konri8 Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Witam, czy możecie mi pomóc w rozpoznaniu hełmu ? http://picasaweb.google.pl/108328737886499720627/HeM# Kupiłem takowy od kolegi i zastanawia mnie co to za hełm. Wykonany jest z włókna, nie wątpliwie produkcji Polskiej, polskie napisy. Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 (edited) Modern orzeszek ? :biggrin: Edited October 9, 2010 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Fibra od M1 pomalowana przez jakiegoś mistrza i dodany fasunek od wz.2000. składak z kosmosu. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 A mnie to raczej wygląda na przeróbkę tworzywowego hełmu, używanego dawniej przez WSW lub na defiladach. Fibra od M1 wygląda jednak nieco inaczej. Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 (edited) Stawiam ze ruski hełm, z II wś. Albo hełm zomo przemalowany na zielono ;) Od II wś nadal ruskie hełmy sie nic nie zmieniły :P tak jak od 60 lat zasada działania kałaszy :) Edited October 10, 2010 by Vault13 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Serio? A możesz mi powiedzieć, które radzieckie formacje w czasie drugiej wojny światowej używały hełmu z tworzywa sztucznego i który "hełm ZOMO" był podobny do radzieckiego hełmu z okresu II wojny? Drugiego zdania nawet nie ma co komentować - świadczy po prostu o ty, że bladego pojęcia nie masz o czym piszesz, a jedynie bez sensu klepiesz w klawiaturę, nabijając posty. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted October 10, 2010 Author Report Share Posted October 10, 2010 No kurde ciekawy co to jest. Z tego co pamiętam to kumpel od którego go kupiłem to kupił już taki, więc raczej nie był przerabiany. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Może też to być któraś wersja roboczego/ochronnego z marwoja. Wydaje mi się, że chłopaki na załadunku coś podobnego kiedyś mieli. Kilka detali się nie zgadza, ale już wcześniej tu padło o składakach. Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 A ja myślę że jest to jedna ze słynnych samoróbek wojskowych zrobiona przez remontowców z włókna szklanego i żywicy lub przeróbka polegająca wsadzeniu nowego fasunku w stary hełm patrolowy. Przez parenaście lat służby wiele można dziwnych rzeczy na głowach zobaczyć w końcu inwencja żołnierska nie zna granic, każdy woli mieć mniej na głowie :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 W sprawach takich plastików ufam raczej Królikowi, natomiast co do fasunku to jestem raczej pewny że pochodzi z wz.2000. Myślę że tę wersję możesz przyjąć za prawdopodobną. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Nie chcę zakładać nowego tematu o podobnej nazwie, więc podbiję ten. Czy hełm polskiego żołnierza to zwykły wz.93? Zdjęcie to pochodzi z operacji "Szakal", na innych zdjęciach widnieją inne modele hełmów. Czy dobrze mi się wydaje, że 4 żołnierzy nosi MICH'e 2000? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Nie jest to aby lubliniecki 1.PSK? Jeżeli tak, to MICHe sobie sami zakupili ( bywały takie przypadki ). Chociaż z drugiej strony zdjęcia niezbyt wyraźne i mogą to być równie dobrze wz.2000. Quote Link to post Share on other sites
auer1 Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 Nie jest to aby lubliniecki 1.PSK? Jeżeli tak, to MICHe sobie sami zakupili ( bywały takie przypadki ). Chociaż z drugiej strony zdjęcia niezbyt wyraźne i mogą to być równie dobrze wz.2000. Ostatnio był przetarg na hełmy w 1.PSK wybrali 2002 MSA GALLET, a te ze zdjęcia to prywatne. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 5, 2010 Report Share Posted November 5, 2010 (edited) Wiem, że to 1.PSK. Są to dość stare zdjęcia z tego co się orientuję. Mati, na mój gust, możesz mieć rację z tym wz.2000. Ale czekam na opinię 100% ;) Przepraszam za podwójny post, kliknąłem odpowiedz zamiast edytuj, a teraz nie mam możliwości usunięcia :( Edited November 5, 2010 by Azur Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Mam trochę inne pytanie - co to za kamizelka na grzbiecie polskiego żołnierza na pierwszej fotografii? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Było w jakimś temacie o 1.PSK ( szukaj w dziale reko ) lub w temacie nt. rozpoznawania szpeju z fotek. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Ok, dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Kamizelka to MOT Janysportu, pod nim Second Chance. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts