Nerpa Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Witam! Na pewno kilka osób ma na forum jakieś chińskie Aimpointy T1 Micro. Powiem szczerze przymierzam się do zakupu jakieś kopii. - http://www.ebairsoft.com/micro-scope-mount-p-1909.html Chinol - http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/produc...id=14&cat=5 DYTAC Warto się w to bawić? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Hm... Co konkretnie chcesz wiedzieć? Bo "czy warto się w to bawić", to Ci chyba tylko jasnowidz powie... Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 (edited) W zeszłym roku miałem tego pierwszego z Twojego linka - dość szybko się skończył.. Może teraz robią lepsze. Ogólnie to szału nie ma ale wygląda fajnie. Pozdrawiam, Lambert Edited August 6, 2010 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 Chińczyk siedzi już trzeci miech na p90. jak narazie działa. I co więcecej jestem bardziej z niego zadowolony niż z doctera . Wścieka mnie tylko brak możliwośći dokupienia siateczki tłumnika odblasku i ciągle spadające gumowe zakrywki. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 7, 2010 Author Report Share Posted August 7, 2010 Konkretnie to może jakość plamki, w sensie rozmiar, jasność. Jakość szkła, czy są jakieś aberracje. @Lambert: Co się stało w Twoim? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 Co do plamki: http://www.megaupload.com/?d=0EGSLOQU Więcej info później, jak go wygrzebię z pudła ;) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 7, 2010 Report Share Posted August 7, 2010 Pofocę to wrzucę Ale tak ogólnie to nieduża ale wyrażna plamka (czerwona i zielona) obie powyżej 2-go stopnia jasności strasznie "gwiazdeczkują" i dość mocno rozświetlają wnętrze. Szkiełka jak to zwykle u chińczyków trochę ciemnawe ale nie zauważyłem poważniejszych wad optycznych. Mam też wrażenie że układ lusterka na którym rzutowana jest kropka może też być wrażliwy na upadki lae już dwa razy koli zaliczyło glebę i się trzyma. aaaaaaaaa śrubki mocujące koli do montażu potrzebowały kapniecia stabilizatorem do gwintów bo się odkręcały. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 7, 2010 Author Report Share Posted August 7, 2010 PoFocę? :-o :-F @Mortis: Widać, to co arend pisał, rozświetla się wnętrze dosyć. Myślisz, że to przeszkadza? I jak oceniasz plamkę gdzieś na 50 metrach? Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 13, 2010 Author Report Share Posted August 13, 2010 I jak Mortis? Uda Ci się zrobić coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 15, 2010 Report Share Posted August 15, 2010 Ah, pardon, byłem na wyjeździe i mi wyleciało z głowy. Opis będzie już wkrótce ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 (edited) W dzień rozświetlenia praktycznie nie widać. Zdjęcia kropek są na maksymalnej jasności, ale aparat nie był w stanie uchwycić kropki w sposób, w jaki widzi ludzkie oko (albo mam za mało skill'a ;) ). W zestawie są dwa montaże: niski - na śrubę, oraz wysoki na docisk QD. W pudełku z kolimatorem jest również zapasowa bateria, komplet kluczy oraz zaślepki gumowe i ściereczka do szkieł. Regulacja działa na zasadzie dokręcania i odkręcania śrub odpychanych z drugiej strony sprężynami (standard w aimpointach). Kolimator jest solidnie zrobiony i sprawia przyjemne wrażenie. Jest mały - dla jednych wada, a dla innych zaleta. Edited August 27, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Trzeba uważać na śrubki mocujace podstawy do koli. wykonane są z tak miękkiego aluminium ze zwoje gwintu wytarły się praktycznie do zewa tylko w skutek drgań przy używaniu repliki. trzeba koniecznie poszukać czegoś stalowego i minimalnie dłuższego od standardowych Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 Ja mój przykleiłem do montażu QD, te gwinty + gbb = koli zgubiony :D Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted September 2, 2010 Author Report Share Posted September 2, 2010 O, jeśli pamiętam. Jak bardzo paralaksa się pokazuje przy większych kątach? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Małe pytanko do posiadaczy (np.Mortis). Da się coś jakoś skrócić górną wieżyczkę? Troszkę mi się to nie podoba, gdy patrzę na oryginał. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Górną wieżyczkę? Masz na myśli śrubę regulacji w pionie? Możesz uwalić szlifierką kątową, ale nie wiem jak wtedy będziesz regulował kropkę. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Raczej chodzi mi o to, że jest dosyć duża (wysoka) w porównaniu z oryginałem. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Odkopie temacik. Trochę już repliki T1 są na rynku, więc byłbym wdzięczny za opinie od użytkowników. Czy coś się psuje, czy trzeba na coś szczególnie uważać, itd - ogóle wrażenia z użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Przez moje łapki przeszło siedem sztuk, głównie nonejmów. Główna przypadłość to wyrabianie się gwintów w otworach mocujących podstawy. Niestety gwinty padają w korpusie kolimatorka tak że pozostaje zdecydować się na jedną podstawę i połączenia gwintowane pociągnąć jakimś mocnym ustalaczem. Miękkie aluminium korpusu powoduje że krótkie śruby mocujące przy większych obciążeniach mogą się poprostu wyrwać. (wredy zostaje trwałe sklejenie korpusu z podstawą). Pozatym to samo co w innych chińczykach. Ciemny obraz i nierówna plamka. Ale do zabawy wystarczą. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 Odkopię troszkę. Pytanie do posiadaczy - czy da się odkręcić ten pierścień znajdujący się z przodu kolimatora? Mam akurat trochę lexanu i chciałbym pod ten właśnie pierścień założyć osłonkę "przeciwkulkową" :wink: Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 Da się. Mam, rozkręcałem kolimator w celu przesmarowania (aby wilgoci nie łapał) Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Jeszcze jedno pytanie - w moim egzemplarzu przednia szybka nie jest idealnie prostopadła do górnej krawędzi kolimatora. Jest skierowana pod lekkim kątem do góry. Tak ma być? Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 (edited) Dokładnie tak to wygląda po odkręceniu pierścienia o którym mowa była wcześniej: Seger, nie wiesz może czy tą szybkę da się zdemontować? Wygląda jakby była wklejona na miejsce... Edited February 10, 2012 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 jak wrócę do domu to sprawdze i obfocę swój koli. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts