B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 ^ Ostatnie pytanie nieaktualne. Ma ktoś na sprzedaż komorę ze stock'a? sprzedaż/dar w jakikolwiek sposób ;) Potrzebuję mieć sprawną replikę na początek lutego a przy okazji porównam z PPs'em bo już wiem gdzie ta komora ma problem :icon_idea: Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Napisz z zapytanie do airsoftpro.cz, oni sprzedają upgrade'owane swd więc może coś im zostaje... Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 (edited) (...) -jak wygląda sprawa kołnierza gumki w komorze czeskiej? Chodzi o to czy kołnierz jest płasko czy pod kątem? (zamyka się ku dyszy) (...) Zastanawia mnie to trochę bo u mnie tak to wygląda obecnie. Edited January 21, 2015 by B3Lf öÖö (LastSniper) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Ogólnie są 2 szkoły dobrego spasowania kołnierz gumki a dysza. Dysza wchodzi w kołnierz i jeśli konstrukcja komory jest prawidłowa to podczas strzału kołnierz nie puszcza powietrza bo nie ma jak się cofnąć w kierunku cylindra. Tu pomaga płaski gruby kołnierz o małej średnicy. Dysza dochodzi do kołnierza(ma większą średnicę) i uszczelnia się wstępnie a podczas strzału kołnierz jest dociskany do lica dyszy i uszczelnia się jeszcze bardziej, pod warunkiem że komora jest ciasna i kołnierz nie ma jak się rozszerzyć koncentrycznie na zewnątrz. Tu pomaga delikatny/miększy kołnierz lekko wychodzący na zewnątrz w kierunku cylindra. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 (edited) PPs po lekkim zeszlifowaniu wygląda tak: (obrazek z paint'cie, nie było sensu robić o tej godzinie przy tym świetle) http://s7647.chomiku...-0mtY4EkM8&pv=2 Zaraz podam wymiary wewnętrzne tej komory przed szlifami, gdzieś zostawiłem nie mogę znaleźć :icon_lol: Edited January 21, 2015 by B3Lf öÖö (LastSniper) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Tu może być problem ze szczelnością. Kołnierz nie robi ani za simering, gruby opasający jak w KM-H, ani za "zastawkę", cienki opasający i wywijający się do środka wraz z dyszą. Tu kołnierz ucieka na zewnątrz i jeśli komora nie będzie go wystarczająco trzymać i będzie dość miejsca w średnicy otworu komory na dyszę to będzie guma puszczać. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Wsuwając głębiej lufę z gumką w komorę nie da się już strzelać bo kulka nie przechodzi... jak cofnę to dystanser jest w złym miejscu. Jakieś pomysły? I tak się do niczego nie przyda w tym stanie nikomu i bardziej już jej nie zepsuje. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Simering/oring przed gumką włożyć, względnie jak masz pewną rękę, dremel'a, mały mikrofrez, możesz zrobić żłobienie w otworze na dyszę w komorze w które włożysz oring taki jak w komorach aeg, BU lub zwykły w zależności od średnic. Wtedy możesz olać szczelność na kołnierzu i skupić się na tym żeby dystanser pokrywał się z poduszką i żeby gumka z lufą były hermetycznie zamknięte w komorze... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 U mnie się walają 2 stockowe komory, ino beż śrubek. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 ^ Śrubki to nie problem ;) po czasie jaki spędziłem na składaniu tego... eh, żeby nie było, że się poddałem :icon_lol: ta komora jeszcze będzie współpracować :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Panowie, mam pytanie do użytkowników ostrej optyki. Sam swojego PSO-1 nie miałem okazji użyć. Czy macie problem z wyzerowaniem optyki pod repliki? W końcu orginał ma zerowanie na 300m w "stocku" o ile się nie mylę. Przy takim 1p29 strzelanie replikowe to tragedia. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 (edited) Ja mam pospa 6x24 i zero problemów z zerowaniem. Edited January 22, 2015 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Maza, załóż, poreguluj a póżniej jęcz w razie co. Nigdy na zapas. Chociaż nie... jęcz! Nie będzie działać! Sprzedaj mi dlatego optykę za 500zet ;p Zero problemów, nawet jak strzelnice na festynach robimy, to skręcam gaz, ładuję o,28g i ustawiam optykę na 20m. Ludziska nie mają problemów z trafieniem w cd czy puszkę. Cyrki są dopiero przy optykach posp 8x42, tam trzeba zwykle przefokusować, bo się siatka lub obraz rozmazuje poniżej 100m. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Jęcze na zapas bo jeszcze optyki nie kupiłem ;D Zastanawiam się nad PO 3,5x21p na AK. Przy SWDku to raczej pięknie by nie wyglądało. ;P Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Heh, my z Shamothem kombinujemy, jakby tu dorwać w dobrej cenie "jamniki" czyli PO 3-9x42 lub też tzw. 1n21. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 (edited) ^ Na targach staroci :icon_wink: Pod jasionówką ostatnio pełno się tego walało u jednego gościa. Mają wykupione miejsca i z tego co się dowiedziałem to jest tam regularnie. Tak btw jak ktoś chce tam kupić kolbę do mausera z zamkiem itp to znajdzie bez problemu :icon_wink: Zdaje mi się, że nie wszystko było tam tak do końca legalnie. Chyba się udało dzięki dyszy od Barta to ogarnąć :icon_eek2: Temperatura -1 do 0 stopni C odległość 50 metrów kulki 0.36g, mechaniczne przyrządy ustawione na "1" Hop-up na zero. Do tego lekki ale niewyczuwalny wiatr w lewo i duża wilgotność i nie było problemu z trafieniem w człowieka. Tylko zaskoczył mnie opad bo wyniósł 60-70 cm ale trafienie było jak przyjaciel określił "bolesne". Trzeba będzie sprawdzić ile to ma fpsów dokładnie ale wg mnie jest szczelny. Co w nim jest mam w profilu. Tak z czystej ciekawości bo nie pytałem nigdy... Lunet używacie dla lansu czy naprawdę warto na tych dystansach 70-80 metrów zainwestować? Chodzi o to czy jest głownie do obserwacji czy klimat itp. Żeby nie było to mam lunetę ale widzę więcej wad niż zalet. Pewnie kwestia przyzwyczajenia ale jakiś kolimator zamknięty wydaję się być w asg lepszym rozwiązaniem. Edited January 26, 2015 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 (edited) Czeska gumka w czeskiej komorze powiedziała mi dobranoc. Na kulasach Madbull 0,40 niebiesko-zielono-szarych. Zawinęło kołnierz 2-ma kulkami... https://drive.google.com/file/d/0BxtynEAnpbHsZGwtTzE1alYtM1E/view?usp=sharing https://drive.google.com/open?id=0BxtynEAnpbHsZHdvcnZOMkM3eWs&authuser=0 Przy wyciąganiu kulek, wydawali się one jakieś... jak plastelina. Nu nie aż takie, ale bardzo miękkie. Może łapią wilgoć jak Rocketsy? A może gumce przyszedł jej czas... A może po wyciągnięciu repliki z auta warto dać jej schłodzić się do T zewnętrznej? Może tam zaparowało, jak to bywa np z obiektywami kamer? Wkładam PDI... Edited January 25, 2015 by Indywidualista Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 (edited) Wow ^ Miało być (zresztą edytowałem...) : Wow, jesteś pewien, że dobrze składasz i dysza jest odpowiednio zeszlifowana? Edited January 26, 2015 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Sorry - Madbule byli 0,36. Replika złożona dobrze, bo udanie wystrzelałem (z cudownym zasięgiem) przed tym prawie 2000... wczoraj miałem tą butlę skończyć i zabrać się za betonowe guardery 0,4 Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Może za szybko wykonałeś ruch powrotny suwadła i gumka się zawinęła na dyszy bo nie miała czasu się właściwie odkształcić... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 E to na fotce, to chyba jest guma madbulla, bo czeskie gumy zawsze były czarne. No chyba, że coś się zmieniło ostatnio. Niebieskie madbulle tez po raz 1 widzę, ale z drugiej strony mam zachomikowane 6k kremowych guarderów, to się nie interesuję zbytnio. Wczoraj przy lekkim mrozie, razem z kumplem z drugim gazowym swd, oraz 2 chłopakami obstawy z aegami, robiliśmy za znienawidzonych przez wszystkich snajperów, szarpiących 4 przeciwne sobie teamy. Ja wyjątkowo jechałem na butli co2, bo nie chciało mi się kapsuł zmieniać i zauważyłem ciekawą rzecz - goły, odsłonięty, metrowy wężyk łączący butlę na plecach i replikę, powodował przymarzanie gazu i nieregularne rozprężanie. Zmieniłem szybko na krótki wężyk, i adapter do kapsuł n2o, a reg powędrował w pokrowcu na kolbę. W starym, ciemny i ośnieżonym lesie (pod Krosnem sypało mocno) siadały nam piękne strzały na 80-90m. W użyciu były piaskowe guardery 0,40g i kilkanaście kalashów 0,43g z porządnej serii. Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Mam pytanie, jakiej średnicy wewnętrznej najlepiej zrobić dyszę do SWD ?? 4,5mm ? 5mm? Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 (edited) Kiedyś było w tym temacie, teraz nwm. Zależy co masz na myśli pisząc najlepiej bo dużo zależy od długości i tego czy się zwęża oraz jak wchodzi w kołnierz. Edited January 26, 2015 by B3Lf öÖö (LastSniper) Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 jest długości dyszy barta, tylko nie wiem jaką ona powinna mieć średnicę, bo wstyd się przyznać ale nie zmierzyłem fabrycznej przed wierceniem... Teraz wygląda to tak. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Stockowa dysza: długość:10,50mm średnica zewn.: 5,95mm otwór: 4,25mm Dysza Barta ( z głowicą): długość: 12mm średnica zewn.: 6,18mm otwór: 4,50mm Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts