pistolecik Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Witam! Mam następujący problem. Kupiłem kopie zestawu słuchawkowego Bowman z wtykiem kenwood. Niestety wtyczka nie pasowała do radia Intek mt-4040. Jako, że posiadałem dobrą wtyczkę to przelutowałem ją do zestawu i niby jest ok jednakże jest małe "ale", głośnik działa, co prawda dość cicho ale jest wystarczająco żeby wyraźnie słyszeć ale mikrofon nadaje baaardzo słabo, przy komunikowaniu się słychać coś ale znacznie za cicho (trzeba się na prawdę wsłuchać). POMOCY! P.S. Przede wszystkim chodzi mi o informacje dzięki którym mógłbym sam to zrobić, nie interesuje mnie odsyłanie do serwisów czy coś, proszę o jakiś schemat, informację techniczną lub chociaż przyczynę tego. Pozdrawiam, pistolet Quote Link to post Share on other sites
GHOST_DOG Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Jakiej firmy kopia? Quote Link to post Share on other sites
pistolecik Posted September 18, 2009 Author Report Share Posted September 18, 2009 ELEMENT Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Ruszyło się coś w tej sprawie? Sam pracuję nad dostosowaniem kopii Bowmana (z Ebaybanned) do Inteka MT4040. W sieci znalazłem kilka schematów i jak bym nie polutował kabli to i tak mikrofon nie nadaje (?) mimo dźwięku w słuchawce. Wszystkie kable mam zidentyfikowane ale niestety nie mam więcej pomysłów jak je połączyć. Zastanawia mnie fakt, czy przy włączaniu PTT powinna zaświecić się dioda nadawania tak jak przy naciśnięciu przycisku nadawania w samej krótkofalówce. Jeśli ktoś ma pewny przepis na połączenie wewnątrz PTT to prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
ppk Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Zastanawia mnie fakt, czy przy włączaniu PTT powinna zaświecić się dioda nadawania tak jak przy naciśnięciu przycisku nadawania w samej krótkofalówce. Tak, powinna się zaświecić czerwona dioda. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Tak, powinna się zaświecić czerwona dioda.U mnie świeci się zielona. Czy mam zepsute radio? :wink: Quote Link to post Share on other sites
ppk Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 U mnie świeci się zielona. Czy mam zepsute radio? Przy nadawaniu? zielona jest przy odbieraniu Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 To jakaś norma? Obowiązuje w UE, Azji czy na całym świecie? Źródło? Quote Link to post Share on other sites
ppk Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 To jakaś norma? Obowiązuje w UE, Azji czy na całym świecie? Źródło? Kolega się pytał o konkretny model, nie wiem jak jest w innych. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 (edited) @Foka: O Inteku MT 4040 rozmawiamy :roll: @ppk: Zatem żadna z moich prób podłączenia nie była właściwa skoro ani razu nie zapaliła się dioda nadawania :/ Czy ma ktoś sprawdzony sposób na podłączenie tego headsetu? Czy konieczna jest wymiana mikrofonu? Problem w tym, że każdy ze znalezionych przeze mnie schematów ma być "tym właściwym" a w rzeczywistości różnią się między sobą mniej lub bardziej przy czym żaden z nich nie rozwiązuje problemu. Edited November 25, 2009 by Pietraszka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 O Inteku MT 4040 rozmawiamyA, przegapiłem to... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Ja gupi byłem i wysłałem do pewnej Warszawskiej firmy, żeby mi to przerobili pod inteka zamiast sprzedać ten szajs w cholerę. Podziałało trochę, a teraz PTT mam dobre (właśnie PTT przerabiali w owej firmie), ale headset znowu się zepsuł. Quote Link to post Share on other sites
ppk Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Pietraszka: Jest jeszcze taka możliwość że wtyczka wchodzi za głęboko do gniazda (przynajmniej u mnie tak było) i wtedy headset nie działa, spróbuj dać jakąś podkładkę i wtedy sprawdź czy działa. Quote Link to post Share on other sites
KK Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Też przerabiałem według schematu, czyli wlutowanie równolegle do wkładki mikrofonowej rezystora 2.2 k. oma, ale nie trzeba tego robić. Jakim zaskoczeniem było to że wystarczy w menu radia włączyć funkcję VOX. Radio będzie bez problemu nadawać po naciśnięciu PTT bez żadnej przeróbki. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted November 26, 2009 Report Share Posted November 26, 2009 Przerabiałem oryginalnego bowmana by działa na moim Inteku 3030, a teraz coś co może się przyda: Quote Link to post Share on other sites
Spychu Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 Potwierdzam to co napisał KK, wystarczy włączyć vox'a i przycisk ptt działa, a jeśli nadal nie możecie nadawać poluźnijcie troszkę wtyk.Nie dociskacie do samego końca, to powinno pomóc :). Quote Link to post Share on other sites
DJ Undzio Posted May 1, 2012 Report Share Posted May 1, 2012 Potwierdzam to co napisał KK, wystarczy włączyć vox'a i przycisk ptt działa, a jeśli nadal nie możecie nadawać poluźnijcie troszkę wtyk.Nie dociskacie do samego końca, to powinno pomóc :). Dziekuje Panie Spychu :) Szkoda ze nie trafilem na Twoj post zanim rozebralem Bowmana na czynniki pierwsze i go potyralem :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts