Kiwi Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Witam. Kupiłem pistolet GBB jako broń boczna i nasunęło mi się pytanie: Czy gaziaka można przez dłuższy czas trzymać załadowanego, np. w kaburze. Mówiąc dłuższy czas mam na myśli 4-5h, czyli czas standardowej strzelanki. Jak wiadomo springów i AEGów nie powinno trzymać się naładowanych ze względu na szybsze zużywanie mechanizmów. Jak to jest z gaziakami? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Bez problemu możesz trzymać gaziaka naładowanego gazem. IMHO po strzelaniu też się powinno magazynki nabić gazem, lepiej uszczelki trzymają po takim zabiegu. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted July 1, 2009 Author Report Share Posted July 1, 2009 To wiem. Miałem na myśli przeładowanego, czyli z kulką wprowadzoną do "komory kulkowej" ;) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Jeżeli chodzi o Siga na patencie TM to bez problemu, bo możesz zrzucić kurek i z głowy. A jeżeli chodzi o inne to ja rozładowywałem, zawsze jakaś sprężynka jest napięta gdzieś tam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Z biegiem czasu zbija sie sprężyna kurka. Ale nie sądzę żeby zauwazyl roznicę, może po roku czy dwóch (kto z nas ma klamkę tyle czasu?) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted July 1, 2009 Author Report Share Posted July 1, 2009 Myślę, że większość osób ma tak długo replikę, ale nie zbaczajmy z tematu. Czy oprócz sprężyny kurka w mechanizmach coś się może pokiełbasić? BTW. Podczas przechowywania broni poza strzelankami macie ją nabitą gazem do pełna, czy część gazu wystrzelacie, żeby zbyt dużego ciśnienia nie było? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Jak na dłużej wkładam do szafy do kilka razy strzele. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Przecież ciśnienie będzie tam cały czas takie samo! Dopóki istnieje choćby odrobina skroplonego gazu, ciśnienie w pojemniku jest stałe. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Nic złego się nie stanie. Sam trzymam replikę z kulką w komorze podczas rozgrywki. Jednak żeby zapiąć kaburę muszę zrzucić kurek co w mojej Beretcie Bella można wykonać poprzez ściągnięcie spustu przy wyjętym magazynku. Wtedy sprężyna kurka nie jest napięta ale pierwszy strzał już nie jest taki szybki gdyż spust dłuższą drogę przebywa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts