Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Schemat obszycia polskiego munduru ?

Recommended Posts

Witam

Czy ktos moglby napisac, lub rzucic linkiem, jak wyglada obszywanie mundurow w naszej armii. Byl juz taki link odnosnie US Army, wiec i moze z naszej cos sie znajdzie.

Druga sprawa, jak wyglada legalnosc takiego obszycia? ktos mowil, ze nie wolno takowego posiadac. A co w przypadku, gdy mundur nie ejst polskim patternem, tylko zupelnie innym, nie uzywanym przez nasza armie ? Nie mam zamiaru w czyms takim paradowac po ulicy - tylko "strzelanki" ASG :)

Z gory dziekuje za informacje.

Pozdrawiam

Jezeli idzie o legalność, to wiem mniej więcej na podstawie polskiego munduru AT. Legalny jest wówczas, gdy chociaż odrobinkę różni się od używanego przez owe jednostki. Jeżeli idzie o WP, to z tego co się mój znajomy dowiedział, wystarczy nie nosić pagonów i będzie luz. Nawet się wówczas naszywek nie czepiają (ja mam na prawym polską flagę, a na lewym naszywkę GROM'u i codziennie przechodząc koło WKU nikt nawet nie zwraca na to uwagi, a żółwie już w szczególności)

zasiegnalem zdania zawodowego wojkowego i powiedzial ze mundur mozna nosic nawet z pagonami, wystarczy ze nie ma jakiegokolwiek drobiazgu (podobno jak sie odpruje ostatni guzik z gory tez sie nie czepiaja). innymi slowy jak juz zostalo napisane wystarczy ze rozni sie byle czym od oryginalki. mozna np markerem napisac male ASG na pagonach i po wszystkim.

pozdro

zasiegnalem zdania zawodowego wojkowego i powiedzial ze mundur mozna nosic nawet z pagonami, wystarczy ze nie ma jakiegokolwiek drobiazgu (podobno jak sie odpruje ostatni guzik z gory tez sie nie czepiaja). innymi slowy jak juz zostalo napisane wystarczy ze rozni sie byle czym od oryginalki. mozna np markerem napisac male ASG na pagonach i po wszystkim.

pozdro

Ja słyszałem, co innego. Mój ojciec jest zawodowym żołnierzem i z tego, co mi mówił to zastrzeżony jest nie tylko wzór munduru, ale także wzór plam na nim. Może to jest trochę nie na temat, ale to od tego powinno się zacząć (chyba). Mówił także, że aby on sam mógł w cywilu nosić mundur musi mieć zgodę jakiegoś typka z „góry”. Obszycie to już inna sprawa.

To może ja coś na temat napiszę?

Osobiście nie radzę chodzić w prawidłowo obszytym mundurze ponieważ sam byłem wiele razy zatrzymywany przez ŻW, nawet po kilka razy w ten sam dzień. Szczególnie narażone są na to dworce PKP i PKS.

Mundur polski obszywa się tak:

- na obu ramionach naszywki z polską flagą (firmowo naszywane) czasem wymieniane na naszywki z godlem Orła Polskiego i napisami POLSKA POLAND. Naszywki te są dostępne w 3 wersjach. Czerwono białej, oraz 2 maskujących - czarne wyszycie na tle zielonym i czarne wyszycie na tle maskującym.

- pagony na materiale w barwach maskujących w kolorze wyszycia białym lub czarnym.

- na kieszeni na ramieniu lewego rękawa, naszywka jednostki jesli owa posiada łuczek to często jest on naszywany na klapke tejże kieszeni.

- na kieszeni na ramieniu prawego rękawa, naszywka sił pokojowych (jeśli jednostka uczestniczy) KFOR, SFOR itp.

- między prawym pagonem a klapką kieszni na ramieniu często nosi się sznur funkcyjny.

- tasma z nazwiskiem nad prawą kieszenią na klacie.

- dozwolone jest noszenie naszywek szkoleń odbytych w innych krajach (Ranger, szkolenia spadochronowe itp.)

- kawalerzyści (ci konni ie powietrzni) noszą proporczyki na kołnierzu.

EDIT: Do tego dochodzi oczywiście odpowiednio obszyte nakrycie głowy czyli beret odpowiedniego koloru, z odpowiednim orłem, stopień na berecie, a jesli chodzi o kawalerię (teraz już każdą, konną, powietrzna i pancerną) proporczyk jednostki, a w powietrznej jeszcze metalowy smigłowiec.

Dzieki serdeczne Punisher - konkretnie i na temat :)

Co do reszty odpowiedzi - rowniez dziekuje, jednak jak mowilem - nie chodzi o polski mundur (uzywany przez nasze wojska) :)

Punisher: na prawym ramieniu nic oprocz flagi ?

Pozdrawiam

Punisher masz calkowita racje. zes nam wyklad zrobil :P

a jesli chodzi o ta legalnosc to sie pytalem wlasnie zandarma...

nie wiem. mozliwe ze sie myli (yyy). w kazdym razie lepiej sie nie pokazywac publicznie w mundurze nawet byle jakim, bo czesto jest tak, ze ludzie zglaszaja na policje, ze terrorysci chodza po mniescie :/

jak ide na strzelanke to zawsze mundur wkladam w jakas torbe ew w plecak jak sie zmiesci i przebieram sie na miejscu.

Punisher masz calkowita racje. zes nam wyklad zrobil :P

a jesli chodzi o ta legalnosc to sie pytalem wlasnie zandarma...

nie wiem. mozliwe ze sie myli (yyy). w kazdym razie lepiej sie nie pokazywac publicznie w mundurze nawet byle jakim, bo czesto jest tak, ze ludzie zglaszaja na policje, ze terrorysci chodza po mniescie :/

jak ide na strzelanke to zawsze mundur wkladam w jakas torbe ew w plecak jak sie zmiesci i  przebieram sie na miejscu.

Tak zglaszaja tez ze ufo widzieli i kupe innych dupereli.

W 100% przypadkow policja nie reaguje gdy widzi kogos w mundurze.

ŻW upomna conajwyzej i nic poza tym.

Ja tam nigdy problemow nie mialem z polskim plamiakiem :), a raz nawet zniżke 80% dostałem w PKSie, zorientowalem sie jak juz usiadlem wygodnie a moj kolega oburzyl sie ze zaplacil 10zl ( a ja 2zl ) hehehe :). Mam nadzieje ze to juz uległo przedawnieniu to wyłudzenie biletu PKS ( to kierowca wystawil bilet, ja powiedzialkem tylko "do gdanska")

Nawet się wówczas naszywek nie czepiają (ja mam na prawym polską flagę, a na lewym naszywkę GROM'u i codziennie przechodząc koło WKU nikt nawet nie zwraca na to uwagi, a żółwie już w szczególności)

ale innym razem Kthulhu napisal w tym watku

Na początek radzę ci kupić polskie moro, ponieważ są w sumie niedrogie, wytrzymałe i dobrze się w nich maskuje. Ja np. dużo bardziej wole polskie niż amerykańskie czy, o zgrozo, brytyjskie, wiec mam mundur z... naszywkami amerykańskiej 101 PD. Resztę sprzętu (broń, kabura, pas, ładownice, kominiarki, gogle) mam amerykańskie. Wiem, że może nie do końca to klimatycznie wygląda, ale najważniejsze, żebym to ja się w nich dobrze czuł

bosszzee ja juz mam rozdwojenie jazni wobec tego uzytkownika... sami ocencie :twisted:

a co do noszenia polskich oznaczen (godlo, flaga) to sa one pod ochrona prawna w sensie, aby uchronic je przed zniewazeniem. Noszenie ich jest dozwolone

a co do polskich mundurow - wiekszy problem jest z obrotem nimi. W zwiazku z zastrzezonym wzorem i mterialem nie mozna ich kopiowac, szyc i sprzedawac. Jest to towa przeznaczenia wojskowego - wylaczony z cywilnego obrotu.

A co do noszenia to prawdopodobnie jest podobna sytuacja jak z godlem - chronione jest jego zniewazanie.

tydzien temu przeszylem, zamiast 101 mam GROM, a zamiast amerykańskiej polską flagę, teraz będe przyszywał naszywke IFOR'u. A czemu zmieniłem?? rzeczywiście, dziewnie wyglądały amerykańskie insygnia na polskim moro... a jeżeli idzie o sprzedaż do cywila, to w można je np. kupić spokojnie w AMW (wiem, że we wrocławskim były), a chronione są rzeczywiście tylko przed jak to ktoś ładnie nazwał "znieważeniem". Jeżeli idzie o chodzenie w nich po mieście, to mnie nigdy nikt nie zaczepił, nawet jak jechaliśmy ze znajomymi w pełnym oporządzeniu na strzelanke autem, to policja sie nie czepiała jak zatrzymywała nas do "rutynowej" kontroli (nawet nic nie sprawdzali tylko od razu póścili)

Guest Black Hawk
Nikt nie zwraca uwagi, ale kideyś jednak mogą się przyczepić. Noszenie naszywek z polską flagą bądź godłem jest u nas ustawowo zabronione. Kiedyś był nawet na ten temat długi wątek.

I to moim zdaniem jest pojebane (przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać).Nasz prawo jest do niczego. Weżcie taką Amerykę tam na domach zwykłych obywateli mogą wisieć flagi narodowe 24/h, 7 dni w tygodniu i 366 dni w roku. ukazują przez to patrotyzm. A u nas. Nie mozna nawet nosić munduru z polska flaga. Co to ma być do cholery. Ja będe nosił. A dla prowokacji kupie sobie metalowego orzełka mocno płyszczącego i przyczepie na czapkę i w dodatku zagadam z policjantem lub jakimś wojskowym oficerem.

Zdam wam z tego raport. jeżeli mnie nie zamkną. 8)

Nie mozna nosić flagi w taki sposób, jaki właściwy jest dla regulaminowego munduru WP. Jeśli koniecznie chcesz zamanifestować swój patriotyzm, to równie dobrze możesz ja sobie naszyć gdzie indziej...

A poza tym ten przepis jest de facto od dawna martwy. A wszakże nikt nikomu nie każe przebierać się za żołnierza i tak paradowac po miescie (trzymac takiego munduru w szafie nikt Ci nie broni). Jeśli zas ktoś tak czyni, to już na własme ryzyko.

Pozdrawiam

KZ

PS Amerykanie maja tez bieliznę z flaga, więc moze my pójdziemy o krok dalej i wypuścimy na rynek papier toaletowy z godłem? Ech jak ja kocham bezkrytyczne uwielbienie dla us'manów....

• 2 weeks later...

Przepraszam za odgrzewanie topicu, ale w koncu się złamałem i zadzwoniłem do MON żeby u źródła dopytać się jak to w końcu jest z polskim mundurem. Miły pan pułkownik poinformował mnie, że jest całkowicie legalne noszenie polskiego munduru choćby i na codzień pod warunkiem, że:

- nie używamy polskich wojskowych oznaczeń stopni, jednostek oraz przynależności państwowej

- wyraźnie oznaczamy przynależność do innych niż wojsko organizacji (Strzelec, harcerstwo, WMASG;) nosząc w widocznym miejscu odpowiednie oznaczenia.

Kłopoty z zaczepiającymi ludzi patrolami ŻW biorą się, jego zdaniem, z oczywistego podobieństwa między żołnierzami służby zasadniczej a identycznie ubranymi cywilami. Żandarmi nie powinni nas molestować o ile udowodnimy, że nie jesteśmy tymi, za których nas biorą.

Mam nadzieję, że to pomoże.

powiedzmy ze mozna naszyc flage na kamizelce jesli juz sie uprzemy. wtedy na mundurze polskim nie mamy zadnych oznaczen, a od kamizelki niech sie odczepia :P

mozna to porownac do sytuacji kiedy harcerze nosza pl-ki na ramieniu. oznaczenie ale nie na mundurze polskim :)