asgszczepan Posted September 11, 2010 Report Share Posted September 11, 2010 (edited) o , dzieki za radę !! wlaśnie tego mi trzeba było ;) jeszcze sie tak zastanawiam , czy poxipol wytrzyma ? chodzi mi o bolec na obsadzie kolby , bo go przykleilem tym . Żebym potem nie zgubił szyny :P Edited September 11, 2010 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted September 11, 2010 Report Share Posted September 11, 2010 Nie wytrzyma. Najlepiej nawiercić i dopiero w dziurę wkleić. Jeśli kleiłeś poxipolem, to nie wytrzyma też obsada łoża i nakładki. Ale na to tez jest sposób - owijasz dokładnie obsadę dookoła cienkim drutem zamoczonym w poxipolu, albo nitką klejoną superglue, byle mocno. Potem tylko lekkie szpachlowanie i szlifowanie :) Jeśli obsada była spawana, to nie będzie problemu. Quote Link to post Share on other sites
Mahud92 Posted September 11, 2010 Report Share Posted September 11, 2010 Pytanie do asgszcepan: kołek na obsadzie kolby do mocowania szyny zrobiłeś ze śruby? Jak się to trzyma? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 11, 2010 Report Share Posted September 11, 2010 Dread , zrobilem cos takiego jak mowisz , ale z cienkiej blaszki , poprostu obkleiłem paskiem dookoła . miejmy nadzieje ze wytrzyma , jeśli nie , to zrobie jak Ty radzisz . A jesli wyjme z nakladki rury gazowej sprezyne kasujaca luzy , ta co wystaje z przdu nakladki ? tez pęknie obsada ? kołek zrobiłem ze śruby . Znalazłem odpowiedni rozmiar , spiłowałem gwint , wymierzyłem w ktorym miejscu zachodzi zatrzask w szynie , potem juz na wymiar po mału docinalem dlugość kołka . Wlasnie mam wrazenie ze jest jeszcze te 2 mm za dlugi ale nie wiem sam juz . :P Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Ja tę sprężynkę wyjmowałem. Zostawiłem natomiast sprężynę w łożu. Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Powiesiłem cala replikę na obsadzie łoża , za tę część którą kleiłem i nie puściło :) wiec może jest szansa ze nie bedę musiał kombinować. Zobaczymy w polu , bo domowe testy to wiadomo jak wychodzą. Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Takie pytanie : jak jest z bateria ?? mozna ja zamontowac pod pokrywe komory zamkowej czy lepiej na kolbie ??? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Witam. Mam rk-01 i do "beryla" braknie mi tylko kolby... Mam możliwość zamienić się za Body i kolbę od rk-06 (ten ze stałą drewnianą)... Moje pytanie brzmi. Lepiej będzie mi zamontować kolbę na rk-01 czy na rk-06? I jak to zrobić na wybranym modelu... Pytanie nr.2 w jaki sposób zamontować szynę berylowską i co trzeba przerobić aby pasowała...? (tą długą pict.) Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Z tego co widzę RK-01 ma z tyłu "skośne" body. Ponad to musiał byś się pozbyć zatrzasków kolby (z tyłu przycisk do "składania" oraz zaczep trzymający kolbę w pozycji złożonej) Lepiej będzie jak użyjesz body od RK-06. I jak to zrobić na wybranym modelu... Posiadam RK-06 i jakiś czas temu montowałem kolbę od Beryla. Postaram się wstawić fotki jak mniej więcej należy przyciąć kolbę oraz czego należy sie pozbyć w body :wink: Pytanie nr.2 w jaki sposób zamontować szynę berylowską i co trzeba przerobić aby pasowała...? (tą długą pict.) Szyna z przodu posiada bolce które trzymają się na podstawie szczerbinki. Z tyłu' date=' na ogonie kolby jest trzpień na który zakłada się szynę. Na zdjęciach kolegi asgszczepan widać mniej więcej jak wygląda system mocowania szyny. (oczywiście to jest wersja samorobna). Można także kupić oryginalny ogon kolby z trzpieniem zamontowanym fabrycznie. Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 Samorobiona bo wychodzi duzo taniej . Za podstawe szczerbinki od tantala zaplaciłem 40 pln . Za berylowska to nawet boje sie zapytac ile kosztuje :) a pilnikiem zrobić naciecia na szyne to jest dosłownie 5 minut roboty a efekt ten sam . :) Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Propo tych naciec na szczerbince, to jakim to pilnikiem robiles, zwyklym do metalu, czy czyms do zadan specjalnych :P Aha, ta szyna to ta sama co tutaj http://allegro.pl/beryl-szyna-picatinny-oryginalna-nowa-nieuzywana-i1236550797.html czy inna? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 tak taka sama , nawet ja mam od tego samego sprzedawcy . A nacięcia robiłem zwykłym okrągłym pilnikiem , fi 3 mm . Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 Da radę założyć to: http://allegro.pl/szyna-krotka-beryl-mini-beryl-oryginalna-nowa-i1242315282.html do tej repliki? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3960 Quote Link to post Share on other sites
ziober Posted September 22, 2010 Report Share Posted September 22, 2010 (edited) ta szyna pasuje do oryginalnej podstawy celownika Beryla - z wycięciami (lub przerobionego tantala) podstawa od AK/AKM/AKMS jest szersza Edited September 22, 2010 by ziober Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 (edited) A to moj pierwszy beryl commando :] jak ocenicie ?? jeszcze pare rzeczy brakuje ale wszystko sie zrobi ... http://yfrog.com/jwimage0022hwj http://yfrog.com/0dimage0023nj Opieralem sie na instrukcji z www.polskiejednostkispecjalne.org Edited September 23, 2010 by nori104 Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Zacnie :) Teraz tylko musisz znaleźć coś do zamaskowania obsady kolby, jakiś kawałek blaszki, czy inne coś. Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted September 23, 2010 Report Share Posted September 23, 2010 Tak myslalem zeby wypelnic poxilina ,potem ladnie wygladzic papierem i pomalowac. Jak myslisz sprawdzi sie ?? Quote Link to post Share on other sites
Mihoo Posted September 24, 2010 Report Share Posted September 24, 2010 Moje pytanie czy da rade zamontowac kolbe od beryla do Cymy 050A ? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 (edited) napewno da rade . z tego co mi wiadomo , to body jest takie same jak to ze stałą kolba ( lub podobne ). Wiec wystarczy odkrecic stara kolbe i zamontowac berylowska , tylko przed tym zabiegiem bedziesz musial sporo miejsca wyciac , zeby gb wszedl . Edited September 25, 2010 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
siannko Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 przepraszam, że pytam ale muszę wiedzieć na 100% czy kolba bez żadnych przeróbek wchodzi do akm'a ze stałą kolbą czy trzeba coś bardzo przerobić? Dużo trzeba zrobić żeby pasowała też do ak104 ze składaną kolbą? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 (edited) bez zadnych przerobek wejdzie , pod warunkiem ze masz replike cymy 048 lub boyia i ze nie bedziesz uzywal gearboxa :) a jezeli bedziesz to czeka cie zabawa z szlifierka , i pilnikiem . uff . skonczylem swoj projekt , jak skomentujecie ? http://img839.imageshack.us/img839/7686/berylmniejsze.jpg http://img521.imageshack.us/img521/2438/sdc11972h.jpg Edited September 26, 2010 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
siannko Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 hmm za niedługo nie będę używać gb dzięki za info, ps dużo trzeba uciąć żeby weszła ta kolba do repliki z gb? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 jezeli masz w systemie tokio mariu , to nie bedziesz musial nic ucinac , tylko przewiercic tak jak opisal to Jonboy w swoim tutorialu . Jezeli masz w systemie vfc , to sporo . Ja wycialem ze 3/4 a i tak spierniczylem bo moglem inaczej to rozwiazac , zachowujac sprezyne dociskujaca kolbe w pozycji zlozonej . Ale juz nei bede modzil.. niech zostanie tak jak jest . Quote Link to post Share on other sites
deldamian Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 (edited) Czołem! A jak wymienić chwyt przedni w ak74 boyi?! Trzeba rozłożyć całą replikę? Jak to zrobić? Edited October 13, 2010 by deldamian Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted October 13, 2010 Report Share Posted October 13, 2010 (edited) Nie. Nie musisz rozbierać całej repliki. Wystarczy zdjąć rurę gazową i można już wymieniać łoże. :wink: Uproszczona instrukcja: 1. Zdejmujesz dekiel i wyjmujesz baterię. 2. Przekręcasz do góry dźwigienkę na podstawie szczerbinki. 3. Zdejmujesz rurę gazową wraz z nakładką oraz obsadą. 4. Od wewnętrznej strony obsady łoża trzeba przekręcić kolejną dźwigienkę. (w stronę wylotu lufy) 5. Odciągamy do przodu obsadę i możemy zdejmować łożę. I to mniej więcej tyle. Dodam jeszcze że kałachy od Boyi/Dboys rozkłada się niemalże identycznie jak broń ostrą. Jeśli dalej będziesz miał z tym problem odezwij się na PW :icon_razz2: Edited October 13, 2010 by Sab93 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts