Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Colt 1911 MEU i M4/M16. Jaka firma najlepsza?

Recommended Posts

Witam. Przeszukałem już różne fora, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...

Planuję zakup repliki pistoletu Colt 1911 MEU i karabinka M4/M16 jednak nie wiem, jaka firma byłaby najlepsza (oczywiście z GBB). Cena nie gra roli.

Zacznę może od pistoletu. Oto moje typy:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4060

http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4568

Replika TM jest podobno dużo lepsza od SOCOM Gear pod względem technicznym, jednak jest wykonana z kompozytu. Którą Waszym zdaniem wybrać? Może macie inne propozycje?

Co do karabinu to mam dużo większy problem, bo firm jest znacznie więcej ;-)

Oto co znalazłem na innych forach.

WA - średnie repliki, lepiej kupić WE

G&P WOC - ulepszona wersja WA (najwięcej osób doradzało te repliki)

INOKATSU - niby najlepsze, najdroższe, jednak niektórzy mówią, że nie do końca warte swojej ceny

SOCOM Gear - WE z oznaczeniami oryginału

Co byście doradzili?

Pozdrawiam.

Edited by mati_z

Dziwne że nie dziwi Cię i nic Ci nie sugeruje że ten metalowy kosztuje niecałe 500 a ten z tworzywa 700. Bo mi sugeruje że SG na czymś musiał zaoszczędzić te 200zł ;]

Mam TM i polecam. Wolę plastik najwyższej jakości, jak ten w te-emce niż szajsmetal z jakiego niestety są wykonane klamki "full metal". No i TM to TM, niezawodny, masa części na rynku, doskonale wykonany i pięknie strzela. Dla mnie TM to najlepsze gaziaki.

W takim razie kupię replikę TM. Znalazłem jeszcze na tej samej stronce metalowy korpus i zamek do tego modelu więc ten kompozyt wymienię na metal. Wydaje mi się, ze ten będzie lepszy ;-)

http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=5116

A karabinek której firmy byś radził? Najbardziej przekonany jestem do Inokatsu...

Edited by mati_z

Żeby to działało po zamontowaniu konwersji full-metal będziesz musiał wymienić kilka flaków jeszcze bo Ci się ledwo przeładuje.

Na karabinkach GBB się nie znam.

Spojrz tutaj: http://www.intrudershop.com/mmc/images/MEU...-05(A)BK-06.jpg

Czy mi się wydaje czy zamek w tej konwersji to zamek jak do hi capy tylko z naciętymi dodatkowymi rowkami z przodu? Fuuuj, pojechali po oznaczeniach które już tam były... Ale dali ciała.

Edited by dexterkrak

Oryginał czegoś takiego nie ma... Wygląda to okropnie ale z tego co patrzyłem w innych sklepach internetowych (nawet zagranicznych), to na każdym jest coś takiego... Jeśli ktoś znajdzie dokładnie zrobione to bardzo proszę o link.

A ja z MEU polecę WE. Marui już raz zaufałem i skończyło się to pęknięciem zamka bo był plastikowy. Także dziękuję. Poza tym pistolet jak dla mnie ma wyglądać i fajnie brzmieć, a żaden plastik, nawet najlepszy, nie zastąpi w tym względzie metalu, nawet szajsowatego.

Marui z metalem to rzeczywiście cudo ale ile to kosztuje :) .

Z M4 AEG jeśli zależy Ci na osiągach i na wyglądzie, to sensowne propozycje to G&P i KA. Jeśli wygląd ważniejszy - KA (lepsze oznaczenia), jeśli zaś osiągi - G&P.

Domyślam się, że teraz masz pistolet WE? Duża różnica jest w osiągach względem TM? Bo jeśli niewielka to raczej wybrał bym Socom Gear (wewnątrz chyba to samo co WE tylko z innymi oznaczeniami?).

Co do M4 to mi chodzi o gaziaki... Chyba, że mówiłeś o gaziakach tylko przypadkiem napisałeś AEG ;)

Edited by mati_z

co do m4 to raczej się nie wypowiem ale co do repliki bocznej to i owszem, ponieważ tak się złożyło ,iż byłem posiadaczem repliki colta 1911 meu od SG i nie zachwycił mnie po krótkim użytkowaniu pękł zamek mimo , iż full metal ( może moja taka wersja jakaś wade ale na pewno nie przez niewłaściwe użytkowanie pękł zamek ) zasięgi i celność nie były oszałamiające do zgb się nadawało na jakieś 15 -20 m .

poruwnójąc z coltam TM którego mam od ok 6 m-cy ( przeróbka przez guardera z metalowym szkieletem ) wyniki są o wiele wiele lepsze celność oszałamiająca oraz zasięg ,co prawda że cena nie była mała bo około 750 zł ,ale według mnie jak napisałeś że cena nie gra roli to tylko colt tm i konwersja guardera .

oczywiście jak napisał dexterkrak musisz wymienić sprężynę bo Ci się nie przeładuje.

Taka moja propozycja

System 7 ma swoje zalety, to kusząca propozycja szczególnie jak się popatrzy na to...

http://augdal.net/product.php?id_product=154

To juz w ogole rarytas ;-)

Gdyby to MEU z przerobka nie mialo tego smiesznego wykonczenia na zamku to bralbym bez zastanowienia. Moze to Cie zainteresuje? Ta szyna mnie poprostu urzekla...

http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/produc...=14&cat=246

Marui już raz zaufałem i skończyło się to pęknięciem zamka bo był plastikowy.
Przerobiłem już eee... 4 albo 5 replik TM. W każdej z nich "plastik" wytrzymywał o wiele więcej niż tak zwany "metal" od chińczyków czy WE.

Poza tym pistolet jak dla mnie ma wyglądać i fajnie brzmieć, a żaden plastik, nawet najlepszy, nie zastąpi w tym względzie metalu, nawet szajsowatego.
No jeśli chodzi o wygląd to plastik od TM jest też o niebo ładniejszy niż chiński "metal" pokryty farbą...

Najlepszym świadectwem jakości klamek jest ilość tematów o nich z dopiskiem "nie działa..." "awaria..." i tak dalej. O TM znajdzie się może jeden-dwa a o SC, WE podobnych kilkanaście/dziesiąt.

Jeśli chodzi o gazówki to jak dla mnie tylko i wyłącznie TM. Osiągami bije na głowę konkurencję. Niezawodnością i jakością wykonania z resztą też.

Co do pistoletu, to zdecydowałem się już na replikę TM przerobioną przez Guardera. Znalazłem jednak ostatnio coś takiego, i chyba się skuszę.

http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...FS-MEUBK_srch_1

Dużo lepiej wykonana i z lepszymi oznaczeniami niż Guarder.

Jeśli chodzi o klamki firmy WA, to wydawało mi się, że lepsza by była już firma WE/SG? Dziwne bo na każdym forum są inne opinie...

Co do wypowiedzi dexterkrak o replikach z kompozytu, to według mnie, zawsze będzie lepszy metal od plastiku, nieważne że może być słabej jakości. Plastik z reguły jest bardziej delikatny więc jakoś nie chce mi się wierzyć w jego wytrzymałość... No ale to tylko moje zdanie...

Tylko Twoje zdanie sprzeczne z praktyką i faktami na szczęście ;]. Szitmetal w porównaniu z plastikiem z którego TM robi swoje klamki jest zwyczajnie... a co ja będę tłumaczył.

WA jest o klasę wyżej niż WE czy SG.

Konwersja wydaje się ładna, na pewno ładniejsza niż guardera. I sprężyna powrotna w zestawie :D.

Szitmetal (WE i chinole) oprócz tego że jest do d**y to jeszcze się cechuje duuuużą kruchością.

Dobry polimer o wiele lepiej przenosi obciążenia. Bo klamki nie są robione ze "zwykłego" plastiku spotykanego na codzień :)

Ja polecam TM.

Mam MEU od nich i tez się strasznie zgrzałem na początku na tą konwersje od Guardera ale skończyło się tak że z niej zrezygnowałem bo osiągi na plastiku i dźwięk są absolutnie wystarczające. Mało tego oryginał TM jest jednak lepiej spasowany niż konwersja.

A co do Mki to zastanów się nad WE ale od Ra Tech. Chociaż to też zależy do czego chcesz tej Mki używać bo jak do cqb to z elektrykiem będziesz miał słabe szanse.

Ja pistolet Colt MEU firmy Western Arms odradzam. Posiadam rzeczony. Replika jest najwierniej wykonana ze wszystkich istniejących i dobrze działa.

Niestety nabycie jej ma kilka dużych wad. Trudno dostać magazynki. Większość części zamienne obecnie jest praktycznie nie do dostania. Podobnie jak konwersje metalowe. Ceny replik WA są dość wysokie. Producent w żaden sposób nie supportuje użytkowników. Pisałem wiele razy w sprawie części zamiennych. Zero odzewu.

Edited by goren

Ja polecam TM.

Mam MEU od nich i tez się strasznie zgrzałem na początku na tą konwersje od Guardera ale skończyło się tak że z niej zrezygnowałem bo osiągi na plastiku i dźwięk są absolutnie wystarczające. Mało tego oryginał TM jest jednak lepiej spasowany niż konwersja.

A co do Mki to zastanów się nad WE ale od Ra Tech. Chociaż to też zależy do czego chcesz tej Mki używać bo jak do cqb to z elektrykiem będziesz miał słabe szanse.

Widziałem dzisiaj Colta MEU TM z konwersją tą co pokazałem na WGC i powiem szczerze, że bardzo duże wrażenie na mnie zrobił. Może ten Guardera wygląda gorzej od oryginału TM (nie wiem na pewno bo tej konwersji nie widziałem), ale ta z WGC jest po prostu śliczna. Wszystkie oznaczenia identyczne jak w ostrej broni, bardzo starannie wykonane i czuć, że w ręku trzyma się metal a nie fragmenty z puszki po konserwie :lol: Widziałem też ten standardowy plastik TM i w tym miejscu zwracam honor dexterkrak, wygląda na solidny ;-)

Sprawa pistoletu jest już załatwiona. Wybieram Colta MEU TM z ta konwersją z WGC.

Co do eMki, to potrzebuje jej do lasów. Do cqb bardzo rzadko jednak nie rozumiem czemu będę miał słabe szanse z elektrykami?

Replika WE Ra Tech jest dość ciekawa, jednak do wymiany miał bym od razu lufę (tutaj jest tylko cqb) i body które jest bez jakichkolwiek oznaczeń. Jedyne co tak naprawdę przykuło moją uwagę w tej replice, to regulacja fps-ów. Jednak po chwili namysłu stwierdziłem, że do strzelania po lesie nie będzie mi to potrzebne.

Tak więc z eMek zostało Inokatsu, WOC G&P i WA. WE odrzuciłem skoro WA jest o klasę lepsze. Ceny Inokatsu i WOC G&P są podobne, ale czy opłaca się dołożyć te kilkaset złotych do Inokatsu? Bardziej jestem przekonany do G&P jednak wolę się upewnić. Tutaj również pochlebnych opinii nie ma o Inokatsu.

http://www.warrior.pl/forum/viewtopic.php?...10b746616f486c2

Dziękuję, że tyle osób stara mi się pomóc ;-)

Edited by mati_z

Nie orientuję się w tym temacie bo to dopiero moje pierwsze gaziaki, ale chyba taki mag na CO2 nie będzie się nadawał do G&P WOC, Inokatsu bo w sklepach napisane jest, że zasilane są GG, nie CO2. Chyba, że masz na myśli jakieś przeróbki... W opisie tego maga, na dole w description jest napisane "For WA M4A1 Series". Do innych też będzie pasować?

Te magi na CO2 powinne byc kompatybilne rownie z wersja WOC, moze dla inokatsu rowniez beda dobre.

Bedzie na pewno potrzebna przerobka, pytalem o to kiedys w temacie o M4 z WA.

Cytuje @sebina:

"Z magami na CO2 wrzucałbym jak najcięższe suwadło, ale z dyszą w standardzie Western Arms."

To ma sens. Osobiscie nastawiam sie na WOC, mialem kiedys ale sprzedalem bo poluje na wersje Sentry (magpul Type), to jest chyba WOC28 lub 29. Zobacz sobie na WGC, warto :)