Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam czarna kamizelke i chce ja przemalowac albo na oliwke albo w jakis kamuflaz.

Plus jest taki ze jest to pelny modular, takze moge sobie kazda czesc odzielnie i dokladnie pomalowac.

Jednak nie mam pojecia jakie sa do tego farby potrzebne badz jakie sa skutki uboczne malowania (Smierdzi? Farbuje lub brudzi mundur?).

Czekam na wasze komentarze. Nie mowcie maniacy, ze nikt z was nie malowal oporzadzenia :roll:

Hej

ja malowałem kamizelkę oporządzeniową. Kopia Pattern 83 firmy miltec, kolor, woodland.

moje spostrzerzenia przed :)

* każdy materiał bardzo chłonie farbę bez zmiany koloru, napisikasz strasznie duzo widzisz mega fajny kolorek, a jak wyschnie lekko tylko zmienia odcień.

* najlepiej pobróbować różne konfigracje warstw kolorów na takim samym skrawku na jakim chcemy docelowo "psikać"

* ważny jest dobór lakieru. Najlepiej akrylowy (lub inny mientki - nie znam sie na farbach) zeby nie wykruszał sie.

schemat działania:

* poodpinać wszystkie troki i zabezpieczyć te elementy których nie chcemy malować (paski, klamry etc);

* powypychać bardzo dokłądnie wszystkie kieszene, ładownice, najlepiej workami lub czymś co moze być zabrudzone od lakieru;

* przygotować sobie wieszak (najlepiej tez spisać go na straty albo zabezpieczyć;

* nakładać lakier warstwowo do uzyskania średniego nasycenia i pozostawić do .... wchłonięcia, czynność powtórzyć aż do uzyskania porządanego koloru.

* wysuszyć pomalować również pod patkami od ładownic zebybyło GIT(ja zapomniałem a spreja już nei ma);

moj kolor:

zielony ciemny połysk (innego nei było :() + czarny mat

nakładałem warstwowo ze średnim nasyceniem - tak zeby sie ładnie wchłonęło, na początku na zmiane:

zielony:czarny:zielony:czarny

zielony nakłądałem tak ze widac było fajny kolorek, czarny nakładałem tylko zeby lekko sciemniało, taką "chmurką".

potem jeszcze 3 warstwy zielonego, w sumei poszedł cały duzy sprej zielony. i troche czarnego ktorym malowałem tez inne elementy :P

wrazenia po :

* lekko zesztywniał materiał ale jakdla mnie to na plus ,

* smród przeszedł po pierwszym wyjsciu w teren,

* lekko jakby sie starł,a lbo wchłoną bo troszeczkę mocniej przebija orginalny kolor (camo), w Twoim przypadku jak jest jednolity nie bedzie tego problemu.

* bardzo to ładne jest, choć nie wszystkim sie podoba :)

uwagi końcowe:

* ważnym jest zeby równomiernie rozprowadzać lakier zeby nie było elementów bardzoej oliwkowych np w swgięciach i mniej oliwkowych na duzych powierzchniach.

* pamiętać o tym że po malowaniu lepi się :P

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem. Życzę powodzenia i czekam na fotki Twojego rękodzieła 8)

pozdrawiam

wilku

ps. z tego cozauwazyłem nylonowe pokrowce od manierek US przyjmowały o wiele lepiej farbę niż materiał mil teca, ale bardzoej się świeci połysk w zieleni - możliwe ze jest to spowodowane inną nazwijmy to konfiguracją nakładania warstw.

hej

ja malowałem ALICE w Three Colours tylko ze orginalnymi spreyami(krylon)

pokrywa znakomicie od razu za pierwszym razem -ale niestety tylko orginały ( czasem także podróbki w zależności od rodzaju materiału)

już niedługo mogę wrzucić fotki

hej

ja malowałem ALICE w Three Colours tylko ze orginalnymi spreyami(krylon)

pokrywa znakomicie od razu za pierwszym razem -ale niestety tylko orginały ( czasem także podróbki w zależności od rodzaju materiału)

już niedługo mogę wrzucić fotki

Bartek?!?!?!

A swoją drogą, chłopaki z Częstochowy mają na prawdę super wymalowany sprzęt!

Tu mamy fotkę z Darłowa. (twarze zgodnie z OPSEC/PERSSEC) :-) Szaszłyk to ten w MARPATcie i ze "świnką" (nie moja...)

P6260005.jpg

Pozdr

Pozdro Szaszłyk miło mi Cię poznać - ja z Bartkiem malowałem ten sprzęt :D

niestety na darłówek nie dojechałem a miałem kilka fajnych fantów :(

a propo krylonu - może jest tego jeszcze trochę w cze-wie musialbym sprawdzić

tylko uwaga - on także się ściera

pozdro

( no tak świnka rzeczywiście jest nasza :D )

• 3 years later...

Witam, wiem że odświeżam wiekowy już temat (za co przepraszam :P), ale chciałbym pomalować moją kamizelkę, oraz ładownice, na coś pasującego do marpata. Myślę że najlepszy byłby kolor zbliżony do CB, i tu nasuwa się pierwsze pytanie: gdzie mogę znaleźć farbę, nadającą się do malowania oporządzenia, jak najbardziej przypominającą CB? Oraz czy to w ogóle ma sens, zważając na to że kamizelka jest w DPM, czy malowanie jej da jakieś fajne rezultaty, czy będzie to tylko oszpecenie oporządzenia? Prosiłbym o konkretne linki do farb, ewentualnie ich pełne nazwy.

Pozdrawiam :)

Wiadomo, że po jakimś czasie ta farba odpadnie co będzie wyglądało pr0 lansersko .. chociaż wiem, że chlopaki z USMC tak robili ;)

Słuchaj po co malować? lepiej sprzedać, dorzucić hajsu i masz na oporządzenie w CB ;) Wiem, ze kosztuje to o wiele drożej, lecz możesz kupić dobre kopie np. G&P na asgshopie.. te CIRAS system naprawdę mi się podobają ;) Kolor mało zgodny z kontraktowym lecz jak całe oporządzenie w takim kolorku GiePeowskim będzie to generalnie da rade ;)

• 1 year later...

Dżizas nie rozumiesz mnie... Jak byś zerknął powyżej to byś widział, że sam mam pomalowany szpej więc wiem co się dzieje przy jego użytkowaniu z farbą. ;-)

I nie napisałem o wycieraniu tylko o odpadaniu co słyszałem może mieć miejsce jak się przesadzi z ilością farby.

pzdr

(...)tylko o odpadaniu co słyszałem może mieć miejsce jak się przesadzi z ilością farby.

pzdr

Z odpadaniem raczej nie, ale z miejscowym łuszczeniem owszem... (ale to musiałbyś naprawdę przesądzić z ilością farby albo nałożyć np na mokry, albo bardzo utłuszczony materiał) jeśli malowałeś Montaną to możesz taki łach wyprać, a malunek się nie spierze nawet po drugim-trzecim praniu (chyba, że pierzesz BDU w PB95 albo w rozpuszczalniku).

PS. Na tym zdjęciu co zapodałeś, na cargo masz taki pojemnik przymocowany - co to takiego?

Edited by ramborambo