Ysiu Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Witam chciałem zakupić tłumik dźwięku lecz ktoś mi kiedyś powiedział że "tłumol w wiekszości przypadków zmiejsza skupienie." czy to prawda? Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Poprawnie zamontowany tłumik na replice, do repliki przeznaczony, NIE MA WPŁYWU na osiągi repliki. Zresztą było na forum, kolego złoty. Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Hm. Czemu w broni ostrej prędkości wylotowe pocisków są niższe przy tłumikach? Używa się innej amunicji??? Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Tłumik dźwięku oziębia i zmniejsza ciśnienie gazów, tym samym wytłumia, może to jest powód. Poza tym, korzystając z tłumika, aby jeszcze bardziej wyciszyć broń, używa się amunicji poddźwiękowej. Link to post Share on other sites
johny13 Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Do broni poddzwiekowej uzywa sie amunicji ze zmiejszonym ladunkiem prochowym / slabszym prchem lub z ciezszym pociskiem / wiekszym kalibrem, tak aby opoznic wylot gazow prochowych. GAzy prochowe najpierw ulegaja czesciowemu rozprezeniu w tlumiku, potem z opuznieniem nastepuje je wydalenie do atmosfery.. Dlaczego bron palna z tlumikiem strzela na mniejsza odleglosc ? ano, bo czesc energi gazow prochowych dziala bezposrednio lub posrednio na scianki tlumika / komor, co powoduje rozprezenie gazow prochowych, a nie na dno pocisku , po drugie, uzywa sie slabszego prochu i ciezszej amunicji.. Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 O amunicji poddźwiękowej wiem, ale to nie ma bezpośredniego związku z tłumikiem. Natomiast, jak to jest? Pocisk jest pchany gazami, opuszcza lufę i: - nie ma tłumika - gazy się rozpraszają, pocisk leci dalej. - jest tłumik - gazy się rozpraszają i wytłumiają w tłumiku, pocisk leci dalej. W który miejscu tłumik oddziałuje na prędkość pocisku? Czy to tylko kwestia innej amunicji? Link to post Share on other sites
Johann Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Kwestia amunicji. Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 29, 2009 Report Share Posted September 29, 2009 Że sobie tak zaoftopuje - oczywiście cały czas piszecie o replikach i wpływie wypychane przez tłok powietrza na kulkę? ;-). Co do pytania Kolegi założyciela - spotkałem się z czymś takim raz - tłumik miał w środku uszkodzone przegrody i drgania z GB spowodowane wystrzałem działały na piankę która to sobie falując zakłócała tor lotu kulaska. Mam na 2 replikach w domu tłumiki, w żadnej nie mają wpływu, wielu znajomych też używa i nie zaobserwowano jak na razie zgłoszonych zmian jakości strzału, przy założonym i zdjętym. Link to post Share on other sites
johny13 Posted September 29, 2009 Report Share Posted September 29, 2009 @ tusiak - w moim przypadku mk23 tm z zalozonym tlumikiem wali dalej i celniej niz bez tlumika ;] Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Mk 23 STTI w moim też ;-) no i co ;-). Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Bo w Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik sensu stricte (przynajmniej z tego co ja wiem). Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki. Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Bo w Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik sensu stricte (przynajmniej z tego co ja wiem). Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki. Dokładnie ;-) Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 (edited) A coś masz zamiar jeszcze dodać, czy tak tylko spamujesz? Może dodasz coś od siebie, a nie tylko przytakujesz? Pozdrawiam serdecznie, Filipoo23 Edit: Od dłuższego czasu Ci się przyglądam, zakładam się o moją głowę, że nie tylko ja, i przynajmniej 1/3 Twoich postów to "aby coś napisać, nieważne, czy to prawda, ważne, żeby napisać". Edited September 30, 2009 by Filipoo23 Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 A co mam za przeproszeniem dopisać? To samo co on? W Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik jako tłumik. Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki. Zadowolony? Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Powtarzasz to, co zostało już dawno napisane. Taka uwaga - jeśli już coś piszesz, to pisz z sensem, dołóż coś od siebie, bo widzę, że zachowujesz się tak notorycznie. Pisać, aby napisać. Pozdrawiam serdecznie, Filipoo23 Link to post Share on other sites
Recommended Posts