Piotrek7 Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Ja zakupilem przedłużkę ze 2 tygodnie temu na rk-06 boyi siedzi pięknie, ale jakośc tłumika to może lepiej przemilczę. pomalowany jest świecącą farba z supermarketu Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 Najpewniej są to gwinty toczone. A toczone gwinty się kalibruje ( stosuje się sprawdzian - przymiarkę ). Na 95% niezastosowano tego typu sprawdzenia stąd za ciasne gwinty. Nie szalejcie z pilnikami. Idźcie do sklepu i kupcie gwintowniki M14x1 L ( lub H - znaczenie lewoskrętnego gwintu ) i wkręćcie. Na pewno pomoże. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 (edited) Ja zamawiałem ostatnio to pasował zarówno do CYMY jak i BOYI'a. Oraz był wykonany bardzo dobrze :icon_biggrin: Edited December 21, 2011 by Tomek_GGRS Quote Link to post Share on other sites
steniek Posted December 23, 2011 Report Share Posted December 23, 2011 A ja mam inne pytanie do was...może akurat ktoś miał z tym do czynienia. Otóż z racji tego, że podstawa szczerbinki od beryl/tantal jest trudno dostępna (ta od beryla głównie ze względów finansowych:P) a bardzo podoba mi się ta krótka szyna nad podstawą, czy gdybym kupił podstawę od ostrej 74 dałoby radę to dopasować nie kombinując przy tym specjalnie? Z tego co słyszałem te znalowe boyia przy tej szynie długo nie wytrzymują. Osobiście wolał bym coś bliższego oryginałowi no ale jest jak jest, a ewentualnie zostaje wtedy możliwość powrotu do starego AK74:) Jeśli ktoś się orientuje w temacie to pisać. Quote Link to post Share on other sites
steniek Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 No właśnie, przyjąłem że do AKM jest taka sama. Znalazłem na allegro taka od ostrego. Kwestia ewentualnego szlifowania w związku z dopasowaniem nie będzie problemem, ale będę miał pewność że stalowe uszy nie odpadną przy tej szynie. Chodzi mi bardziej czy w kwestii dopasowania do repliki nie będzie problemu...czy wymiary są mniej więcej te same. Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 ja szynę górną zawsze dawałem na śróbki z deklem/pokrywą komory zamkowej. Nie bawiłem się w szlifowanie podstawy szczerbiny. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Na znalowej podstawie Boja szyna krótka siedzi pewnie i ładnie się blokuje, pod warunkiem, że zeszlifujesz ścianki boczne pod wymiar szyny i wytniesz rowki. Nie ma ryzyka "zgniecenia" uszu podstawy boja przez mocowanie szyny, pod warunkiem, że wstawi się szczerbinkę od oryginału. Quote Link to post Share on other sites
steniek Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 To dobra wiadomość:) A jak to wygląda w kwestii długiej szyny? czy rozwiązanie z tym dorabianym dynksem przy ogonie i wycięcie rowków na podstawie szczerbinki jest stabilne i wytrzymałe czy nadaje się raczej tylko na ścianę? A tak przy okazji...ma ktoś do pchnięcia łoże z szynami albo którąś z tych szyn w rozsądnej cenie? Bardziej byłbym za ta krótką ale coś jej ostatnio nie widać na allegro:( Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Mam pytanko , dotyczy podcięcia podstawy szczerbiny do zamocowania długiej szyny RIS. Ma ktoś może zdjęcie w jakiej odległości powinien być od "góry" środek tego rowka ? bo zamierzam poćwiczyć na podstawie od CM048 zanim nie zamówię ostrej podstawy od Beryla/Tantala. I druga sprawa , kiedyś był tu przytoczony rysunek jak zamocować adapter kolby M4 do korpusu RK06/CM048. Ma ktoś może zdjęcie dociętego adatera przed montażem go w korpusie ? pytam bo kolega z teamu robi sobie Berylka z takową kolbą ze względu na długie ręce : [/img] Edited January 4, 2012 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Jesli masz szynę to umiejscowienie rowka wyjdzie samo. Do zamontowania szyny będzie potrzebna modyfikacja pokrywy komory. Porównaj zdjęcie z adapterem kolegi, polukaj w komorę RK/ Cyma... a na 100% będziesz wiedział co i jak. Nie mam niestety przyciętej przejściówki, a tą ostatnią szkoda mi ciąć. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Szynę zwykle trzeba było pasować indywidualnie. Czasem rowki wychodziły podejrzanie nisko, czasem prawie wychodziły poza zakres ścianek, czasem wchodziły na zwykłą pokrywę, czasami nie, a czasem w ogóle trzeba było stosować gładki dekiel. Quote Link to post Share on other sites
KrzysiekplX Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Pany a ja mam takie pytanko czy da się tak przerobić podstawę szczerbinki od CYMY 0.40C, aby pasowała nakładka i/lub R.I.S górny z nowej wersji Beryla? I czy ewentualnie ktoś z Was wykonuję coś takiego? :huh: Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Da radę. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 (edited) Dobra :P czy wie którys z was która tuba kolby regulowanej pasuje bez większych przeróbek do adaptera z mojego postu z pocz. tej strony ? akurat nadszedł moment zakupu tego elementu [ tubusa] i nie chce kupic kota w worku :/ Edited January 15, 2012 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
Pielus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Witam. Mam pytanie. Czy ta kolba http://www.taiwangun.com/czesci-i-akcesoria/kolby-i-dodatki/kolba-skladana-do-m4-m15-m16-z-adapterem-do-ak-p-j.html bedzie pasowała do tej prepliki http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-039u-cm.html ?? Moze ktos juz próbował zrobic taki zestawik ? Edited January 24, 2012 by Pielus Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Pielus, kolba podpasi. Moze ktos juz próbował zrobic taki zestawik ? Próbowała Zbrojownia :) http://zbrojownia.linuxpl.com/images/asg/custom/CM039_Beryl.jpg Quote Link to post Share on other sites
Pielus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Jednak na zdjeciu zbrojowni, jest CM39c, który ma juz oryginalnie kolbe od M4. Na tych linkach, ktore zamiesciłem, adapret kolby jest troche pochyły, i nie wiem cz kolba nie bedzie zbyt przechylona. Mam zamiar zrobic cos podobnego do beryla commando Edited January 24, 2012 by Pielus Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Ta kolba z Taiwana to dokładnie ta sama, co w 39c. Adapter jest pochylony, bo wszystkie znalowe Cymy mają pochylony tył korpusu i adapter musi być taki, by było prosto. Quote Link to post Share on other sites
Pielus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Własnie chodzi o to ze przez pochyłość body repliki i pochyłośc adaptera, kolba bedzie skierowana w dół. Przypatrz sie na zdjęcia z TG. Poprostu adapter ma jakby skos nie w te strone. I nie wiem czy kolba nie bedzie zbyt pochyła. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Bo Taiwan zrobił zdjęcie adaptera założonego do góry nogami :) Nie bój żaby. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Pielus 200% ... pisałem Ci o tym że ten zestaw jest dedykowany do replik w systemie TM, do boyi nie pasi bez przeróbek. Edited January 24, 2012 by AeroL Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 Witam Po paru godzinach z pilnikiem i poxipolem udało mi się upodobnić trochę podstawę muszki do berylowej. Teraz czas zabrać się za kolanko. I tutaj pojawia się pytanie jak to najlepiej zrobić :) Prosił bym bardziej doświadczonych berylomejkerów to jakieś wskazówki za które z góry dziękuję ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
kurbaszy Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 (edited) Czołem. Przyłączam się do pytania mojego przed mówcy w sprawie kolanka. Mógłby mi ktoś podać wymiary zaznaczone na zdjęciu. Co do średnicy chodzi mi tu o średnicę zewnętrzną. Pozdrawiam. Edited February 8, 2012 by kurbaszy Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 U mnie siedzi kolanko od stockowego Boyi RK-06W. Spiłowałem i "zaokrągliłem" jedynie ten uchwyt od mocowania wyciora. Ten wystający kawałek, wraz z "obejmą" dotoczyli mi w zakładzie. Co do wymiarów to jest odpowiednio 17,3 mm oraz 20,8 mm - wymiary zdejmowałem z oryginału. :wink: Quote Link to post Share on other sites
kubek22 Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 @Sab93 pytam się tak czysto w kwestii technicznej twojego beryla, miałeś jakieś problemy z montażem kolby? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts