DDevilPL Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Wśród wielu początkujących maniaków panuje duża niepewność co do tego, jaka amunicja jest najlepsza do karabinów snajperskich, a wśród doświadczonych wyjadaczy duża rozbieżność zdań na ten temat. Oczywiście każdy mógłby kupić wszystkie rodzaje kulek wydając na nie połowę miesięcznej pensji i porównać je ze sobą, tylko po co? Wpadłem na diabelski pomysł wykonania precyzyjnego laboratoryjno-praktycznego testu jak największej ilości kulek. Dlatego zwracam się z prośbą do wszystkich użytkowników odwiedzających ten temat o nadesłanie testowej ilości amunicji różnej wagi, marki, koloru i wykonanej z różnych materiałów (ok. 50 sztuk). Zyskamy na tym wszyscy - w końcu będzie wiadomo ile tak naprawdę warte są np. Grand Mastery. Oto kilka szczegółów na temat planowanej formuły testu: 1. Replika dzięki której uzyskam wyniki to SWD Dragunov [A&K], zamontowana sprężyna Guarder SP160, teflon fix, lufa Prometheus 6.03mm dł. 590mm (przy okazji wyjdzie test lufy), gumka hop-up Systemy, dystanser z o-ringa. Bardzo możliwe, że do czasu testu sprężyna zostanie zmieniona na mocniejszą (prawdopodobnie Prometheus LayLax M210) i użyta po spadku FPS do stabilnego poziomu. 2. Test zostanie wykonany na dystansach 50m, 70m, 80m, 90m mierzonych miarką 30m z hipermarketu, po 10 strzałów na dystans, w pozycji stojącej podpartej. Celowanie bez lunety. 3. Warunki testu: na zewnątrz, zostanie zmierzona wilgotność, temperatura oraz prędkość wiatru. 4. Cele: sylwetka ludzka o wymiarach 60cm x 150cm wycięta ze styropianu. W okolicach klatki piersiowej kartka A4 z tarczą. 5. Przed testami dokładnie zostanie zmierzona średnica i waga kulek, opisane ich niedoskonałości oraz ustawiony system hop-up. 6. Zanotuję spostrzeżenia tj. ewentualne zacinki, stopień penetracji, tor lotu, relatywną prędkość lotu. Mile widziane pytania i sugestie, wysyłka kulek to koszt rzędzu 1-2 zł, jak ktoś się upiera mogę go pokryć (dziwnie to brzmi :???: ). Mój adres do uzyskania pod numerem gg: 5137778, lub na ddevil@amorki.pl. Dziękuję za wszelką udzieloną pomoc. Relacja z przedsięwzięcia ukaże się w formie tematu w dziale "Amunicja i zasilanie" tak szybko, jak to będzie możliwe i będzie stale uaktualniana w miarę zdobywania nowych kulek! Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Nie żebym się czepiał, ale chyba trochę nieodpowiednia replika do takiego testu :) Bardziej będzie grał tutaj rolę błąd konstrukcyjny repliki, jakieś niedopracowanie niż minimalna wada kulki moim zdaniem.. Quote Link to post Share on other sites
DDevilPL Posted November 11, 2009 Author Report Share Posted November 11, 2009 Problem niestabilnych FPS-ów został rozwiązany poprzez wymianę oraz stabilizację lufy wewnętrznej, wymianę gumki hop-up i dystansera. Teraz pomiar wskazuje stale poziom 563-564 FPS. Stockowy SWD znany jest z niedoskonałości, można je łatwo rozwiązać przeglądając ten temat. Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 2. Test zostanie wykonany na dystansach 50m, 70m, 80m, 90m mierzonych miarką 30m z hipermarketu, po 10 strzałów na dystans, w pozycji stojącej podpartej. Celowanie bez lunety. Jakoś nie za bardzo wydaje mi się miarodajne strzelanie na 90m (nawet na 50m) bez lunety (zwłaszcza na czarnych kulasach). Już nie mówiąc o postawie stojącej - to będzie bardziej test Twoich umiejętności strzeleckich, a nie kulek. Luneta, leżąc z podpórką - tak to widzę. Quote Link to post Share on other sites
DDevilPL Posted November 12, 2009 Author Report Share Posted November 12, 2009 (edited) Mnie tam bez różnicy, przyrządy fabryczne są bardzo precyzyjnie wykonane (na kulkach G&G 28 strzelałem z dokładnie 50 m i nie odczułem różnicy z lunetą), ale niech będzie tak jak mówisz. W końcu większość snajperów używa tego ustrojstwa. Właśnie zmodyfikowałem strzelnicę tak, aby możliwe było celowanie w pozycji leżącej z podpórką. Uzupełniłem formułę testu o nowe informacje. Edited November 12, 2009 by DDevilPL Quote Link to post Share on other sites
Mefisto94 Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 50 szt. Umarexów High Precision Aluminum 0.30g powierzam tobie. Też popieram pomysł zastosowania lunety, a pozycja strzelecka obojętna, byleby była stabilna podpora w stylu dwójnóg albo niezastąpiony worek kartofli. Quote Link to post Share on other sites
rain Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 (edited) Idea zacna. Moje uwagi: 1) 50 kulek to może być czasami mało. Trzeba brać poprawkę na odrzuty i ustawienie hopka. 2) Luneta musi być. 3) Dwójnóg, a jeszcze lepiej jakieś stabilne oparcie (montaż w imadle?) musi być. 4) Zrób to w hali. Wiem że ciężko taką znaleźć bo sam ciągle szukam, ale zwłaszcza dla lżejszych kulek wiatr ma znaczenie. 5) Każdy strzał mierzony na chrono. I jedno pytanie: Jakie masz przyrządy do pomiaru średnicy i wagi kulek? Może spróbuj dogadać się z redakcją WMASG, taki test kulek byłby dobrym artykułem na stronę. Edited November 16, 2009 by rain Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 (edited) w Krakowie jest hala dostępna od ręki na terenie http://www.rywalizacja.com.pl/ po zabezpieczeniu drzwi przed przeciągami, dostępna długość 70m, po przekątnej myślę że ok 85-95m. Edited November 16, 2009 by PRESTON Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 28, 2009 Report Share Posted November 28, 2009 Też popieram ideę ale w wersji ze zmodyfikowaną postawą strzelecką i z lunetką bo tak to cięęężko ucelować na te 90 metrów. Chyba, ze wkręcisz replikę w imadło i dosłownie nie poruszysz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts