szczupe Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Witam. Posiadam replikę cm.045 i niedawno wymieniłem w niej lufę na precyzyjną 6.04 od Systemy i gumkę HU tej samej firmy. Wraz z gumką był pierścień mocujący lufę w komorze który również zamontowałem. I tu pojawia się problem ponieważ pierścień ten notorycznie wysuwa się z komory... Kiedy rozbierałem komorę pierwszy raz stockowe części "zamocowane" były jakimś czerwonym kitem :-F Pytanie: 1) Co to za środek, gdzie można go dostać lub czym zastąpić?? 2) Czy luźny pierścień może powodować że strzały są niepowtarzalne tj. co któraś kulka gdzieś ucieka na bok. Podejrzewam że to wina złej jakości amunicji (PJ Premium) chociaż na początku nie miałem z nią takich problemów. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 1) Taśma teflonowa do uszczelniania hydrauliki. W sklepach hydraulicznych, OBI, metalowych etc. Czerwony kit to co innego, ale taśma będzie ok. 2) Nie Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 1) Możesz też użyć kleju/lakieru do paznokci żeby przykleić pierścień do lufy. 2) Zmień kulki, P&J są tragiczne. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Podejrzewam że to wina złej jakości amunicji (PJ Premium) chociaż na początku nie miałem z nią takich problemów. Kiedyś PJ były dobre , teraz jakość się pogorszyła. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 19, 2009 Author Report Share Posted May 19, 2009 No właśnie. Jeszcze do niedawna strzelało się z tego całkiem przyjemnie. Oczywiście nie ma co porównywać z Exelami, Blasterami czy G&G ale było przyzwoicie. Ale ostatnio coraz częściej znajdowałem w opakowaniu kwadratowe kulki i tego rodzaju śmieci. Szkoda bo cena była przystępna. Czy przy tej taśmie teflonowej nie będzie problemu z włożeniem lufy do komory?? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Będzie. Taśma teflonowa to złe rozwiązanie. Zwija się i podwija. Jesli już to bardziej jak teflon fixa polecam poldeck fix : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...b6df20c5ce.html Czerwone to paseczek taśmy izolacyjnej. Tylko jedna warstwa. Gumka z wierzchu lekko posmarowana coby łatwiej wlazła w komorę. Jeśli nie chce wleźć to bez poldeck fixa składaj. A sam pierścień zabezpieczyć możesz choćby mazidłem do paznokci. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 27, 2009 Author Report Share Posted May 27, 2009 A czy taśma ma iść na czy pod gumkę? I tak muszę wszystko rozłożyć bo coś nie mogę poradzić sobie z tym uciekaniem kulek na bok... Problem wystąpił po zacince i przypuszczam że to coś z gumką chociaż jak wyciągnąłem komorę z lufą to "garbik" wyglądał ok. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Taśma ma iść pod gumkę. Na rysunku jest czerwono oznaczona. W rowek wciskasz ją nożykiem czy czymś podobnym. Szerokość to około połowy szerokości normalnej izoldy. Próbowałem podobnie robić z teflonówką ale zupełnie nie zdaje egzaminu. Teflonka się zwija i podwija przy nakładaniu gumki na lufę, otem sa garby i niemal nie da się wepchać w komorę. Pamiętaj o posmarowaniu gumki z zewnątrz bo możesz podrzeć jeśli bedziesz pchał na chama. I lekkie ruchy obrotowe w lewo i prawo przy wkładaniu. A garb może wyglądać normalnie a być na przykład w połowie oderwany od całej gumki i przy strzale jakoś nienaturalnie się układać. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 27, 2009 Author Report Share Posted May 27, 2009 No właśnie ta taśma teflonowa wyglądała mi na taką co by mogła sprawiać kłopoty ;-) A co do izolki to rozumiem że ma ona spełniać rolę uszczelnienia a problem spadającego pierścienia rozwiązać mam lakierem żony? :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Dokładnie ;-) . Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 27, 2009 Author Report Share Posted May 27, 2009 No to wielkie dzięki za pomoc. Jak się z tym uporam to napisze jak mi poszło i jak się to wszystko sprawdza. A tym czasem wracam do nierównej walki z magisterką :wink: Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 Dzisiaj znalazłem chwile czasu na wypróbowanie tego poldkowego wynalazku... Niestety nie byłem w stanie włożyć tak uszczelnionej lufy z gumką do komory. Dochodziła do pewnego momentu i lipa. Natomiast przy zmianie gumki z systemy na guardera zauważyłem że ta druga (guarder) nie siedzi dość pewnie na lufie systemy tzn. bardzo łatwo się z niej zsuwa a jak już weszła do komory to sama lufa z łatwością się z niej wysuwała. Czy takie luzy mogą powodować nieszczelności? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 ta druga (guarder) nie siedzi dość pewnie na lufie systemy tzn. bardzo łatwo się z niej zsuwa a jak już weszła do komory to sama lufa z łatwością się z niej wysuwała. Czy takie luzy mogą powodować nieszczelności? Chyba sam sobie odpowiedziałeś... Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 Jakiś pomysł jak to załatwić? Czy z guarderami zawsze tak jest że nie dopasowują się do lufy systemy?? Bo gumka systemki siedziała ciaśniutko... Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 (edited) Jakiś pomysł jak to załatwić? Dać mniej poldekfiksa i będzie banglać ? Ludzie, trochę wyobraźni ;-). Czy z guarderami zawsze tak jest że nie dopasowują się do lufy systemy?? Bo gumka systemki siedziała ciaśniutko... U mnie takowy problem nie występował - a czemuż zmieniasz systeme na guardera ? Używasz szit kulek i się zastanawiasz, dlaczego znosi na bok - może wyczyść lufę. Edited June 4, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 Jeśli taśma izolacyjna była za gruba to możesz też użyć przezroczystej. Jest z reguły cieńsza. A jak Guarder jest taki luźny to poldeck fix spokojnie się pod nim zmieści. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 (edited) No więc: Mniej poldeck fixa powiadasz... Tylko że dałem jedną warstwę szerokości ok 1/3 szerokości izolki... Moja wyobraźnia chyba faktycznie szwankuje bo nie wiem jak można dać jeszcze mniej. Lufa wyczyszczona jest do połysku a shit-kulki to Blastery... Wcześniej były sześciokąty od PJ ale zmieniłem na blasterki i nic nie pomogło. ;-) Gumkę zmieniłem na guardera bo problem pojawił się po zacince więc myślałem że może garbik się zesrał albo co ale po wyjęciu wszystko wygląda ok więc może się po prostu podwinęła(?). Poldeck: Może za słabo napierałem bo starałem się nie porwać gumki ;-) PS. I jeszcze coś... Czy jest jakaś możliwość że gumka jest uszkodzona jeżeli na taką nie wygląda tzn. kiedy już ją wyciągnąłem to przyjrzałem się jej dokładnie w poszukiwaniu "sprawcy" mojego problemu i nic. Żadnych pęknięć, otarć czy wykruszeń... Czy jest szansa że np. garbik jest pęknięty w środku? :wink: Pytam z czystej ciekawości... :mrgreen: Edited June 4, 2009 by szczupe Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 Raczej przy wyginaniu gumki w okolicy garba widziałbyś jak się odchyla od ścianki albo coś w ten deseń. Jeśli nie widzisz uszkodzeń to możliwe, ze ich nie ma. A poldeck fix nie do każdego układu komory/lufy w ogóle wlezie ;-) . Możesz złożyć na jakimś uszczelniaczu zasychającym, typu jakiejś wazeliny czy coś. Kolega złożył na wazelinie i jak zaschła to szczelność była bardzo milutka. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 (edited) No dziś po robocie spróbuję jeszcze raz to złożyć tylko dam trochę cieńszy pasek izolki i mocniej się postaram :mrgreen: A jak mi się nie uda to założę tą systemkę co siedziała ciaśniutko. Może jej się poprawi ;-) Komora jest stockowa z nowej serii cymek. Dzięki za pomoc... Dam znać czy podołałem wyzwaniu :-F Edited June 4, 2009 by szczupe Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 5, 2009 Report Share Posted June 5, 2009 A lufę czyściłeś i maga z syfu ? Wbrew pozorom to jednak robi różnicę... Nie radzę zakładać więcej niż 2-3 razy jedną gumę - nie będzie banglać dobrze. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 5, 2009 Author Report Share Posted June 5, 2009 Podsumowując... Po ponownym wstawieniu systemki wszystko śmiga bez żadnych problemów z tym że popełniłem jeden błąd dając do niej dystanser guardera, który jest twardszy niż ten stockowy. Więc przy naprawdę minimalnym ustawieniu hopka wszystko jest ok (raczej) ale wystarczy troszkę dodać i kulki odlatują na księżyc. Lufę na bank mam czystą a co do maga to sprawdzę, możliwe że zebrał się tam jakiś syf. Przy okazji: Czy jest coś na co powinienem szczególnie uważać dobierając się do takiego hi-capa od Cymy? Tzn. jakaś szalona sprężyna albo cuś :-F ? Nie wiem czy zmaltretowałem gumkę przy wymianie ale przy następnych zakupach wezmę nową systemkę żeby wszystko dobrze banglało jak to mówi Gogin ;-) Dzięki za pomoc Panowie ale nie cieszcie się za bardzo bo niedługo biorę się za pierwszy w życiu tuning (Giety) więc na pewno będę Was jeszcze męczył swoimi pytaniami... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts