alientm Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Witam. Sprawa moze i banalna. Przykład z filmu "Silent city" (jest na youtube) Czy moze jest jakis podobny i wygodny sprzet do montazu na replice ktory umozliwiał by obserwacje zza rogu budynku nie narazajac sie przy tym na ogien przeciwnika, a moze nawet i zauwazenie? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Cornershot, czy jak to się nazywa. Albo po prostu lusterko na wysięgniku. Chyba praktyczniejsze niż wystawianie giwery. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Przykład z filmu "Silent city" (jest na youtube)(...) Czy moze jest jakis podobny i wygodny sprzet do montazu na replice ktory umozliwiał by obserwacje zza rogu budynku nie narazajac sie przy tym na ogien przeciwnika, a moze nawet i zauwazenie? Taaa... Przykład z filmu Wanted (jest na youtube): Quote Link to post Share on other sites
alientm Posted February 5, 2010 Author Report Share Posted February 5, 2010 Cornershot - fakt rozwiazanie rewelacyjne, widziałem je na Discovery w akcji, ale w warunkach sprzętu ASG i ewentualnych kosztach raczej poza zasiegiem. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 lusterko dentystyczne z apteki :D Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 ale w warunkach sprzętu ASG i ewentualnych kosztach raczej poza zasiegiem. Ktoś tu na forum budował z tego co pamiętam ;-) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 lusterko dentystyczne z apteki :DA próbowałeś sprawdzić ile w takim lusterku zobaczysz? Zapewniam, że zobaczysz koniec przewodu pokarmowego, tylko ten z drugiej strony w stosunku do zastosowania pierwotnego dla lusterka. Polecam poszukać w googlu lub allegro pod hasłem lusterko inspekcyjne. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 5, 2010 Report Share Posted February 5, 2010 Idźcie na autozłom i kupcie lusterko od żuka oraz jakąś rurkę czy pręt. Quote Link to post Share on other sites
piasek43 Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 (edited) Najlepszym wyjściem jeśli chodzi o obserwacje zza rogu jest lusterko na wysięgniku z tym że ja mogę polecić takie wypukłe, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ale wygląda to tak że ma ono bardzo szeroki kąt widzenia co jest niewątpliwie przydatne bo wystawiając je zza rogu widzimy wszystko bez potrzeby kręcenia nim z tym że zniekształca obraz. Mój ojciec ma takie w sklepie rowerowym, dodam że widziałem je na jakimś filmiku używane przez SAS. Na dniach wrzucę jakąś fotkę. Ktoś tu na forum budował z tego co pamiętam ;-) http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...p;hl=cornershot Edited February 7, 2010 by piasek43 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&...rko+inspekcyjne Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 dentystyczne to zwierciadło wklęsłe... Przyda się jak dziura w głowie. Quote Link to post Share on other sites
Dorson Posted February 25, 2010 Report Share Posted February 25, 2010 (edited) Ja proponuje pałke teleskopową z zamontowanym lusterkiem "taktycznym" :mrgreen: . coś takiego: http://www.allegro.pl/item925466868_luster...powa_baton.html a hardkorom z lusterkami dentystycznymi życze powodzenia :-F EDIT: literówka Edited February 25, 2010 by Dorson Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 http://www.militaria.pl/lustro_taktyczne_i...351.xml?cat=246 Quote Link to post Share on other sites
grecki Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 (edited) Nie mogę się nadziwić... Profesjonalna ma być nawet taka pierdoła... W Szeregowcu Ryanie gumą do żucia przyklejają lusterko do bagnetu i to mi się wydaje dobre rozwiązanie - na warunki ASG co prawda niebezpieczne, bo ktoś mógłby się na to nadziać ale żując gumę i mając lusterko to już niemal cała droga za nami ;) Idźcie na autozłom i kupcie lusterko od żuka oraz jakąś rurkę czy pręt. Popieram. Sprawdzą się napewno też lusterka do samochodu - takie panoramiczne, wygięte do oglądania dzieci na tylnym siedzeniu. Miałem to szczęście że nie musiałem kupować tylko przestało być potrzebne w samochodzie... Ale kiedyś były na allegro za grosze. Ale mimo szczerych chęci nie przypominam sobie bym kiedykolwiek tego użył. Wydać 75 zł na taki żart mocowany na lufie to jakiś absurd. Edited February 26, 2010 by grecki Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Sprawdzą się napewno też lusterka do samochodu - takie panoramiczne, wygięte do oglądania dzieci na tylnym siedzeniu. Hy? Masz na myśli takie małe, okrągłe, wypukłe przyklejane na boczne lusterka? One służą do likwidacji martwego pola w lusterku Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Raczej chyba o to podwieszone z przodu na samym środku. A to że wygięte oznacza pewnie możliwość obracania go. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Kitty Corner Shot! :twisted: :killer: Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 A to że wygięte oznacza pewnie możliwość obracania go. Nie. Oznacza to zwierciadło wypukłe. Quote Link to post Share on other sites
grecki Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Hy? Masz na myśli takie małe, okrągłe, wypukłe przyklejane na boczne lusterka? One służą do likwidacji martwego pola w lusterku :wink: Nie o te chodzi :) To 'coś' miało ten plus że pełniło tylko funkcje lusterka a nie było szklane. I tak. To zwierciadło wypukłe. Quote Link to post Share on other sites
Tofic Posted June 27, 2010 Report Share Posted June 27, 2010 może kawałek aluminium czy innego metalu (nie koniecznie takiego w którym można się przejrzeć) uformować na wypukło i obkleić to folią samoprzylepną (taką w której można coś zobaczyć) :) Zero szkła, trochę miękkiego metalu który nie zrobi nikomu krzywdy po dobrym zabezpieczeniu i mamy piękne lusterka obserwacyjne :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 4, 2010 Report Share Posted July 4, 2010 Na szkło nakleja się przezroczystą folię. Nawet po słuczeniu szkło nie rozsypie się i pozostanie bezpieczne. Quote Link to post Share on other sites
Karol_K Posted August 16, 2010 Report Share Posted August 16, 2010 Jest jeszcze coś takiego jak peryskop zwiadowcy - dobre i tanie spełnia swoje zadanie w zupełności ... a do tego poręczne-w miarę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts