Mizz Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Witam Przygotowuję się do zakupu munduru Helikon SFU http://www.e-militaria.pl/p-302/bluza-spec...nd-ripstop-nyco Obmierzyłem się i zarówno w spodniach jak i w bluzie wychodzi mi rozmiar L. jednak czytałem opinie jednego z nabywców, który napisał aby mundur kupić w rozmiarze o 1 mniejszym od obmierzonego( w moim wypadku z rozmiaru L na M). zastanawiam się jednak czy mundur nie będzie wtedy zbyt obcisły i nie ograniczy ruchów podczas noszenia grubszej odzieży pod mundurem w zimniejsze dni. zastanawiałem się także nad mundurem w kroju TCU, ale wydał mi się on nie odpowiedni do polskich realiów. na koniec dodam, że jestem nowicjuszem i zaczynam swoją karierę z air-softem Pozdrawiam Filip "Mizz" Quote Link to post Share on other sites
Mimrod Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 (edited) Ja osobiście kupiłem wszystko(MC w kroju SFU, NYCO Rip-Stop). W takich romiarach jakie wymierzyłem i wszystko leży na mnie w najlepszym porządku ;-) Więc nie przejmuj się, tylko bierz takie rozmiary jakie wymierzyłeś. Edited May 29, 2010 by Mimrod Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted May 29, 2010 Report Share Posted May 29, 2010 Jeśli dokładnie wymierzyłęś to wszystko jest ok. Ja nosze normalnych ciuchów wszystko M i takie zamówiłem bez mierzenia. W spodniach wyglądałem jak jakiś skejt, worowate były dla mnie i musiałem przerzucić się na S. Quote Link to post Share on other sites
Mizz Posted May 30, 2010 Author Report Share Posted May 30, 2010 Dzięi za radę Zamówiłem Helikon SFU NYCO Rip-stop Rozmiar L + L Regular zrobie taki offtop jeszcze : moze wiecie gdzie mozna kupic polskie buty pustynne ( nie wiem jaki to model jest wlasciwie) na allegro patrzylem ale jest tylko kilka sztuk i brak rozmiarów. moze zle szukam poniewaz wpisuje niewlasciwa nazwe Quote Link to post Share on other sites
Mizz Posted June 2, 2010 Author Report Share Posted June 2, 2010 hehe nawiązując do poprzedniego postu ze spodniami wynikł ten sam problem. Bluza L pasuje idealnie natomiast L Regular spodnie byly workowate i duzo za duże w pasie. wysłałem je i czekam teraz na rozmiar M Long. mam nadzieje ze beda dobre Dodatkowo zamowiłem bonnie hat, kominiarke i koszulke w maskowaniu pantera wszystko od Helikona materiał gatunkowo wydaje mi sie bardzo dobry ; jedyny mankamet to bonnie hat wydaje mi sie troche "sztywny" tak samo jak bluza od munduru ale moze to kwestia 1 prania lub używania, Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 4, 2010 Report Share Posted June 4, 2010 Masz jakąś dosyć małą ładownicę np. na STANAGi? Jeżeli tak to wyjmij z niej przegrodę, namocz kapelusz wodą, zegnij go w różne dziwne kształty i wepchaj go tam na siłę na kilka godzin. Później znowu namocz i powtórz operację kilka razy. Rondo kapelusza stanie się miękkie i falowane, a komfort noszenia wzrośnie. W kapeluszu Helikona i Kamy zdało egzamin. ;) Quote Link to post Share on other sites
Pawloosw Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Krótka recenzja munduru tej firmy http://www.koalicjapolnoc.pl/news.php?readmore=777&y=2012&m=3 Recenzja recenzją, a może ktoś z forum podzielić się opinią na temat tego munduru ? Chciałbym się jutro wybrać na zakupy, dlatego prosiłbym o jakieś opinie "możliwie szybko" :biggrin: Link do spodni: http://www.sprzetmilitarny.pl/index.php?z=&m=&id=1711 Link do bluzy: http://www.sprzetmilitarny.pl/index.php?z=&m=&id=1686 Czy w tym mundurze nie ugotuję się latem? Jest dość przewiewny w porównaniu do innych ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mafo Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Ciuchy helikona bardzo szybka blakną w praniu. Nawet jak tylko "odświeżam" ciuchy w pralce( bez proszku do prania) to i tak tracą kolor. Quote Link to post Share on other sites
Pawloosw Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 mafo - dzięki za informację, gdzieś też wyczytałem, że na lato to nie do końca udany mundur - można się nieźle spocić. Rozejrzę się chyba za flecktarn'em kontrtaktowym. Podobno są cienkie i przewiewne. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Zależy z jakiego materiału się weźmie mundur. Inaczej wygląda komfort użytkowania munduru z rip-stopu a inaczej z twillu. Zauważyłem, też że w moim TCU/SFU (bluza/spodnie) w wz93 z rip-stopu kolory pomimo prania nadal się trzymają jak nowe. Quote Link to post Share on other sites
Pawloosw Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Czyli nasuwa się wniosek, że TCU/SFU od Helikonu wykonane z Rip-stop'u są przewiewne i dobre na lato a kolory są trwałe ? Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Mam spodnie w TCU Camogrom i nie polecam - kolory swoją drogą - spierają się. Ale Helikon nie szyje dobrych spodni - mam je od sierpnia 2011 i już puszczają mi szwy w niektórych miejscach ( przy codziennym użytkowaniu ). Przy cenie około 150zł za spodnie lepiej dołożyć trochę więcej i kupić coś, o co nie będziesz się bał o szwy. Quote Link to post Share on other sites
Pawloosw Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 No to już chyba pozostały mi tylko 2 opcje, albo polski mundur kontraktowy WZ93, albo z demobilu niemiecki flecktarn'owy. Dobre opinie o nich się ciągle przewijają na forum - czego nie mogę już powiedzieć o Helikonie. Dzięki za odpowiedzi w temacie, piwko lecę ;)) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Kontrakt polski?! To już lepiej Helikona kup, mówię to z własnego doświadczenia. Helikon mi się nie spruł na tyłku po zjeździe na dupie z górki, rip-stopy polskie nie miały takie wytrzymałości (nie ma to jak śliskie zbocze). Quote Link to post Share on other sites
Pawloosw Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 To chyba wychodzi na to, że flecktarn'y kontraktowe najtrwalsze, bo nie widziałem negatywnych opinii na ich temat, chyba że coś przeoczyłem ;) Pora coś w końcu zamówić, bo replika już dotarła a w jeansach nie postrzelam ;) Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 z helikona mam: sfu w rip stopie i twillu + marpata w twillu. rip stop się minimalnie rozpruł jak przeleciałem tyłkiem z górki po piasku, korzeniach i kamieniach [rozdarcie wielkości paznokcia, więc w sumie nic wielkiego]. twill sfu sie trzyma, używam go do codziennego chodzenia i nie moge nic zarzucić. ciepłe, nie czuć tak wiatru, jak dla mnie super skrojone, tylko trzeba sie przejść do sklepu i dobrać odpowiedni rozmiar [mam 190 i 95 w pasie i mam Mlong]. marpata mam Llong, są troche workowate, po ok 2 latach używania zaczął puszczać jeden szew, ale mimo kilku gleb w terenie nic sie nie rozdarło. kolory też się trzymają, chociaż pewnie to zasługa prania ręcznego. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 tylko trzeba sie przejść do sklepu i dobrać odpowiedni rozmiar [mam 190 i 95 w pasie i mam Mlong]. marpata mam Llong, są troche workowate, po ok 2 latach używania zaczął puszczać jeden szew, ale mimo kilku gleb w terenie nic sie nie rozdarło. O co już wiele razy apelowano: warto zmierzyć przed zakupem. Dokładnie te same modele w tym samym kamuflażu i kupione chwilę po sobie potrafią różnić się rozmiarem. To uroda Helikona. Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 To może napiszę jak sprawa z tymi spodniami wygląda u mnie. Spodnie TCU w kamuflażu Multicamo mam na stanie od sierpnia 2011r. Co rzuca się w oczy? Zdecydowanie sprany kamuflaż. Fakt spodnie użytkuję bardzo często - strzelnica,różnego rodzaju strzelanki oraz na co dzień. Nigdzie się nie prują,rzepy przy kieszeniach dalej trzymają. Ogółem jestem z nich zadowolony poza faktem szybkiego tracenia żywych kolorów. Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Helikon nie robi odzieży w kamuflażu Multicam, tylko Camogrom. Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Sorka mój błąd. Nawet pisze na portkach. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Moim zdaniem ciuchy helikona, a dokładnie spodnie i bluzy, nadają się tylko w miasto. W teren odpada. Jakość szwów i materiałów zastosowanych pozostawia wiele do życzenia. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 +1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts