warkot Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Mam problem, szukałem ale nie mogłem znaleźć możliwe ze gdzieś jest taki temat aczkolwiek mógł mi umknąć. Mam replikę 580 fps, używam kulek 0,3g i poważnie się zastanawiam czy aby nie za lekkie ponieważ po kilkunastu metrach wariują, kulki blastera. Może to być spowodowane waga kulek czy raczej czymś innym. Link to post Share on other sites
nfbt Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Tia. Ja mam 540 fps i używam 0,40 madbulla. Myślę, że i do 580 fps będą okej. Tylko trzeba pamiętac o selekcji kulek. Wieksze szanse są, że trafisz za pierwszym razem. Pozdrawiam, Krzak Link to post Share on other sites
Spajda Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Kolego, Do mojej stockowej Tanaki (573 FPS) używałem kulek o wadze 0,43g. Długość lufy to 639mm, napęd gazowy. Na 60 metrów skupienie i zasięg miodzio. Spróbuj najcięższych, jeśli będą za ciężkie to pozostaje ci 0,40 :) sprawa załatwiona :P Link to post Share on other sites
Redrad Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Waga kulek to czysto teoretyczna kwestia, za asgshopem można przyjąć taki dobór wagomiarów: Repliki z prędkością wylotową kulki od 250fps do 300fps – kulki o wadze 0,20g / 0,23g Repliki z prędkością wylotową kulki od 300fps do 400fps – kulki o wadze 0,23g / 0,25g Repliki z prędkością wylotową kulki od 400fps do 480fps – kulki o wadze 0,25g / 0,28g Repliki z prędkością wylotową kulki od 480fps do 550fps – kulki o wadze 0,30g / 0,36g Repliki z prędkością wylotową powyżej 550fps – kulki o wadze 0,36g / 0,43g Ja do mojego APS96 Maruzena 630 fps używam 0,40 DB, 0,43 MB mu nie przypasowały.... oględnie mówiąc kulki dobierasz do repliki biorąc pod uwagę ich wagę, producenta/jakość i słuchaj nfbt, trzeba przesiać kulki eliminując wadliwe.... Link to post Share on other sites
Karol_K Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 0.43 madbula poza tym w ogóle są dużo gorsze nawet po przebraniu niż 0.40 nie wiem jak to się dzieje ale tak jest.... Link to post Share on other sites
KorczO Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Po primo: Jak to koledzy napisali używaj śmiało cięższych kulek Secundo: Są tematy o kulkach więc tam mogłeś napisać... Musiałeś się nie starać przy szukaniu :P Link to post Share on other sites
warkot Posted April 1, 2010 Author Report Share Posted April 1, 2010 Wiesz wydłubanie naprawdę konkretnej informacji z tematów o kulkach w których jest masło maślane jest ciężkie a tak temat już jest do zamknięcia i usunięcia albo dla zostawienia dla potomności. Dzięki wielkie za info, bo własnie o takie mi chodziło, przetestuje kulki i zobaczę czy pomoże :) Pozdrawiam wszystkich spieszących z radą :) Link to post Share on other sites
oleski Posted April 5, 2010 Report Share Posted April 5, 2010 A co do wagi kulek, to czy pomiędzy 0.3 a 0.36 jest duza róznica przy odczuwalności ,,bólu'' , chodzi mi o to czy różnica J jest duza. Link to post Share on other sites
Shagg Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 http://airsoftpolska.pl/konwerter-jednostek Przelicz sobie Link to post Share on other sites
oleski Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 (edited) Mam pytanie...Powiedzmy ze na 0.2 mam 550fps, ale na 0.36 mam tam np:400(nie wiem ile dokładnie)To jak chce J obliczyć to mam wpisać tą wartość 400fps? Edit:A i jak napszykład obliczyć ile mam fps na 0.36? Edited April 6, 2010 by oleski Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 po ortografii wnioskuję, że jesteś w gimnazjum. Napiszę więc tak żebyś zrozumiał: Bieżeż sobie sfoje fpsy i zamieniaż na m/s czyli dzielirz pżes 3.2 i podstawiaż do wzoró E=mv^2/2 (em fał kwadrat przez dwa) gdzie v-rzypkość m - masa w kilogramach (!!) i 2 to dwa a E to energia w żulach [J] oliczaż to dla 0.2g podstawiasz nowe dane i obliczasz:) proste jasne o oczywiste. Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 @frozenfisz - czyżbyś wstępował w liczebne zastępy WMASG-owiczów n00b-haterów? Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 @Wojdatuz - Nasz naród jest coraz bardziej ceniony w Europie. Inne kraje zaczynają się liczyć z naszym zdaniem, wykształceniem i doświadczeniem. Przestajemy być uznawani za złodziei pijaków i idiotów, dlatego wkurza mnie jak spotykam się z ludźmi którzy nie mają na tyle IQ żeby wsadzić sobie palec pod kość ogonową albo zobaczyć podkreślone na czerwono błędne wyrazy! Jakaż jest chęć szukania, zbierania informacji wdrażania się kiedy koleś walnie pytaniem na które odpowiedział nauczyciel 3 lekcje temu? Ludzie, to my tworzymy ten naród swoją wiedzą zapałem i doświadczeniem. W żadne szeregi nie wstępuję... Do tego forum wnoszę więcej niż tylko obelgi i bezpodstawne oskarżenia o skrajny analfabetyzm jak to robią WMASG-owicze n00b-haterzy. Link to post Share on other sites
oleski Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Fajnie ze tak wnioskujesz, ale niestety nie udało ci się. A niby gdzie ja zrobiłem jakiś błąd ort? Link to post Share on other sites
parkie Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 hmm, ja mam podobny problem, mam stockową wersje well mb01 (wiem że chinczyk), kulki guarder 0.25 i po okreslonym dystanie kulki z reguly odbijajwa w prawo. Czy jest to wina lufy,komory HU, gumki, czy tez poprostu samych kulek ? Link to post Share on other sites
Karol_K Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Zawsze tak jest ? i w tą samą stronę ? może po prostu wiatr tak wieje ? Jeżeli to nie to na bank walnięty HU. Link to post Share on other sites
parkie Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 w sumie to nie raz zdarza się trafić blisko celu ( w stosunku 5/6 do 10). Tak, tylko w 1 stronę odbija nawet bez wiatru. Tak czy tak muszę komorę HU w pierwszej kolejności wymienić, ale thx za zainteresowanie się ;) Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 napszykład plus składnia zdania. Link to post Share on other sites
Baker2222 Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Frozenfish daj spokój, myślę, że już do niego dotarło :) Mam pytanie odnośnie tematu: kulki o wagomiarze 0.40g brać MadBulle czy Devile? Link to post Share on other sites
Karol_K Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Oba są kiepskie ... tyle że devile podobno jeszcze gorsze od MB... Tak czy siak czeka Cię kilka godzin z lupą i lampką ... Link to post Share on other sites
parkie Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Ja już się gubię, jedni mówią że blaster devile są bardzo dobre, a inni zaś na odwrót ;/ Mógłbym prosić o wypowiedź już doświadczonego człowieka, który już troszkę przebierał się w kulkach, i powiedział który producent kulek spisuje się na medal pod względem jakości kulek ? Link to post Share on other sites
Baker2222 Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Jakie kulki w wagomiarze od 0.36g do 0.43g byście polecali. Straightów niestety nie idzie już dostać z tego co się orentuję. Link to post Share on other sites
Janek Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Madbull ! Link to post Share on other sites
forzamilan Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Ja posiadam paczuszkę MB 0.3 białych i są OK, nawet bardziej sie swiecą niż lżejsze G&G 8) Pozdrawiam forzamilan PS Dlaczego przestali produkować straighty ?(Wiem, że to było baaaardzo dawno, ale nie wiem dlaczego :D) Link to post Share on other sites
Janek Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 Za trzy miesiące znowu wrócą do sprzedaży. Link to post Share on other sites
Recommended Posts