AleX_AirSoftGun Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 poprostu bierzecie siatke rybadzką ,idziecie do hurtowni po włukno trzepane i pakuły wszystko wiązecie na siatce i nakładacie na sobie pozdro ;D Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 (edited) poprostu bierzecie siatke rybadzką ,idziecie do hurtowni po włukno trzepane i pakuły wszystko wiązecie na siatce i nakładacie na sobie pozdro ;D Nie chcę być złośliwy, ale żeś się popisał ortografią w pierwszym poście na tym forum... Nawet Nazwy swojego miasta nie chciało Ci się napisać z dużej litery... Edited May 29, 2010 by frozenfish Quote Link to post Share on other sites
nehmo Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 ja bym brał 4 cm. Musisz mieć trochę miejsca na przywiązanie juty + trawy. 2.5 cm to wg mnie stanowczo za mało miejsca. Tu się z tobą nie zgodzę. W siatce 2,5 wiążesz jute(itp) do co drugiego oczka i wychodzi na to samo co przy 4cm. Natomiast gęstrza siatka pewniej bedzie trzymala liście, siano, trawe itp. Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted June 2, 2010 Report Share Posted June 2, 2010 Moim zdaniem mniejsze oczka są lepsze, szczególnie przy robieniu rękawów. U mnie na siatce(5x5 chyba) farsz tak się poukładał, że pod rękawami mam pełno zielska a góra rękawa była golutka. Quote Link to post Share on other sites
bart201 Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 (edited) no to moje "futro" lekkie, na siatce, oczka małe 2x2 cm, wiązanie kępami, nie boi się krzaczorów, haszczy, można się w nim kilka metrów przeczołgać.... świetnie się spisuje się w ruchu, świetnie przy zasadzkach.... no to na razie tyle Edited June 3, 2010 by bart201 Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 Podaj linki do zdjęć, albo wklej miniaturki z odnośnikiem, do zdjęcia w większych rozmiarach, bo widać tak dość słabawo... Quote Link to post Share on other sites
h8r3d Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Co zrobić, żeby juta nie nasiąkała podczas np. deszczu? Są jakieś specjalne barwniki po których nie będzie przepuszczać wody? A jeśli potraktować to sprayem bezbarwnym to oddzielnie każdy zafarbowany pasek, czy już po przyczepieniu, po przyczepieniu niedokładnie się to zrobi. Macie jakieś rady? Jak wy robiliście? Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Nie narzekam i tacham sporo cięższego gila c: No i nie pchać się w powódź A tak serio, to słyszałem coś o lakierze matowym bezbarwnym, ale czy to zapewni jakąś sensowną "szczelność"... ? Quote Link to post Share on other sites
mazur69 Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 A oto i moje wypociny ;) podpowiedzi co do udoskonalenia mile widziane :) http://img704.imageshack.us/gal.php?g=img2949j.jpg Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 Ten zielony zupełnie nienaturalny, poza tym powinno być więcej kolorów. Quote Link to post Share on other sites
Boberwax Posted June 20, 2010 Report Share Posted June 20, 2010 Ten zielony zupełnie nienaturalny, poza tym powinno być więcej kolorów. Troche w tym połazi, pobrudzi, zmoczy od deszczu wyblaknie na słońcu i będzie ok. Ewentualnie troche naturalnej juty + do tego dodać i troche flory z tereny strzelanki;-) Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted June 21, 2010 Report Share Posted June 21, 2010 To i ja swoje pokażę. Efekt mojej pracy z 2 nudnych wieczorków: 2 gilaki (narazie samo poncho). Jeszcze w fazie testów. Jakieś opinie ,pomysły, sugestie mile widziane. Zdjęcia robione tylko do testów (niezamaskowane giwery, mało wplecionej roślinności). Jeszcze przez mudbrushem. Jak na pierwsze ghillie chyba nie jest źle? Czekam na komentarze! Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted June 21, 2010 Report Share Posted June 21, 2010 Lakier zapewni Ci ochronę powierzchniowo i nie będzie to w 100% nie przemakalne. Ps.: Worki jutowe: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=98459 Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted June 22, 2010 Report Share Posted June 22, 2010 Tak więc i ja dodam swoje zdjęcia :) http://img203.imageshack.us/gal.php?g=snc00169.jpg Składniki: 1.~~120m sznurka juty z allegro.pl 2. 5 różnych barwników - 3 odcienie zielonego i 2 brązowego 3. Siatka 2x2 wycięta pod mundur Sposób wykonania: 1. Sznurki pocięte na nierówne paski od 20 do 50cm 2. Maczane w barwnikach poczym wywieszone do osuszenia 3. Ghill parokrotnie uje... zabrudzony, wystawiony na deszcz, silny wiatr 4. Sznurki przywiązane metodą przedszkoną Jak podawać: 1. Najlepiej maskuje się w trawie i lekkim buszu 2. Unikać słońca gdyż brązowy może się nienaturalnie odbić w słońcu 3. Nigdy nie wplątywałem gałązek, robi to komiczny efekt i nie poprawia kamuflażu 4. Na dystansie 20+ ledwo do zauważenia. --------------------------- Oczywiście ghill na sprzedaż pod tym linkiem: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=94095&hl=Ghill Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Ja bym wziął jeszcze oliwkowy spray i walnął kilka plam oliwką. Trochę mocno się świeci ten zestaw. Quote Link to post Share on other sites
perils Posted June 25, 2010 Report Share Posted June 25, 2010 nie lepiej kupic BONNIE HAT naszyc na gorze siatke , zamaskowac kawalkami juty plus pomalowac mordke na czarno-zielono ? 8) szybciej i dla mnie lepszy efekt. Quote Link to post Share on other sites
snup dogg Posted June 26, 2010 Report Share Posted June 26, 2010 Tu podam mój przykład maskowania hełmu za pomocą roślinek. http://img138.imageshack.us/f/maskowanieba.jpg/ Tak wiem jestem okrutny i zabijam biedne roślinki, ale daje sobie głowę uciąć, nic nie maskuje lepiej jak żywa roślinność z danego terenu. Za każdym razem przed strzelanką robię coś na ten wzór i jeszcze nigdy mnie takie maskowanie nie zawiodło. Jak ktoś będzie chciał to opiszę jak to krok po kroku robić ;) Polecam takie maskowanie również na boonie. Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Spreyem najszybciej i najskuteczniej jednak najdrożej. Polecam spreye NFM. Quote Link to post Share on other sites
MATRIX195 Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Jakich kombinezonow/kurtek uzyliscie w swoim ghilli ? Potrzebuje trwalego, mocnego kombinezonu, dobrze zeby cena nie przekraczala 50zl. Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Mam do sprzedania (prawie nowy) kombinezon BW (raz do niego ghilaka przyszyłem, jednak kombinezon był za mały. Idealny pod ghilaka. Możesz popatrzeć, że większość Home-madowych ghilaków jest własnie na bazie tego kombinezonu. Jak coś pisz PW ! Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 Ja barwię za pomocą zwykłych barwników i wszystkie kolory wychodzą idealnie. Może coś przeoczyłem w temacie ale jedyną róźnicą, jest to, że mniej więcej w połowie gotowania dosypuję 1 garść soli na każdy litr "roztworu". Dzięki temu barwnik utrwala się na jucie i zostaje wyraźny kolor, który nie schodzi, nie farbuje itd. itp. ich. ;-) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 (edited) Zawsze byłem sceptyczny co do robienia ghilla z pasków jutowych. Ale to Wasza sprawa:) Ja tam leniwy nie będę:) Janek Twój ghill jest całkiem przyzwoity tylko musisz bardzo uważać na słońce! Jest bardzo ciemny co daje bardzo nienaturalny kontrast. Ghill W kolorach jesiennych a robiony na letni... Cień będzie Twoim nieodłącznym przyjacielem:) Edited July 20, 2010 by frozenfish Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Pucu Czy mówisz o tym barwniczkach z allegro za 1.30? Też je będę kupował i się zastanawiam czy warto. Quote Link to post Share on other sites
Pucu Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Wydaje mi się że to jest to samo, choć moje mają trochę inny obrazek na opakowaniu. Tak czy inaczej, jeśli będziesz barwił właściwie (zgodnie z instrukcją, a potem dodasz jeszcze sól) to na pewno warto, bo jest to trwałe i dużo tańsze od spreyu. ;-) Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Ja używałem i nadal używam tych: http://allegro.pl/item1146752483_najtaniej..._do_tkanin.html Zieleń, brąz, khaki i oliwka. Kolorek wychodzi na prawdę przyjemny, zarówno na jucie jak i na rafii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts