Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam

Noszę mundur w kamuflażu marpat.

Obecnie jako kamizelki używam zwykłej kamizelki UTG(Umarex), jednak jest to kamizelka dosyć masywna i sztywna, oraz nie ma możliwości przepinania ładownic(są wszyte na stałe).

Poszukuje zastępstwa dla kamizelki UTG, musi to być koniecznie coś luźnego(może jakiś pas z ładownicami ?), w miarę pojemnego(min. 4 ładownice po dwa magi do M4 każda, jakaś większa ładownicę i z dwie mniejsze na latarkę/jakiś mały nożyk), oraz powinna być w marpacie lub ewentualnie w kamuflażu dobrze komponującego się z marpatem.

Co mi polecicie ?

Jaki kamuflaż najlepiej pasuje do marpata ?

Gdzie można kupić kamizelkę w marpacie(ciężko coś takiego gdziekolwiek znaleźć) ?

Edited by wiking126p

Tak, ogólnie mówiąc noszą wszystko po trochu(od marpata, przez coyote i olive, po woodland) , a szczególnie, jeżeli patrzymy na zdjęcia w internecie.

Nie pytam co noszą tylko co najbardziej pasuje(chodzi mi bardziej o subiektywne opinie).

Ps: CB odpada - słabe własności kamuflujące.

Ps 2: Gdzie można kupić ładownice w marpacie ?

Ps 3 : Można gdzie kupić kamizelkę FLC w marpacie ?

Edited by wiking126p

Padam kiedy słyszę że CB widać z kilometra i w ogóle jest fe i błe. CB jest najbardziej uniwersalne, pasuje Ci do każdego rodzaju kamuflażu. Od Maraptu, poprzez Woodland aż do Mulitcama. Także bierz CB. Przekonasz się w praktyce jak to działa.

Edited by Frontal

A ja mam dobry dzień i Ci odpisze. Oczywiście do marpata CB. Ale pasuje także woodland i olive. Jeśli chcesz coś lekkiego i modułowego to FLC w wdl.

(...) Kup to FLC w wdl a nie wydziwiaj jak na pokazie mody.

Kup to FLC w wdl a nie wydziwiaj jak na pokazie mody.

Chyba muszę interweniować.

Proszę Cię idź się pobaw, albo zajmij się czymś pożytecznym, bo doradzać w kwestii opo to Ty nie powinieneś.

FLC to jest kamizelka wymyślona i przeznaczona do zakładania na IBA. Już sam widok szelek rodzi myśli sado-masochistyczne. Ta kamizelka jest niewygodna, bo i nie ma być wygodna.

Poszukuje zastępstwa dla kamizelki UTG, musi to być koniecznie coś luźnego(może jakiś pas z ładownicami ?), w miarę pojemnego(min. 4 ładownice po dwa magi do M4 każda, jakaś większa ładownicę i z dwie mniejsze na latarkę/jakiś mały nożyk), oraz powinna być w marpacie lub ewentualnie w kamuflażu dobrze komponującego się z marpatem.

Więc tak. Cordura to podstawa.

Na początek proponuję chesta/RRV np. od Flyye albo od krawców. Do tego dobierasz sobie kieszenie na taśmach jakie tylko Ci są potrzebne (magi, latarka, nożyk). Z czasem zapragniesz pewnie cargo, manierkę, granaty, itp. Wszystko dołożysz na taśmy bez problemu. Jak braknie miejsca uzupełniasz pasem z comfort padem.

Tyle ode mnie.

Dodałbyś jeszcze że było okropne i do niczego sie nie nadawało ;-)

Miało być w Marpacie, no to jest.

Zastrzeżenia o przydatności nie było.

Poza tym bardzo ładnie wygląda. ;)

Aha - no i że je masz w kolekcji. ;-)

Tym, to chwaliłem się ze dwa lata temu w odpowiednim wątku. :P

Chyba muszę interweniować.

Proszę Cię idź się pobaw, albo zajmij się czymś pożytecznym, bo doradzać w kwestii opo to Ty nie powinieneś.

FLC to jest kamizelka wymyślona i przeznaczona do zakładania na IBA. Już sam widok szelek rodzi myśli sado-masochistyczne. Ta kamizelka jest niewygodna, bo i nie ma być wygodna.

Więc tak. Cordura to podstawa.

Na początek proponuję chesta/RRV np. od Flyye albo od krawców. Do tego dobierasz sobie kieszenie na taśmach jakie tylko Ci są potrzebne (magi, latarka, nożyk). Z czasem zapragniesz pewnie cargo, manierkę, granaty, itp. Wszystko dołożysz na taśmy bez problemu. Jak braknie miejsca uzupełniasz pasem z comfort padem.

Tyle ode mnie.

Na początek to nie odnoś się do ludzi jak do pięciolatków.

Oczywiście masz rację jest przeznaczona na IBA. Lecz miałem FLC i z tego punktu się wypowiadam. Kamizelka jak dla mnie była wygodna a była obciążona.

Poza tym ważną kwestie pelnią tu także fundusze o których wiking nic nie powiedział. Ja podałem tańszy wariant.

Edited by Kalashnikov

Stanie w banie, że FLC nie nadaje się do noszenia bez IBA. Szelki są co prawda płaskie, ale szerokie, i jakoś nawet po kilku godzinach biegania nie odczuwam dyskomfortu. A jak komuś nie będzie wygodnie, to może sobie podkładki pod szelki zrobić.

Poza tym ważną kwestie pelnią tu także fundusze o których wiking nic nie powiedział. Ja podałem tańszy wariant.

Podałeś gówniany wariant, którego jedyną zaletą jest to, że jest w miarę tani. W dodatku wciskasz ten wariant na siłę tekstem, który wcześniej przytoczyłem.

Stanie w banie

"R" Ci się na klawiaturze zepsuło? :poddanie:

i jakoś nawet po kilku godzinach biegania nie odczuwam dyskomfortu.

Dziękujemy za opinię. Może wróć jak będziesz miał coś więcej do powiedzenia...

A jak komuś nie będzie wygodnie, to może sobie podkładki pod szelki zrobić.

Ta, można sobie nawet całą kamizelkę zrobić... :roll:

Edited by Viamortis

Podałeś gówniany wariant, którego jedyną zaletą jest to, że jest w miarę tani. W dodatku wciskasz ten wariant na siłę tekstem, który wcześniej przytoczyłem.

"R" Ci się na klawiaturze zepsuło? :poddanie:

Dziękujemy za opinię. Może wróć jak będziesz miał coś więcej do powiedzenia...

Ta, można sobie nawet całą kamizelkę zrobić... :roll:

Znawca się znalazł. Owszem, kamizelkę można sobie samemu nawet całą zrobić, ostatnio widziałem że dwie takie sprzedajesz, prawda? Skoro nie biegasz w FLC (a tak wnioskuję) to zajmij się doradzaniem w innej kwestii. Bo tutaj pieprzysz głupoty i nie wnosisz nic ciekawego.

Co do FLC - nie polecam używania płaskich ładownic na 3 magazynki. Magi mogą się przesuwać, i wszystko będzie odstawać.

PS. Tak, "R" mi się zepsuło. Zjadłem je.

Edited by Karmazyt
w ofercie PSTG znajduje się jeszcze Cordura 1000D w oryginalnym kamuflażu US MARPAT Woodland.

Gdybym byl autorem tematu ta odpowiedz zamknela by go na dobre.

Polski producent, szyte niemal na miare. Pewnie nawet mozna sie dogadac i domontowac uchwyt na sheka z Mc'donalda przy biodrze..

Co do samego koloru to wybierz taki z jakiego sklada sie twoj mundur.

596px-MARPAT_comparison.PNG

Wiec albo marpatowy, albo CB, oliw, OD

Znawca się znalazł.

Przynajmniej nie wciskam nikomu FLC :P

Skoro nie biegasz w FLC (a tak wnioskuję) to zajmij się doradzaniem w innej kwestii.

A dlaczego miałbym używać FLC? Nie widzę żadnego sensownego powodu (a rekonstruktorem sensu stricte nie jestem).

Obawiam się natomiast, że Ty kamizelki lepszej niż FLC na sobie nie miałeś.

Tym bardziej jeśli temat nie dotyczy FLC, a kamizelek ogólnie, nie widzę powodu dla którego nie miałbym się udzielać.

Bo tutaj pieprzysz głupoty i nie wnosisz nic ciekawego.

Masz jeszcze coś "ciekawego" do powiedzenia?

:roll:

PS. Odniosłem się w temacie już do meritum. Nie ma sensu tego ciągnąć, ale zapewne nie odpuścisz, więc chętnie wpadnę jeszcze poczytać Twoje frustracje :uśmiech:

PS.2. Kamizelki nie ja szyłem, a profesjonalista.

Pozdrawiam.

Edited by Viamortis