Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tłumik dźwięku.

Recommended Posts

Do broni poddzwiekowej uzywa sie amunicji ze zmiejszonym ladunkiem prochowym / slabszym prchem lub z ciezszym pociskiem / wiekszym kalibrem, tak aby opoznic wylot gazow prochowych.

GAzy prochowe najpierw ulegaja czesciowemu rozprezeniu w tlumiku, potem z opuznieniem nastepuje je wydalenie do atmosfery..

Dlaczego bron palna z tlumikiem strzela na mniejsza odleglosc ? ano, bo czesc energi gazow prochowych dziala bezposrednio lub posrednio na scianki tlumika / komor, co powoduje rozprezenie gazow prochowych, a nie na dno pocisku , po drugie, uzywa sie slabszego prochu i ciezszej amunicji..

O amunicji poddźwiękowej wiem, ale to nie ma bezpośredniego związku z tłumikiem.

Natomiast, jak to jest? Pocisk jest pchany gazami, opuszcza lufę i:

- nie ma tłumika - gazy się rozpraszają, pocisk leci dalej.

- jest tłumik - gazy się rozpraszają i wytłumiają w tłumiku, pocisk leci dalej.

W który miejscu tłumik oddziałuje na prędkość pocisku?

Czy to tylko kwestia innej amunicji?

Że sobie tak zaoftopuje - oczywiście cały czas piszecie o replikach i wpływie wypychane przez tłok powietrza na kulkę? ;-).

Co do pytania Kolegi założyciela - spotkałem się z czymś takim raz - tłumik miał w środku uszkodzone przegrody i drgania z GB spowodowane wystrzałem działały na piankę która to sobie falując zakłócała tor lotu kulaska. Mam na 2 replikach w domu tłumiki, w żadnej nie mają wpływu, wielu znajomych też używa i nie zaobserwowano jak na razie zgłoszonych zmian jakości strzału, przy założonym i zdjętym.

A coś masz zamiar jeszcze dodać, czy tak tylko spamujesz? Może dodasz coś od siebie, a nie tylko przytakujesz?

Pozdrawiam serdecznie,

Filipoo23

Edit: Od dłuższego czasu Ci się przyglądam, zakładam się o moją głowę, że nie tylko ja, i przynajmniej 1/3 Twoich postów to "aby coś napisać, nieważne, czy to prawda, ważne, żeby napisać".

Edited by Filipoo23
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...