Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

(Ludowe) Wojsko Polskie lata '60

Recommended Posts

Witam,

zainteresowała mnie rekonstrukcja Polskich wojsk z tego okresu. Niby cośtam z góry wiadomo - noszono wtedy "deszczyki", brązowe opinacze... ale w zasadzie nie wiem nic więcej. W Necie (tak, Google nie gryzie, wiem) w ogóle nie ma informacji na ten temat.

Jest o WP w latach '80 stronka www.lwp.bloog.pl (doskonała, nadmieniam) ale o okresie interwencji w Czechosłowacji, czasu przed i po tym wydarzeniu nie ma... nic.

Dlatego właśnie zamieszczam ten temat. Piszcie wsio, co wiecie o tym okresie. Nie pogardzę oczywiście też informacjami o WP z lat '50, ofkors.

Co dokładnie? Wyposażenie, jakieś nowinki o umundurowaniu, może znacie też jakieś procedury lub elementy taktyki (chyba za wiele wymagam 8-) , słowem, wszystko.

Na razie mam jednak parę konkretnych pytań:

1. Czy wyszystkie "materiałowe" części wyposażenia żołnierza z lat '60 były w kamuflażu "deszczyk", tak jak np. w NVA? (chodzi o pałatki, torby, ładownice, plecaki)

2.Jak wyglądało wyposażenie wojskowego (zwykłego piechocińca) z tamtego okresu?

Jakie szelki, pas(y), broń (bagnet?), jaki układ "modułowy" (jaaasssnee) toreb na pasie?

Na razie to tyle.

• 3 months later...

.....................................

1. Czy wyszystkie "materiałowe" części wyposażenia żołnierza z lat '60 były w kamuflażu "deszczyk", tak jak np. w NVA? (chodzi o pałatki, torby, ładownice, plecaki)

2.Jak wyglądało wyposażenie wojskowego (zwykłego piechocińca) z tamtego okresu?

Jakie szelki, pas(y), broń (bagnet?), jaki układ "modułowy" (jaaasssnee) toreb na pasie?

Na razie to tyle.

Taaa, ruch widzę jak na Marszałkowskiej... cóż za wiele spodziewać się NIE mogłem. Ale... poszperałem trochę tu i ówdzie... i dowiedziałem się co-nieco o LWP z OWEGO okresu. Info dot. standardowego żołnierza piechoty.

Używano hełmów wz.67, które zastąpiły wyeksploatowane wz.50. Siatka na hełm to mit, używany wyłącznie w wojskach specjalnych i w zwiadzie.

Rogatywki - standardowy, odwieczny krój WP, tyle że w kamuflażu wz.58 "deszczyk". Orzełek był wyszywany na niedużej tarczy i umieszczany nad daszkiem polowej czapki.

W zimie używano "uszanek", futrzanych czap z orzełkiem LWP. Niby było coś takiego jak szalokominiarka.

Mundur: wz.58, w "deszczyk" - guziki były metalowe, z wygrawerowanym orzełkiem LWP - czarne lub srebrne. Mundur miał z przodu 4 kieszenie, spodnie 2 po bokach. W zimie - behatka, oczywiście z podpinką i w "deszczyk". Peleryny maskujące były dla komandosów i m.in. WOP-u.

Mundur miał też charakterystyczne belki umieszczane w górnej części rękawa (tam, gdzie teraz umieszczane są miniaturowe flagi polski), których przeznaczenia NIE rozkminiłem.

Szpej: używano skórzanych, brązowych pasów jako główne, z czasem domontowane do nich były szelki "pseudo-taktyczne". Na nich ładownica do AK, bagnet, torba na machę (SZm-41 z parcianą rurą albo czechosłowackie M-10), granatnica (parcianka, nie w "deszczyk", w niej albo F-1 albo RGD-5), chlebak (-||-), bidon i jakieś pierdoły (olejarka do AK, niezbędnik, sznurek, opatrunek itp., menażka przypięta trokami do plecaka). Plecak - standardowa "kostka" - przytroCZONY koc i menacha. Czasem równieŻ torba z płaszczem p.chemicznym.

Pałatka - w plecaku, standardowo w khaki albo brązowawa z lat '50

Wszystkie torby w kolorze... coś pomiędzy khaki a brązowym. Taki trochę "sraczkowaty".

Nogi: owijacze/skary, buty opinacze, podkute w kolorze brązowym.

Uchhhhhhh... namachałem się, ale może komuś się to przyda. Nie gwarantuję 101% zgodności z prawdą - wszak wszystko to strzępki informacji, kilka domysłów. Przeważa jednak wiedza z książek, fotek i rysunków oraz od "większych doświadczeniem".

Na prośbę mogę umieścić parę fot i rysunków.

No, to pozdro

Edited by Foka
  • 2 weeks later...

Oporządzenie zwykłe parciane typowe dla LWPa (czytaj 5-15 zł za element)

Plecak Kostka

Buty opinacze brązowe (JASNE) (nie do zdobycia) Podkutych używała wyłącznie Kompania Reprezentacyjna. Na mundurze były zwykłe metalowe guziki barwy srebrnej, niebieskie itp to inne formacje. [zakładam, że chcesz zwykłą piechote]

Żadnych owijaczy, co do toreb. Kolor był mniej więcej bardziej żółty. Macha wczesny słoń, zwykła torba. Hełm wz.50 czasami jeszcze wz 31/50 , 67 to dopiero "projektowali"

Jeśli chcesz robić lata 50' (sylwetka służbowa/bojowa?) to przygotuj się na wydatki rzędu 300zł w góre. No może 200.

A i proponuje obejrzeć 2 defilady. Tysiąclecia oraz w roku 1959.

Ładne tylko, że nie oryginały
W rekonstrukcji bardzo często nie ma szans na oryginały i trzeba się opierać na wiernych kopiach.

Te bechatki tez jakieś starawe, mają szlufki na maskowanie i jakieś patki na rękawach do ich zwężania.
A co mieli mieć przy kręceniu filmu, którego akcja dzieję się w roku 1970? Goretexy?

Ja bym się barzdziej czepiał Meridy ;)