tennessee Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Witam wszystkich! Jak w temacie interesuje mnie wyposażenie żołnierza 75th ranger regiment z okresu operacji Just Cause. Od razu informuje, że nie jestem kolejnym dwunastolatkiem który obejrzał film o mężnych komandosach i chce rekonstruować ulubioną jednostkę. W necie jest bardzo mało zdjęć i opisów, także zanim napiszesz o banie na google czy coś, to sam spróbuj poszukać. A teraz kilka pytań o podstawowe wyposażenie. 1.Mundur - BDU Woodland, nie mylę się tu chyba? 2.Kamizelka - wiem że przeciw-odłamkowa PASGT, ale nie jestem pewien co do nosidła - szelki ALICE czy LBV? 3.Buty to jungle boots panama prawda? 4.Hełm - Pasgt NONIE?! 5.Jaki plecak? tutaj nie mam zielonego pojęcia. Mam nadzieje że nie zostanę zlinczowany (o co niestety na wmasgu nie trudno) i cierpliwie pomożecie mi w odpowiedzi na pytania. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Ad. 1. BDU Woodland Ad. 2. PASGT + ALICE Ad. 3 Ad. 4. Tak, PASGT Ad. 5. ALICE Large all the way! Źródeł wcale nie jest mało, choćby http://www.ospreypublishing.com/store/US-A...2_9781841765853 Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Ad. 3 Tak, ale zielone. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 (edited) To ja tak jeszcze skromnie podrzucę: LINK ;-) Edited April 17, 2010 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Tylko nie zapomnij o "farfoclach" na FRITZ-u :) Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj napiszę :) Jakich nakolanników używali rangersi w Panamie ? I w jakim kamuflażu ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Hehe, żadnych. W tym czasie ochraniaczy na kolana używali hokeiści i dziewczyny jeżdżące na wrotkach przy barach drive-thru ;) Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 A chyba, że tak ;) Dzięki za uświadomienie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Maniak1988 Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 http://farm1.static.flickr.com/6/8898575_4a5b6c1d2f.jpg kamizelek PASGT z tego co wiem nie nosili, a przynajmniej nigdy się z taką informacją nie spotkałem, słyszałem plotki o wczesnych RBA szelki alice, nie mam pewności H albo Y (pewności brak bo w somalii zdarzały się jeszcze H), pas LC2, ale nie to co nazywają LC2 w sklepach internetowych, nie chodzi tu o pas z fastexem z hełmem jest problem, niby PASGT ale z innym zawieszeniem, tzn zewnętrznie wygląda jak zwykły PASGT. Na k-potcie "predator", cateyes, często podpisane jeśli nie to nazwisko/ksywa na coverze, czasem naszywka ze stopniem z przodu na środku dodałbym do tego jeszcze bagnet M9, conajmniej jedno "fix bayonet" w trakcie operacji miało miejsce ;) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Operation_Just_Cause_Rangers_3rd_sqd_la_comadancia_small.jpg Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Maniak1988, zanim coś napiszesz to dobrze się zastanów co piszesz (i jak, bo zdania zaczynamy wielką literą a kończymy kropką). RBA to początek lat 1990tych i w Panamie ich nie było. Szelki ALICE są tylko "Y". "H" to bawełniane M56. Pasy LC2 to te z szarą plastikową klamrą, w Panamie były w użyciu razem z LC1 z klamrą metalową. PASGT noszono z zawieszeniem spadochronowym. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 No i wszelkiej maści roślinność na PASGT. Quote Link to post Share on other sites
Maniak1988 Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Szaszłyk, wspomniałem że RBA to tylko plotki, niepotwierdzone. Pierwsze potwierdzone użycie to Somalia 93'. Poza tym chciałbym zauważyć ze potwierdziłeś używanie kamizelki PASGT, źródła? inne informacje? Co do szelek i pasów oczywiście się zgadzam, należy dodać jeszcze informacje o drobnej modyfikacji, wymiana elementów mocujących szelki do pasa na paracord. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 RBA podobno już w Desert Storm były. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Dobra, koniec domysłów. Dotarłem do informacji o pierwszym zamówieniu RBA - kontrakt DAAD05-92-C-9052 przyznany w 1992 roku firmie Protective Materials Company. Quote Link to post Share on other sites
Offtime Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 [...] Szelki ALICE są tylko "Y". "H" to bawełniane M56. [...] Tak, ALICE to Y Jednak H to nie tylko M56 ale tez i nylonowe M67. Zresztą, różne elementy M56 i M67 się zdarzały pomieszane z ALICE w tamtym okresie. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Szaszłyk skubany dobry jest. "Szacunek" jak to mawiają "na dzielni" :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 And the Oscar goes to...danesz! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts