Michael_Corleone Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 już bym próbował ale właśnie padł mi dremel Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Za cieńkie nie będzie. TAK i NIE Jeżeli ma to jak "tactical LOL wiejski tjuning rlz" :icon_smile: & remiza gang man style.. to jak najbardziej TAK. Jeżeli ma to być pełnowymiarowy frez NIE. klik Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Szyna na zdjęciu wygląda, że leci pod górę. Z resztą jest regulowana bo tak została zrobiona. Nie pamiętam kiedy dokładnie było robione zdjęcie czy przed właściwą regulacją czy po. Ważne, że trzyma "zero". Fotka całości: Wiejski tuning to masz sorki, ale sam. Ważne jest to, że działa i to bez zarzutów przy jak najniższym nakładzie kosztów. Tak przy okazji to nie jest replika. Nie mam suwmiarki tutaj, gdzie teraz jestem, aby pomierzyć głębokość frezów na szynę, ale w Berylu te frezy nie wchodzą do końca tak to pokazałeś na zdjęciu. Jak mi się uda to zrobię zdjęcie zamontowanej szyny na Berylu - jak głęboko wchodzi. Poczytaj sobie również o Radom Sport AKTYN: http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-content/uploads/2009/09/aktyn_04-tfb.jpg http://www.thefirearmblog.com/blog/2009/09/25/radom-aks-tantal-and-beryl-rifles/ Frezy możesz wykonać ręcznie pilnikami tzw. iglakami. Więcej roboty, ale jak masz zdemontowaną część to nie będzie tak ciężko. Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 (edited) Już przerabiałem ten temat z rusznikarzem. NIE DA SIĘ w podstawie od Tantala wykonać takich samych frezów ( zgodnych wymiarowo) jak w podstawie od beryla. Frez w którymś momencie przebije ściankę na wylot. Jak będziesz robił foty tego beryla (ostrego) to sam zobaczysz. edit: Jak będziesz cykał te foty to pomierz głębokości nacięcia na rożnych odległościach Edited February 3, 2014 by mbiechu Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Nie mam suwmiarki, aby pomierzyć. Może w ciągu tygodnia mi się uda, ale pewności nie mam. AKMS też nie ma takich samych, a szyna się trzyma prawidłowo. Frezy robił rusznikarz, tak samo jak montaż z trzpieniem z tyłu. Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Boże... Michael Corleone, wydaje mi się, że masz po prostu dwie lewe ręce i lamentujesz na wyrost nad każdą rzeczą jaką masz zamiar robić w swojej zabawce. Drażnić to zaczyna, zamiast pierdzielić i siać ferment to juz byś pietnaście razy zrobił sobie te rowki zwykłym kurde pilnikiem fi3 mm tak jak ja to zrobiłem w swoim, i NAWET wrzucałem tutaj foty. TAK ! była to podstawa od tantala ! ;) NO ale przeciez nikomu sie nie chce czytać 100 stron tematu. Az sie uniosłem , sorry. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Wojtekk8 rejczel, ja robie tylko wiejski tjuning taki jest najprzaśniejszy :D popatrz na ta blacha donitowana do selektora i pomyśl jeszcze raz co piszesz.OKIEEEJJJ :) Quote Link to post Share on other sites
Ferduch Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 @mg Może i wygląda jak wygląda ale na 100% praktyczne ! :D Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Ej Ferduch daj się poprzypie... lać nie tylko na mnie jeżdżą jak na burej suce :P ;) :D Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Najsmieszniejsze jest to, ze blacha ta zostala zrobiona tylko "na chwile" aby sprawdzic rozwiazanie. I tak juz jest prawie rok. W porownaniu do tej berylowskiej z wersji "C" obnizona jest praktyczniejsza bo pozwala na odbezpieczenie/zabezpieczenie jednym palcem bez wysilku. Podobnie z dzwignia przeladowania i pokrywa komory zamkowej - zrobione na chwile i na szybko. Teraz niestety czesci do AK/BERYL podrozaly tak od ok. 6 miesiecy i to nawet dwukrotnie. Niektore rzeczy mozna zrobic dokladniej lub przes rusznikarza, ale ci sie cenia niestety. Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Jakby ktoś przymierzał się do przerabiania podstawy, to tutaj są całkiem słit focie. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Bardzo słit i bardzo pomogą :) Quote Link to post Share on other sites
MaaT Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 o dziękować, pomogłeś bardzo :D Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 W magazynie byłem dzisiaj dosłownie na trzy minuty i tak na szybko tylko: http://imageshack.com/a/img850/4703/r1tb.jpg http://imageshack.com/a/img838/7200/l7f6.jpg Mierzył nie będę już skoro są wymiary podane. Może uda mi się zrobić w jakiś inny dzień porównanie AKGN z BERYL'em. Nie mam teraz akurat zdjęcia tego jak to mam u siebie zamocowane, ale nawet jeżeli w Berylu ścianki są pogrubione to tak czy inaczej będzie się to trzymać na cieńszych (patrz AKMS). Do tego na powyższym zdjęciu jest szyna drugiej wersji, a na AKMS'ie jest szyna pierwszej wersji. Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Panowie, potrzebuje porady, mianowicie będe montował w korpusie stalowym oryginalny oczywiscie zmodyfikowany ogon kolby od beryla oraz obsadę lufy, obie te części nituje się w korpusie, jak najlepiej to zrobić, czym to zanitować, jakie nity kupić. Dzięki i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Jeżeli was interesuje to jeden z użytkowników allegro dodał parę cześci do beryla jak http://allegro.pl/przelacznik-ognia-selektor-bezpiecznik-beryl-wz-96-i3944305075.html http://allegro.pl/chwyt-do-beryla-z-szynami-ris-beryl-wz-96-nowy-i3944468804.html cena chwytu trochę śmieszna ale wiadomo jak z częściami dzisiaj Quote Link to post Share on other sites
czajenjwe Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 http://gunfire.pl/product-pol-1152200431-Bojowa-kolba-teleskopowa-do-replik-BERYL.html próbował ktoś montować tę kolbę w rk albo cm.040 ? Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 (edited) Panowie, potrzebuje porady, mianowicie będe montował w korpusie stalowym oryginalny oczywiscie zmodyfikowany ogon kolby od beryla oraz obsadę lufy, obie te części nituje się w korpusie, jak najlepiej to zrobić, czym to zanitować, jakie nity kupić. Dzięki i pozdrawiam Pan z atrapykalasznikowa.pl montuje obsady za 30zł/szt. Mam już od niego parę części i wiem, że fuszerki nie odwala. Mam pytanie: macie zdjęcia Beryla wewnątrz? Chciałbym wiedzieć więcej o mechanizmie selektora, mianowicie wszystko mam oryginalne a po włożeniu selektora ten ma luz i nie jest odpowiednio dociśnięty do komory zamkowej. Czy w komorze od wewnątrz jest jakieś zgrubienie? (sprecyzuję: komora zrobiona z blachy 1mm, a kołek blokujący i część zewn. selektora są od siebie oddalone o więcej niż 1mm) FOTKI PROSZĘ Edited February 8, 2014 by Koksos Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Składał mi AKMSU, konkretnie montował cały front. Również szczerze polecam Pana Remigiusza ;) Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Przełącznik rodzaju ognia we wnętrzu ma przerywacz ognia ciągłego/przerywacz serii, który ma kilka milimetrów grubości (jest to cały mechanizm). Tak na szybko: Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Dzięki Wojtek, to zdjęcie mi o czymś przypomniało. Ma ktoś może taką część na sprzedaż? Quote Link to post Share on other sites
barchiel Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 o tej części też już myślałem, ciężko chyba bedzie samą ją dostać, ale podobną mam w kolbie od tantala może ktoś wie czy są identyczne?? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Prawdopodobnie są wymienne. Zasadniczo przy Berylu czerpano doświadczenia z innych konstrukcji takich jak Tantal/Onyks czy AKMS - wiele części jest takich samych lub zbliżonych. Dzięki temu łatwiej było przestawić produkcję. Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Nie są. "Ten" element od Tantala jest gabarytowo trochę większy (wyższy i dłuższy), szerokość mają taką samą. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 I właśnie szerokość jest tutaj kluczem, bo skrócić go to nie problem. Szerokość jest taka sama ze względu na komorę zamkową, a długość oraz wysokość jest uzależniona od budowy obsady kolby/zawiasu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts