Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Sig Sauer SIG556 od CyberGun

Recommended Posts

Witam

Zamierzam kupić replikę Sig Sauer SIG556 Cyberguna Link . Zanim jednak go kupię wolał bym dowiedzieć się co o nim myślicie. Konkretnie chodzi mi o wady, zalety, czy jest awaryjny, na ile bateria starczy , czy dodatki i zamienne elementy są dostępne. Przyda się każda opinia zwłaszcza że dopiero zaczynam z asg.

Link Tu macie ze strony cyberguna

Edited by Relu

Mam i jestem zadowolony, tak naprawdę to produkt Cymy, na każdej części są ich oznaczenia. Stockowa guma jest super, kręci nawet na mrozie, wypustkę ma dzieloną, przez co celność jest o wiele lepsza. Magi emkowe mi pasują i podają (diboja, ca i a&k).

Z wad:

- po tuningu musiałem nabyć lipo, bo nic poza 8.4 stick nie wchodzi pod dekiel

- tak jak w SIG'u JG chwyt pistoletowy nie jest sztywno przymocowany do obudowy karabinu, także są tam luzy

- jeżeli zamierzasz używać low-capów to sobie go odpuść, bo kanał którym podawane sa kulki do komory jest dłuuugi (nawet dłuższy niż adapterach magów emkowych w giecie), przez co około 10 kulek tracisz na starcie.

Tyle, reszta sama przyjemność 8)

Nie opłaca się ponieważ ten SIG kosztuje prawie 900zł, do tego i tak musisz batkę i ładowarkę wymienić. SIG'y z ICS'a kosztują ok. 1500zł więc lepiej trchę poczekać i dozbierać i wziąść go. Ponoć są bardzo dobre, no i full stal :-P

Edited by rumak

Przy czym do SIGa ICS też na starcie trzeba zakupić baterię i ładowarkę.

A do tej z CyberGuna nie?? :wink: To chiński shit, prędzej czy później padnie a i na bank nie zadowala osiagami.

Jak bym miał brać to tylko tego SIG'a z ICS'a. Poczytaj ten test w zbrojowni na temat King Arms'a, nie wygląda to za ciekawie. Niestandardowe części i praca GB pozostawia wiele do życzenia. W ICS'ie masz w stocku 400fps i full stal.

Edited by rumak

Mało wiesz, przekonuję się z każdym Twoim postem.

Ten SIG z KA ma dokładnie taki sam GB jak FN FAL (łącznie z selektorem ognia), L1A1 (ten ma wycięcie na BB) i inne kałachopodobne V3 z KA. Różnice to dysza i V3 innych producentów jadą na silnikach krótkich, a tu masz silnik średni (identyczny jak w każdym FAL-o pochodnym z KA). Nie miałem najmniejszych problemów z dostaniem części zamiennych.

Mało tego poczytaj sobie niusy ze strony głównej, może wtedy się dowiesz kto jest jednym z podwykonawców replik dla Cyberguna, bo oni jak wiadomo replik nie robią, tylko je brendują swoim logiem.

Przeczytałem recenzję w zbrojowni i wyciagnąłem z tego takie wnioski a ICS'em sam sie interesowałem i widziałem o nim wiele pozytywnych opinii.

I jeżeli masz coś do mnie to pisz na PW a nie rób OT na forum, kultura nie boli.

Panie rumak, z tego co czytam to nie Tuksiak lecz pan robi OT, w jednym poście dostarczył mi więcej informacji niż pan w czterech. Pana opinia za przeproszeniem jest lekko dupiata, pisze wady, że sie nie podoba. A na czym pan opiera tą opinię, na twierdzeniu że chińskie=shit? Czy na czyimś opisie, wyławiając zastrzeżenia autora. Mi chodzi o pańskie zdanie. Mam prośbę. Zanim pan podzieli się opinią to niech się zastanowi, jak się ma ona do rzeczywistości, czy okaże się pomocna, bo jak nie to niech pan postów nie nabija.

[OFF_TOP_MODE_ON]

Wnioski nie poparte w żaden sposób doświadczeniem. Oczywiście podawanie ich w takiej formie - to nie spam Twoim zdaniem? ;-).

Mało tego wspominasz o ICS-ie - full steel. Cytat z Cybergruza:

Replika produkcji CyberGun to w pełni metalowa konstrukcja. Tak samo jak w oryginale z tworzywa sztucznego wykonano łoże, regulowaną kolbę, chwyt pistoletowy oraz magazynek.

Zadaj sobie odrobinkę trudu i poczytaj wcześniej wszystko ;-).

I jak masz coś do mnie to pisz na PW, szkoda robić offtopa w temacie.

[OFF_TOP_MODE_OFF]

Wracając do meritum. Jak lubisz zabawki z EBB to możesz pobawić się w KA, mam ich replikę na dokładnie takim samym GB i nie mam jakoś co do pracy GB zastrzeżeń. Problem z częściami też nie jest jakimś strasznym "problemem", bo nie licząc nietypowej dyszy i płytki selektora - FN FAL KA ma to samo - wiem bo mam (która oczywiście podlega zużyciu po 3 tysiącach lat i konieczna jest jej wymiana przy każdym tuningu - buahahaha), cała reszta to standard z V.2, lub V.3. Najbardziej wadliwym i najsłabszym elementem w tym bałaganie, są kijowe sanki silnika z wiecznie wyrabiającymi się gwintami mocującymi chwyt. Oczywiście zaczyna to wkurzać przy którymś tam z kolei rozkręceniu tego bałaganu i namiętnym skręcaniu do kupy z użyciem nadmiernej siły ;-).

Z tuningiem o tyle problem, że tak na zdrowy rozsądek to lepiej jest nie pchać w to sprężyny mocniejszej niż M110, bo trudno przewidzieć zachowanie się szkieletu, ale to też nie problem - wymiana wyżej wymienionego, wywalenie EBB i z głowy.

Z batami chińskimi jest loteria (piszę teraz o Cyberganie), ale jedno jest pewne - ładowarki z zestawu nie powinno się używać, lepiej zainwestować w mikroprocesora. Bateria taka traktowana mikroprocesorem potrafi wytrzymać rok z okładem, a przez ten czas, będziesz wiedział co i na co ew. sobie podmienić.

Co do ICS-owego SIG`a to się nie wypowiadam. Nie mam, nie trzymałem w ręku,a cytować użytkowników, tudzież testerów nie mam zamiaru, bo sam sobie możesz o nim poczytać.

EDYTA: I mnie autor ubiegł ;-).

Edited by Tuksiak

Znalazłem na amerykańskiej stronie Link kilka opinii.

Wg. mojego tłumaczenia:

Plusy:

Waga

zasięg

magazynki

jest cicha

łatwy dostęp do baterii

Minusy:

Kiepski HU

lufa wewnętrzna jest za krótka (lepiej kupić większą)

kiepska bateria (kupić 9,6 V)

okropny celownik

Z tego co rozumiem to jest w sumie dobra replika. Minusy chyba jej nie skreślają. Jak to skomentujecie?

Wg mnie to te "przeciw" to nabijanie kasy w sklepie, bo :

- 9.6v tam nie wejdzie, przed lipo które kupiłem specjalnie do SIG'a, miałem większość bateri 9.6 w różnych konfiguracjach, żadna nie weszła.

- celność na stockowej lufie jest o taka sama, jak w moich emkach z preclufą systemy (tu tez zasługa gumy HU)

- lufa nie jest 363 tylko dłuższa (gdzieś jak w kałaszu albo lepiej)

- HU komora i guma dają radę, to jedyny chińczyk w którym nie musiałem tego wymieniać.

Celownika mechanicznego nie oceniam, bo od razu używałem koli/lunety.

Na stocku, bateria dostarczona z repliką dawała sobie radę, rof był w okolicy 10-12 bb/s. Fakt od razu ładowałem na batimexie.