Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

jaki plecak na 3 dni jaki na dłuższa wyprawę ?

Recommended Posts

Witam

Jaki plecak partolowy (30 max 40 litrowy) możecie polecić?

- z możliwoscią dotroczenia karimaty, śpiwora, hełmu, saperki etc.

- nieprzemakalny

chodzi mi o konkretne modele, ceny i gdzie zakupić.

Jaki plecak wyprawowy ( 60 - 70 Litrów) możecie polecić?

- nieprzemakalny

- z kilkoma kieszeniami zewnętrznymi lub z mozliwoscią doczepienia paneli własnej robótki.

- wytrzymały

- z dużą regulacją systemu nośnego.

śledziłem poprzednie tematy o plecakach ale nie znalazłem niczego konkretnego poza pytaniami o konkretne modele - mi chodzi o polecenie czegoś, gdyż w ten materi mam słabe doświadczenie :P

pozdrawiam

wilku

Po pierwsze 30day assault pack - jest na Blackhawku.

W srodku jest miejsce na tylnej scianie duzej komory na camela.

Oprocz tego mniejsza kieszen z mnostwem kieszonek na rozne pierdoly.

Troki boczne i dolne - do nich troczysz co sie pasuje.

link - http://www.blackhawkindustries.com/product...duct_id=2030&d=

drugi przezemnie posiadany torche bardziej funkcjonalny i zdecydowanie tanszy to http://www.campus.com.pl/index.php/125/1871/19958 Campusa.

Bardzo funkcjonalny dwukomorowy, lub jedno zalezy od ciebie.

Kieszenie boczne - miechu,

No i liczne troszki zdecydowanie podwyzszaja komfort i ergonomie uzytkowania.

Ja na 3-dniowe wypady od niedawna używam MOLLE II Patrol Pack, kupić można u Szaszłyka, bywają w dobrych sklepach z militariami... plecak jest raczej prosty (komora główna + kieszeń zewnętrzna), ale można do niego dołączyć elementy oporządzenia MOLLE (np. ładownice, manierki itd.)

Plecaka wyprawowego używam Campus Explorer 45 (dużo wygodnych kieszeni, komora dzielona, regulowany system nośny)...

Osobiscie polecam plecaki Janysport. Mam ich ps20 i pt75.

20 litrowy przydaje sie na krotsze wypady i na codzien. Mocny, wygodny, duzo trokow, zwarta konstrukcja. Moim zdaniem pod wzgledem wykonania nie mozna mu nic zarzucic. Brakuje czasem jakiejs malej kieszonki w srodku ( jest glowna komora + mala w klapie, w ktorej ja trzymam cala drobnice ).

pt75 tez musze przyznac, ze spisuje sie swietnie. W porownaniu z woodpeckerem 75 l alpinusa, ten drugi wypada dosc slabo.

Wrzucam jedna fote pt75 - dzis wieczorem powinny dojsc jeszcze ps20 i pt 75

plecak.jpg

Frager - te szerokie tasmy pionowe nijak sie maja do mocowania - przytrzymuja klamry do klapy.

Szaszłyk - jutro Ci powiem dokladnie - zostawilem sprzet po ostatnim wypadzie u rodziny i dopiero w ciagu 24h do mnie wroci( jak sie okazuje foty tez wrzuce dopiero jutro :? ) A tak na oko maja 4,5 x 2,5 cm

• 6 months later...

Witam

Po pierwsze, przepraszam za odswiezanie starych, nie czytanych tematow, czyli robienie czegos co jest wzglednie nie lubiane na wiekszosci for.

Znalazlem ten temat, a nie chce zakladac nastepnych, wiec pozwolcie prosze ze wykorzystam ten do zadania Wam pytania.

Spojrzcie Tutaj prosze.

Czy ten plecak, za taką cene oczywiscie, gdyz nie stety, wiecej nie moge dac pieniedzy na plecak. Jest Wart?.. Nie licze na wielkie chwalebne opinie, ale czy .. hmm, po prostu czy jest ok za tą cene ? :}

PS. Tematow o plecakach rzeczewiscie szukalem powierzchownie, ale nic innego nie znalazlem, a napewno nie takiego samego pytania.

Dzieki z gory, za ew. pomoc.

Pozdrawiam.

Dodam jeszcze kilka słów o zasobniku piechoty górsiej produkcji alpinusa. Plecak jest rewalacyjny, ma kilka wad: czarne taśmy i klamry, klamry nylonowe, słaby materiał, słaba możliwość podczepiania dodatkowych kieszeni.

System nośny jest moim zdaniem o niebo lepszy od tego w grot 75L (więc co mówię, bo miałem ten plecak). Ostatnio na 3 dniowym wypadzie miałem 30kg w plecaku (oczywiście w miare jedzenia ubywało) co dla mnie jest 50% masy ciała, dodam jeszcze, że mam skoliozę i ortopeda zabronił mi dźwigania czegokolwiek. Pół dnia chodziliśmy z plecakami i dałem radę. Po dobrym wyregulowaniu, mocnym ściągnięciu pasa biodrowego, plecy są w dużej części odciążone, mięsień kapturowy również. W swoim grot 75l, który nigdy ne był tak bardzo obładowany miałem problem z dłuższym użytkowaniem bo odzywała się skolioza.

Reasumując, jeśli macie do wyboru grot 75l i zasobnik piechoty górskiej to wybierzcie ten drugi, napewno będziecie zadowolenie, to jest moja rada.

Plecak można dość dobrze skompresować więc nadaję się na krótkie wypady, zwłaszcza w zimę gdzie pakujesz gruby śpiwór itd.

• 2 years later...