanymi na blaszki stykowe. Jeśli konektor się zsunie lub złamie (nadłamie) to do silnika nie dociera prąd potrzebny do napędzenia go.

EDIT: w dalszej części odpowiedzi serwisant delikatnie daje do zrozumienia, że nie należy bawić się za dużo śrubą regulacji na środku stopki chwytu pistoletowego ;)

Edited by Viamortis

Witam!

Ułamał mi się styk w silniku, czyli w sumie podobny problem.

Ktoś próbował to naprawić? w sensie, podczepić jakoś te kable do potencjałów?

Osobiście próbowałem przylutować, ale to dawało radę tylko na kilka godzinek strzelania, później lut puszczał od wibracji.

Zastanawiam się czy nie założyć podkładek pod śrubkami przy silniku i pod te podkładki kable zaczepić.

Wszelkie pomysły mile widziane ;)

hm, z całym szacunkiem. lutować umiem.

wymienić silnik - nie opłaca się finansowo. bo silnik ICS sam w sobie świetnie się spisuje.

Co do blaszek - zobaczę co da się zrobić - ale wydaje mi się, że skoro są tam śrubki to może by końcówki oczkowe (oczywiście odpowiednio małe) zastosować.

Coś takiego:

http://robotechnik.abc24.pl/default.asp?kat=8887

pochwalę się jak coś zdziałam - w tygodniu prawie nie mam czasu :/

Edited by myszak
  • 2 weeks later...