Bulva Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 Pozwole sobie na jedną ostatnią radę dla ciebie wukaszku: wszystko można przekazać w miły i kulturalny sposób, pozdrawiam cię serdecznie raz jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 Panowie przestańcie robić tu "S.Y.F" :wink: ....eee...priv :wink: moderator do boju :P pozdro Quote Link to post Share on other sites
LameBoy Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 tak można w zwykłych butach biegać w asg - bo w kazdym bucie jak niefortunnie stope postawisz to kostke skręcisz - zwróć tylko uwagę na to czy buty cię nie obcierają i powinno być OK - ale też zwróc uwagę na to ze buty się szybciej niszczą, a to gdzieś obetrzesz, a to zaryjesz, a to zamoczysz całe i musisz suszyć - generalnie tańssze buty szybciej przemakają i zdzierają się więc w butach w którcyh przechodziłbyś 2 zimy możesz nie przebiegać na strzelankach 2ch miesięcy. Quote Link to post Share on other sites
Rzodkiew Posted December 20, 2004 Report Share Posted December 20, 2004 Ja biegam w gore texach SCARPY i musze powiedziec ze sprawuja sie doskonale !! Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 21, 2004 Report Share Posted December 21, 2004 Przez 14 lat (bo tyle mniej więcej zajmuje się tematyka militarną)miałem juz dwie pary glanów,dwie pary opinaczy,wojasy,izraele, z pięć par felixów(popularne "skoczki")i trochę innego badziewia.I to nie na niedzielnych strzelankach tylko stricte w polu -bywały i 70 km marsze, i przeprawy przez rzeki i inne dziwne rzeczy po których wychodzi czy masz dobre obuwie.Teraz mogę powiedzieć jedno-zamiast kupować jakiś shit opłaca się wydać troszkę więcej kasy ale kupić dobre buty, ponieważ STOPY TO PODSTAWA.może rodzaj rękawiczek nie wpływa zbytnio na skutecznośc ale jak sobie skręcisz nogę bo żle stanąłeś lub obetrzesz stopę bo nie miałeś wkładek i cieniutkie skarpetki , to twoja skuteczność spadnie radykalnie do 0 %. teraz o samych butach-polskie felixy używki ale w dobrym stanie można kupić za 30-40 pln.Bardzo dobre buty bundeswehry w stanie magazynowym , buty brytyjskie i holenderskie sprzedaje na allegro Demobil 2000 w cenie 100pln.Buty tzw "bośniaki" (tam jako buty USA)z membraną gore-tex są po 180 pln.Zimowe mickey mousy też nie są wyjątkowo drogie. Nie trzeba kupować butów za 400 pln , wystarczy trochę poszukać na necie lub popytać ludzi którzy siedzą w temacie.A w obuwie naprawdę warto zainwestować. A potem oczywiście odpowiednio o nie dbać , wtedy takie buty (zwłaszcza jeżeli są użytkowane raz na tydzień)starczą na bardzo długo. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 22, 2004 Report Share Posted December 22, 2004 dorgi Zaitsev'ie jesli tylko nie masz stayra to zaopatrz sie w rekawiczki jednopalczaste a wtedy moze przekroczysz 25% moza jakies adidaski wystarcza do wyprowadzania psa?? chyba ze jeden spacer to ponad 50km :D zmiana skarpetek bardzo poprawia celnosc i moc aega :wink: Quote Link to post Share on other sites
eld Posted December 22, 2004 Report Share Posted December 22, 2004 Nie zgadzam się z żadnym powyżyszyszym walorem wypowiedzi przedmówców uważając inaczej. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted December 22, 2004 Report Share Posted December 22, 2004 To ja jednak myślę Zaitsev, że coś Ci się pomieszało. Przecież w tych różowych kapiaciach to Ty na strzelaniu biegasz. 8) Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 krótkie porównanie: BUTY WOJSKOWE: -zastosowanie-buty do użytkowania w trudnych warunkach terenowych -ochrona-wysokie ,dużo powyżej kostki,razem z talkiem do stóp (przeciwpotny)cienką bawełnianą skarpetką(przeciwpotna)i grubą ,też bawełnianą skarpetką (przeciwurazowa)tworzą dobrą ochronę przed skręceniem nogi czy obtarciem i inną kontuzją. -protektor-typu Vibram lub Panama-specjalnie skonstruowany po to aby noga miała lepszą przyczepnośc. -cena-od 90,100 pln za buty w stanie magazynowym -klimat-ASG to zabawa w stylu wojskowym,więc albo robimy z tego pantball gdzie się biega w kolorowych dresikach albo trzymamy się realiów i klimatu zabawy. BUTY ZIMOWE: -zastosowanie-buty do użytkowania w zimie, przy MINUSOWEJ TEMPERATURZE. -ochrona- przedewszystkim przed zimnem.Buty z reguły wyłożone od środka dodatkową warstwą futerkopodobną(proponuję pobiegać przy +30 st. celsjusza : ) )Często kończą się zaraz nad kostką co nawet przy dodaniu grubych skarpet (w celu dodatkowego usztywnienia nogi ) nie daje 100% efektu a komplet skarpet +buty z futerkiem w środku w lecie to chyba mała przesada. -protektor- czasem Vibram (i tu brawa dla producentów! )ale z reguły to jakieś wynalazki których nadrzędnych celem jest swobodne chodzenie po śniegu. - cena- w zależności od producenta i jakości buta od 40, 50 pln do 100. - klimat-zimowy, bo napewno nie militarny czy ASG. Całkowicie rozumiem gościa który rozpoczął temat , ponieważ przy minimalnej gotówce , bierze się to co jest, a nie to na co się ma ochotę- uważam jednak że powinno sie dążyć do jakiegoś celu.W ASG jest to dobra zabawa w klimatach wojskowych - więc powinno się trzymać tej zasady.Inny jest klimat jak sie strzelają goście w mundurach i oporządzeniu a inaczej jak lata jakaś cywilbanda. Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 Tylko ze ersofciarze to w wiekszosci "cywilbanda" :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 Szamanowi89 gorąco polecam poniższe buty wojskowe, holenderskie, extra klimat gdyż ASG to zabawa w stylu wojskowym,więc albo robimy z tego pantball gdzie się biega w kolorowych dresikach albo trzymamy się realiów i klimatu zabawy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37255999 :evil: Quote Link to post Share on other sites
Termos Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 TE buty muszą naprawde chronić przed skręceniami. Tak poważnie. Wiem że Holendrzy to dziwny naród ale do takiego stopnia ?? Do czego oni tych butów używają :) ?? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 Do rwania belgijskich lasek, one lecą na białe pepegi.... Można znaleźć (nieliczne) buty zimowe dobre do działań operacyjnych (czy jak je nazwać, bo przecież w większości nie zajmujemy się tylko airsoftem), można też znaleźć totalnie spaprane buty wojskowe, nie nadajace się nawet na defiladę. no i są.... ..RELAXy... Quote Link to post Share on other sites
Mobi Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 No to jak sklasyfikować GROMy? Bo o ile się nie myle (to, że się mylę jest WYSOCE prawdopodobne;)) są to buty wojskowe a mi tam na strzelankach cieplutko... :D i na codzień też w nich chodzę... :D (doskonałe buty) Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 a wiecie co jest najsmieszniejsze? ze w demobilu mozna dostac buty wojskowe za kilkadziesta pln. nie bedą to hiteki, czy inne magnumy :P ale stare dobre polskie opinacze... i powinno styknac :) Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 Te pepegi to sie w woju uzywa do zaprawek i innych cwiczen z "wychowania fizycznego"czy jak to sie w wojsku nazywa (nie wiem bo nie bylem). Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted December 25, 2004 Report Share Posted December 25, 2004 walonki panowie, stare dobre walonki 8) Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 KRA Wukasz:dziękuję za polecenie tych bucików.Potwierdzam-to są holenderskie buty wojskowe UŻYWANE DO ZAPRAWY PORANNEJ (tak , tak do zaprawy , bo w wojsku mają coś takiego )I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH.Zresztą mam takich dwie pary i je sobie bardzo cenie.(wspaniały klimat gdy się biega w kółko) Jeżeli mimo wszystko dalej twierdzisz że w tym sie biega w terenie to ja poproszę o zdięcie holenderskiego wojaka w DPMie , komplecie kevlarowym , assault vescie , SR 16 i w/w bucikach. Niniejszym pragnę podziękować KRA Wukaszowi , gdyż sam dostarczył argumentu , jakich butów sie powinno używać w ASG- bo skoro nawet w wojsku wiedzą jakiego obuwia sie używa na bieżnie a jakiego do lasu , to chyba sprawa jest już przesądzona.Chmmm? ASG to zabawa w stylu militarnym więc powinno się używać sprzętu i ubioru dostosowanego do klimatu.Rozumiem ze niektórych nie stać na super nowoczesne i drogie profesjonalne wyposażenie , i biega sie w tym co się ma , jednak mimo to powinno się w takie rzeczy jak buty zainwestować troszke kasy , bo to zaprocentuje na przyszłość. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 A osobom typu KRA Wukasz gorąco polecam zabawę o nazwie Paintball.Idea jest podobna, zabawa również a poziom adrenaliny może nawet większy. Tam mozna biegać w kolorowych dresikach i takim obuwiu , jakim kto chce.Używa się komercyjnych wersji znacznika bydła (tzw "markery") a znajomośc taktyki jest ograniczona do oskrzydlenia i osłony. (dodam że używa sie wyłącznie hi capów (tzw "spłuczki") i wogóle to raj dla osób biegających w białych pepegach , mających dokuczliwy skurcz palca wskazującego i nie czujących militarnego klimatu ASG. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 ciekawe spostrzezenia... nawet maja troche wpolnego z prawda... tak w 10% Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 a moglbys podac te 90% ktore twoim zdaniem sa niezgodne z prawda?? odnosnie samych butow to niedawno mialem marsz po zielony beret 56km w 10,5h po przejsciu tego dystansu jest kolejne 23km w 3h po przejciu tego dystansu mozna ocenic czy buty ktore sie posiada sa dobre czy nie ja szedlem w polskich desantach lekko nie rozchodzonych w zwiazku z tym zaliczylem sporo obtarc procz tego do tej pory (juz 3 mies) mam modzel'a na lewej piecie jesli nie zejdzie mi w ciagu najblizszego tygodnia (smaruje to kwasem acetylosalicylowym) to bede mial go usuwanego chirurgicznie szaman 89 wypowiada sie tu odnosnie butow uzywanych w terenie a nie na niedzielnych strezlankach on podobnie jak ja bawi sie na dluzszych dystansach niz wiekszosc airsofciarzy gdybym wtedy mial te buty co obecnie(brytole) to prawdopodobnie nie mialbym tylu obtarc oraz modzela sa one sprzedawane na allegro przez demobil 2000 w cenie ok 100pln pozdrawiam kamyk Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 chodzilo mi o charakterystyke paintballa by Szaman, a nie o buty ;) Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Zacznę od tego, że oczywiście biegam w różowych papuciach z króliczkiem.... a jeśli chodzi o topic to naprawdę jest cięzki.... po części zgadzam się z "Bulva" (-ą ?)... Chłopie, to ty się powinieneś zastanowić po co stawiasz takie pytanie, bo wydaje mi się ze nie jest twoim celem poznanie naszej opinii, a tylko potwierdzenie swojej. Topic równie dobrze mógłby zawierać jedno zdanie: "w sezonie zimowym 2004 będę biegał w trepach bo mam mało kasy"... choć właściwie wystarczyłoby z tego zrobić podpis w profilu. Jeśli zaś chodzi o: Cała zabawa w asg polega na tym że odwzorowujesz działania prawdziwych jednostek ze wszystkimi tego konsekwencjami oraz o...(odnośnie Paintballa)Tam mozna biegać w kolorowych dresikach i takim obuwiu , jakim kto chce.(...)a znajomośc taktyki jest ograniczona do oskrzydlenia i osłony. brzmi zupełnie jakby w ASG panował rygor obozu koncentracyjnego, a za przyjście w adidaskach wbijano na pal... już nie mówiąc o tym, czy każdy/większość "maniaków" wybiega poza (lub chociaż zna) taktykę oskrzydlania/osłony... Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 nie chodzi o to ze w asg jakis rygor panuje tylko poprostu czstokroc w zawodach paintballa nie uzywa sie kamuflazu tylko jakies komercyjne stroje (przynajmniej ja widzialem takie oczojebne bodajze zolto-czerwone) a zabawie asg spotkalem sie z druzyna ktora hmm umiala 'mniej niz zero ooo..' ich strzelanki polegaly na tym ze jedni tu drudzy tam i idziemy na siebie... to byla ruska piechota a ich 'taktyka' (jesli to tak nazwac mozna) byla wzorowana chyba na filmach... owszem sa druzyny ktore nie zajmuje sie stricte asg tylko sama taktyka (w paintaballu do tej pory zadnej taktyki nie zaowazylem) Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 nie chodzi o to ze w asg jakis rygor panuje tylko poprostu czestokroc w zawodach paintballa nie uzywa sie kamuflazu tylko jakies komercyjne stroje (przynajmniej ja widzialem takie oczojebne bodajze zolto-czerwone) a zabawie asg spotkalem sie z druzyna ktora hmm umiala 'mniej niz zero ooo..' ich strzelanki polegaly na tym ze jedni tu drudzy tam i idziemy na siebie... to byla ruska piechota a ich 'taktyka' (jesli to tak nazwac mozna) byla wzorowana chyba na filmach... owszem sa druzyny ktore nie zajmuje sie stricte asg tylko taktyka (w paintaballu do tej pory zadnej taktyki nie zaowazylem) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts