Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Co do Tactical III, czytałem jakąś reckę, z której wynikało, że latarka - a zwłaszcza jej przełączniki - można było sobie o kant zadka rozbić :(

Nie zdziwiłbym się bo na zdjęciach jakoś rewelacyjnie nie wygląda. Zresztą traktuję ją bardziej jako gadżet i nie wiem czy będę używał w grach. Jak znam życie pewnie trzeba się będzie nabiedzić nad kaburą, która zmieści pistolet z latarką. Do zakupu zestawu zachęciła mnie cena bo nie wiele drożej niż "goły" Walther.

Widzę, że ogólne recenzje pozytywne. I dobrze bo zakup zrobiony i czekam tylko na przesyłkę.

Dziękuję za wszystkie porady.

Jak go stać na kilka gaziaków, zwłaszcza takich za 6 stów, to stać go i na trzymanie kilku rodzajów gazu.

Osobiście nie widzę potrzeby ładowania mojego P99 niczym silniejszym - w lecie kulka 0,20g na te 30-40m (na oko) dolatywała, a to i tak znacznie dalej, niż ja jestem w stanie w kogoś z tego trafić. SpecShop twierdzi, że toto ma (jak rozumiem na HFC 134a) jakieś 270fps, a ja używam go albo wewnątrz budynków, albo w "gęstym" terenie, gdzie spodziewam się starcia na dystansie kilku (często 4-8) metrów. Po prostu nie muszę mieć pierdyliarda FPS i wbijać ludziom kulek pod skórę.

Errhile Napisano 29/1/2010, 17:02

Jak go stać na kilka gaziaków, zwłaszcza takich za 6 stów, to stać go i na trzymanie kilku rodzajów gazu.

Nie rozumiem sensu tej wypowiedzi w odniesieniu do mojego poprzedniego postu.

Aha czyli raczej nie nadaje sie do ładowania Propanem.

Rumak: a nie wiem, nie ładowałem propanem. I nie zamierzam. Czytać umiesz? "Producent zaleca używanie gazu 134a".

Skoro tak koniecznie potrzebujesz wiedzieć, to kup Maruzena, ładuj go regularnie propanem i strzelaj. Po roku zdasz relację czy rozleciał się (= faktycznie za słaby na propan), czy też nie (= wytrzymuje).

No ja pierniczę. Jak samochód kupujesz, to też nieważne, czy Łada, czy Mercedes - ważne, czy aby na pewno może jeździć na nafcie lotniczej? Bo tyle pod maską, co fabryka dała, to za mało i trzeba koniecznie mocniejsze paliwo lać :wink:

Teraz capisci, signore Rumak? :killer:

@ Dexterkrak - czy ja wiem? Ja tak tego nie odczuwam. Ultrair na Capri w wariancie niskociśnieniowym jest o 5zł droższy, niż zwykły. U Krakmanów, fakt, najtańszy GG kosztuje 16zł taniej niż 134a. Z drugiej strony, puszka gazu nawet na Capri nie jest tak wiele droższa niż paczka dobrych kulek (G&G, 40zł i w górę), a takie przepuszczam przez lufę głównej repliki (bo dobrze latają). Przez równo rok, jak mam Walthera, zużyłem jedną taką małą (800ml) puszkę HFC od Krakmanów, i część dużej (1000ml) od Capri - chyba mniej, niż pół. W miedzyczasie: strzelałem ile było trzeba, parę razy ładowałem gazowego Mossberga (a on żarł gaz straszliwie), pożyczałem kolegom, gdy ktoś poprosił o gaz.

Brutalnie - chcesz pistolet, który nie będzie żarł kosztownego gazu, kup AEP'a. CM.030 jest bardzo przyjemny (miałem, paru kolegów z ekipy nadal je ma). :uśmiech:

ale wiesz że HFC134 przy trochę innym klimacie (cieplejszym) z grubsza odpowiada GG w naszym, dość jednak chłodnym klimacie? Gdzieś coś takiego wyczytałem. Madonion nawet nie pisze już że zaleca hfc, gadałem z właścicielem i nigdy maruzen im żaden nie wrócił na naprawę. A z tego co mówił i tak wszyscy jechali na GG.

Mój post skierowany był z zapytaniem czy mechanizm wytrzyma jazdę na Propanie i nie oczekiwałem odpowiedzi ' że jak stać kogoś na klamke za 600zł to i na gaz go stać'.

Tak czytać umiem tylko, że we wcześniejszych postach piszą, że spokojnie daje radę na GG i nie mam podstaw aby im nie wierzyć. Więc zanim zdecydujesz się na nie poważne docinki, pomyśl.

I proszę nie wymyślaj jakiś niestworzonych bajek o samochodach bo to zupełnie co innego. To chyba oczywiste, że szukam odpowiedzi i te pytania nie są kierowane tylko do Ciebie. Przed zakupem warto było by wiedzieć czy można go zalać z przygotowanej instalacji Propanu czy kupywać specjalnie do niej nie tani gaz.

Ni niponiemajed Errhile

Edited by rumak

ale wiesz że HFC134 przy trochę innym klimacie (cieplejszym) z grubsza odpowiada GG w naszym, dość jednak chłodnym klimacie? Gdzieś coś takiego wyczytałem. Madonion nawet nie pisze już że zaleca hfc, gadałem z właścicielem i nigdy maruzen im żaden nie wrócił na naprawę. A z tego co mówił i tak wszyscy jechali na GG.

Nie podejmuję się dyskutować, nie znam się na problematyce "gaz a klimat". Tym bardziej, że ładuję replikę niskociśnieniowym, ona strzela (chyba, że zamarza - zima jest...) - i nic wiecej mi nie trzeba :).

@ Rumak - szkoda mi na Ciebie czasu. Nu ja wiżu, szto ty nie gawarisz pa ruski. Więc zrób paru osobom uprzejmość, i nie kalecz mowy Puszkina.

Edited by Errhile
  • 2 weeks later...

Wracając trochę do głównego tematu.

Właśnie odebrałem przesyłkę z Waltherem P99 Maruzena. Udało mi się go zakupić w zestawie z tłumikiem i latarką. Całosć zapakowana w porządną plastikową walizeczkę. Nie strzelałem jeszcze ale na pierwszy rzut oka wykonanie bardzo dobre. Sam w sobie pistolet dosyć lekki ale jak udało mi się sprawdzić waga jak w oryginale. Nie zachwyci na pewno miłośników ciężkich metalowych pistoletów - całość baaaardzo plastikowa.

W wolnej chwili dodam może na forum zdjęcia.

Mam jednak pytanie i prośbę do kogoś kto kupował ten pistolet w polskich sklepach. Czy jest jakaś szansa, że była do niego dołączona sensowna instrukcja w języku polskim bądź angielskim? W moim egzemplarzu jest kilkustronicowa instrukcja - niestety w języku którego nie znam kompletnie (chiński).

Jeżeli ktoś miałby taką instrukcję i mógłby się podzielić skanem to byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuję.

Mam jednak pytanie i prośbę do kogoś kto kupował ten pistolet w polskich sklepach. Czy jest jakaś szansa, że była do niego dołączona sensowna instrukcja w języku polskim bądź angielskim? W moim egzemplarzu jest kilkustronicowa instrukcja - niestety w języku którego nie znam kompletnie (chiński).

Jeżeli ktoś miałby taką instrukcję i mógłby się podzielić skanem to byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuję.

Przykro mi - ja kupowałem na Mad Onionie, i instrukcja była krzaczkami. Kanji chyba.

• 2 months later...

To znajdź lepszy z metalowym zamkiem i na Co2 :wink:

Wszystkie oznaczenia są, patrząc na zdjęcia sprawia dobre wrażenie, ciekawe tylko jak sprawdza się w boju i ta moc :roll:

http://www.allegro.pl/item1000592379_kolte...ao_co2_dhl.html

Witam, mam takiego i na prawdę mi pasuje w 98% 2%-jak na razie mało do niego akcesoriów, ale tak po za tym to odpowiednia waga i celność w porządku, jak komuś wygląd i dane odpowiadają to szczerze polecam.

Macałem go w sklepie przedwczoraj. Moim zdaniem - ani toto ładne, ani wiernie oddane (przycisk zrzutu bijnika - nawet nie zamarkowany, magazynek na kulki - tylko na kulki, bo kapsuła wkręcana w rękojeść - wąski, dźwignie zwalniania magazynka za długie). A moc (sprzedawca mówił o zdrowo ponad 400fps) absolutnie dyskwalifikuje go w moich oczach jako boczną replikę.

• 2 months later...

Na wypadek, gdyby kogoś to interesowało - wczoraj przechronowałem swojego Walthera.

Kulki 0,20g, temperatura ok. 35 st. C, HU w położeniu roboczym:

- Ultrair niskociśnieniowy (resztówka): ok. 245 fps

- Green gas: ok. 330 fps.

Kopnięcie przy strzale na GG rzeczywiście mocniejsze. Może kupię sobie butelkę tego, jak zima przyjdzie. Natomiast moc 330fps w boczniaku mi nie pasuje - zafundowałem koledze brzydką dziurę w skórze już przy tych 245fps z dystansu 3-4m (starcie w budynku, wymiana ognia przez dziurę w tym, co dla mnie było sufitem).

Czy to o czym piszesz masz w każdym gaziaku? ;-)

Jak tak, to mam 3 jakieś inaczej inne w domu, prędkość w każdym spada pod koniec mniej więcej drugiego magazynka na jednym nabiciu. A tak wahnięcia jak są, to raczej jako błąd pomiaru (ciężko przez moje chrono z gaziaka dobrze strzelić. Dla chińskiego SIGa wyniki pomiędzy 269-272. Na końcówce gazu 2 ostatnie strzały są poniżej 250. ).

IMHO przy takiej temperaturze na zewnątrz, może być tak jak opisujesz, wówczas jak po prostu wystrzelasz "na serii" maga. A jak będziesz pykał na spokojnie, to wątpię żeby coś tam spadło.

EDYTA: A widząc, jak Kolega Errhil wczoraj na tym GG masakrował puchy, to śmiem wątpić czy też mu coś tam spadło.

Edited by Tuksiak

Dexter, w typowej sytuacji posługuję się 400-fps'owym P90 jako główną. Ewentualnie, w razie shot & pistol party takiego jak wczorajsze - strzelbą(obecnie chińskie Benelli M3). Więc Walther jest wyłącznie jako boczna.

Lokalny limit do budynków wynosi 350fps - niby się mieszczę nawet na GG, ale po prostu mi to nie leży. Zwłaszcza, że zwykłem wyciągać boczną w każdej sytuacji, kiedy spodziewam się starcia na dystansie poniżej jakichś 10m. Właśnie żeby nie robić w ludziach dziur. A że strzelam z pistoletu fatalnie, to nawet krótszy zasięg na 134a mnie nie boli.

znaczy chodzi mi o to ze jesli się chce trafić z pistoletu w CQB to de facto w zasadzie trzeba jak już wycelujesz klikać spust jak najszybciej. Wtedy prędkość spada z każdym strzałem odrobinę. Co do robienia dziur w przeciwnikach to 300fps z 5m w czoło i tak robi sporą gulę peknieta na wierzchołku. W CQB staram się tez używać kulek lekkich, 0,2g bo celność i tak spada a nie ma to znaczenia na dystansie np 5m.

[off]

To techniki mamy w cekubie różne ;-). Bo ja to dwie kulki PRZYCELOWANE i ew. poprawka ;-). Dlatego ciężkich używam ;-) 0,25 - 0,28. No ale co kto lubi, nie dorobiłem się magów zapasowych, to i na kulkach oszczędzam, bo ładować za bardzo nie ma kiedy.

[/off]

oczywiście, że przycelowane (taaak, należę do tej elity która wie do czego służy celownik :D) ale kiedy poślesz 5 kulek zamiast dwóch jest cokolwiek pewniej. Mhaha pewnie dlatego mam skróconą drogę spustu :D. No i jeszcze jedno: lekka kulka szybciej dolatuje. Przeciwnik nie schowa się za rogiem a na tych 5m różnica w celności jest znikoma o ile w ogóle.

Do moda:

Może wydzielić tą dyskusję o wyższości jednych świąt nad drugimi? ;-).

Dex. Zobacz na .2g mam 272 fpsy, na .25g coś koło 220-230 różnica jest dajmy na to w przybliżeniu 40 fpsów. Na jaką odległość strzelasz? Bo strzelając na 0.2 w 1 sekundę zrobi te prawie 83m, a na ,25 czy tam .28 zrobi koło 70 m. Ile im potrzeba na te 5 m od lufy, czy nawet 10m? No proszę Cię, one tydzień nie lecą, to są dziesiąte części sekundy. Zobacz sobie na czasy reakcji człowieka, szczególnie zaskoczonego ;-).

2 kulki to jest nadmiar, a strzelając z takich ciężkich celuję dokładnie i trafiam tam gdzie chcę na takim dystansie ;-). A nie sianie jak popadnie z .2 ;-).

Ale jak napisałem co kto lubi. Jedni wolą blondynki, inni brunetki.