Bart_Forrester Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Ktoś z Was kojarzy może? Chodzi mi o takiego, który zrobi stalową lufę do AK. Do kilku dzwoniłem (we Wro) i wszyscy mówili, że nie prowadzą produkcji czegoś takiego. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Rusznikarz Ci tego nie zrobi, bo oni raczej luf nie produkują. Z taką robotą to trzeba iść do zwykłego tokarza. Dasz rysunek zwymiarowany i Ci powiedzą czy dadzą radę zrobić. Łatwiej będzie jeśli da się kupić odpowiednią rurę bo największy problem to wiercić tak głęboki otwór. Tylko nie mów do czego to ma być, bo różnie ludzie reagują. Szukaj zakładu tokarskiego/ślusarskiego. W jakimś Zumi albo Panoramie firm znajdziesz namiary w swoich okolicach. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 8, 2010 Author Report Share Posted September 8, 2010 Pojawia się więc druga kwestia - ktoś posiada lufę do zwymiarowania lub plan konstrukcyjny? Może akurat... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Ale Ty chcesz co? Lufę zewnętrzną do AEG czy pozyskać bez odpowiedniej promesy istotną część broni? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 8, 2010 Author Report Share Posted September 8, 2010 Zewnętrzną do AKM Cymy. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 Jedynie tokarz jest wstanie wykonać Ci takową lufę. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 8, 2010 Author Report Share Posted September 8, 2010 W takim razie muszę znaleźć jakieś plany lufy do AKM. Znalazłem rusznikarza, który to zrobi i nawet kojarzy montaż tego w ASG, ale jest z dosyć daleka, przez co najpierw muszę poszukać kogoś blisko, by można było wszystko spasować. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Ale Lesio, chodzi o to że rusznikarz jest specem od broni, nie od zabawek. Jak Cię boli ząb to nie idziesz do ogrodnika przecież. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 12, 2010 Author Report Share Posted September 12, 2010 Ja nie chcę, by mi komorę hop up ulepił. Chodziło mi o oryginalną lufę. Zresztą, dywagacja zbędna, rusznikarz się już tego podjął. ;) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 I skasuje Cie według rusznikarskiego cennika. :D Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 12, 2010 Author Report Share Posted September 12, 2010 W sumie nie znam się na cenach, chce stówkę + wysyłka, więc chyba podobnie jak za jakieś metalowe (nie stalowe) gównienka od chińczyków trzeba płacić. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 I tu się możesz zdziwić przy odbiorze lufy. Ja rusznikarzowi dałem do zrobienia "nakładkę" na śrubę, śruba była 6-kątna i mała a chciałem mieć nakrętkę okrągłą i dużą. W sumie robił to może ze 30 minut ale skasował mnie na 50 zł. Kumpel u rusznikarza zamawiał element łączący oryginalną kolbę od Beryla z korpusem repliki i też go skasował jak za zboże. Wytoczenie lufy, oksydowanie itp zabawy mogą kosztować Cię niezłą kaskę. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 13, 2010 Author Report Share Posted September 13, 2010 Jeśli nagle koszta mu się podniosą o połowę, to tego nie odbiorę... Choć myślę, że jeśli podaje cenę, to wie, co mówi i jest to wiążące... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 Oryginalną lufę czyli w końcu co? Bo za oryginalną lufę to pójdziesz siedzieć. Z resztą rusznikarz też. Rozumiem że chodzi Ci pewnie o lufę zewnętrzną? To nie jest praca dla rusznikarza choć pewnie to zrobi. Niestety większość rusznikarzy bardzo nędznie zna się np na wiatrówkach czy replikach ASG. Podobnie jak większość ogrodników na stomatologii. Lufę zewnętrzną do kałaszka czyli bardzo w sumie prostą zwykły tokarz robi jako fuchę za litr absolwenta. I może się okazać że zrobi ją lepiej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts