VanDerSeba Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Piszę w tym dziale ponieważ myślę, że tylko Wy będziecie mogli pomóc/stwierdzić gdzie znajdę/kupię hełm niemiecki z II wojny światowej. Sam nigdzie niestety nie mogę go odnaleźć :???: :???: Może to być rzecz jasna i replika. Czy jesteście może w posiadaniu wiedzy na temat jakiś sklepów/ludzi posiadających ów hełm? Może znacie jakieś pomocne linki/namiary... Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Niemieckiego najprościej szukać u źródła a więc w Niemczech ;-) Ceny hełmów (oryginały z II WŚ) są różne i bardzo wysokie. Dobre kopie można dostać w większości niemieckich sklepów z militariami, przykładowo: http://www.aus-omas-truhe.de/aot2/action-d...-weltkrieg.html http://www.zib-militaria.de/epages/6143141...22WH%20Helme%22 http://www.troph-e-shop.com/de/catalogsear...q=stahlhelm+m35 Pozostaje jeszcze oczywiście allegro i ebay. Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted August 12, 2009 Author Report Share Posted August 12, 2009 Wolf - Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź :-P i za pomocne linki Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 Ależ nie za ma co :mrgreen: Tutaj masz linki do innych sklepów z militariami, które też mają w ofercie, między innymi, rzeczy do rekonstrukcji II WŚ i nie tylko. Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted August 13, 2009 Author Report Share Posted August 13, 2009 No to jeszcze lepiej :-o :-o dzięki raz jeszcze :-P Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 Należy pamiętać, że niemieckie hełmy miały różne rozmiary. "Dzwony niemieckich hełmów produkowane były w rozmiarach, do których dobrać można było fasunek w zakresie dwóch rozmiarów – a to znaczy, że do hełmu o rozmiarze: 60 wchodził fasunek 52cm / 53cm, 62 wchodził fasunek 54 / 55, 64 wchodził fasunek 56 / 57, 66 wchodził fasunek 58 / 59, 68 wchodził fasunek 60 / 61, no i był jeszcze rozmiar dodatkowy dla żołnierzy z naprawdę dużą głową: 71 wchodził fasunek 62 / 63." Jak ktoś mysli, że sobie tylko pierwszy lepszy hełm kupi i jest wszystko OK to może się bardzo zdziwić. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Sprzedawca oferuje hełm M38. Zapytany o rozmiar pisze, że obwód wewnętrzny fasunku to 62-63 cm. Nie potrafi mi odpowiedzieć, na jaki obwód głosy pasuje hełm. Czy to oznacza, że pasuje na rozmiar głowy 55/56? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 dobry, ktoś mi może powiedzieć co to jest i ile może być warte? Quote Link to post Share on other sites
kapro Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 M35, jak widać malowany na zielono, do spawania. Ja bym nie dał więcej niż 100 zł. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 Jeśli bez fasunku to bym wycenił na nie więcej niż 80 PLN. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts