AnTu Posted June 7, 2010 Report Share Posted June 7, 2010 Witam! Ostatnio podczas akcji jeden z początkujących graczy przeciągnął selektor ognia po za korpus repliki. Po tym wydarzeniu zaistniała nieciekawa sytuacja. Mianowicie. Kiedy replika jest zablokowana-jest zablokowana; kiedy przełączymy na tryb automatyczny - jest zablokowana; kiedy przełączymy na tryb pojedynczy - jest automatyczny; i powstały dodatkowo tryb po za korpusem repliki wskazuje na tryb pojedynczy. tak wygląda sytuacja przełączając selektor od zablokowania tj. od góry. Wracając selektorem do pozycji wyjściowej tj. w górę, jest wszystko w normie. Rozbierałem selektor, próbowałem go nastawić, lecz sytuacja non stop się powtarza. Czego może to być przyczyną? Pozdrawiam i proszę o pomoc! Z góry dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Takie zębatki które są na GB. One odpowiadają za tryb pojedyńczy, ciągły i to kiedy broń jest zablokowana. Musisz wyjąć GB z body i to sprawdzić. Ewentualnie jakoś i gdzieś jest zjechany "gwint" albo coś w tym rodzaju. Quote Link to post Share on other sites
AnTu Posted June 8, 2010 Author Report Share Posted June 8, 2010 Właśnie wiem, jednak to nie to. GB było wyjmowane, ustawiałem, i sytuacja się powtarza. Quote Link to post Share on other sites
krzysieks Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Wyrobiła się albo ta tulejka z znalu z nacięciami pod śrubą, lub dźwignia selektora ognia w miejscu łączenia. Ewentualnie obie te częsci, Zdemontuj je i spasuj czy nie mają luzów w czasie ruchu. Quote Link to post Share on other sites
kobejn669 Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Też miałem ten problem. Stawiam na dźwigienkę. Ja przykleiłem ją kropelka do tej tulejki, o której wspominał krzysieks i wytrzymało rok. Quote Link to post Share on other sites
pampkin Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Spróbuj ustawić selektor jeszcze inaczej. Quote Link to post Share on other sites
AnTu Posted June 11, 2010 Author Report Share Posted June 11, 2010 Na dniach pobawię się tym jeszcze i dam znać co i jak. Quote Link to post Share on other sites
AnTu Posted July 8, 2010 Author Report Share Posted July 8, 2010 No więc po wielokrotnych próbach rozwiązania problemu - nie udało się nic zrobić. Wszystkie części, które nie znajdują się wewnątrz gb wyglądają na nieruszone, próbowałem różnych konfiguracji, nic nie pomaga. Czy problem może siedzieć wewnątrz gb? Pozdrawiam! PS: Czy mógłby ktoś podesłać (w temacie lub pw) link do instrukcji jak rozebrać gb v.3? Byłbym wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted August 3, 2010 Report Share Posted August 3, 2010 Siemka tu masz pokazane dokładnie co i jak przy rozkładaniu GB v3 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 a płytka selektora ma wszystkie zeby czy uszkodzone nie są ? Quote Link to post Share on other sites
AnTu Posted August 6, 2010 Author Report Share Posted August 6, 2010 a płytka selektora ma wszystkie zeby czy uszkodzone nie są ? Wszystkie zęby są ok, nic nie jest uszkodzone. Wgl gb z zewnątrz jest w stanie nienaruszonym. szymx1 - dzięki, w między czasie znalazłem ten sam filmik, tylko pod innym tytułem. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Jakieś postępy?;] Problem z pewnością nie siedzi wewnątrz GB. Wiem, bo zmagam się z identycznym kłopotem w swojej suce.;p Co najlepsze, kiedy GB jest wyjęty, a wajcha selektora przykręcona - wszystko śmiga idealnie. Problemy pojawiają się dopiero po włożeniu go do body. Żeby nie było zbyt prosto - gearbox nie haczy o nic. Jedyna anomalia, którą zaobserwowałem u siebie, to słabe przenoszenie ruchu wajchy na pozostałe zębatki w płytce selektora. To jest - wajcha idzie w dół, zębatka przymocowana do body przesuwa się o kilka milimetrów, w rezultacie czego blokada nie zostaje zwolniona. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 wyrobiona jest tulejka ? sprawdź czy płytka selektora nie zahacza o kable. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 (edited) Double post, my bad, ale rozwiązałem problem!;p W zasadzie jest tak, jak mówią przedmówcy. Wyrobiła się ta durna tulejka, dosłownie o milimetr, może dwa. Nie widać tego na pierwszy rzut oka. W każdym razie mi pomogło założenie nowej. Nie każdy może pozwolić sobie na taki luksus, więc wtedy pozostaje kropelka. Lo siento. EDIT: No to już nie do końca double post.;p @up: Jak mnie doświadczenie uczy, haczące kable po prostu blokowałyby selektor, zamiast produkować kolejną pozycję. Edited August 18, 2010 by Wacol Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts