Kamilkosiak Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 (edited) Co byście wybrali??Pod względem zasięgu,celności,itp. ak47 będę używał tylko w stocku http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_048_cm-1504.html Mp5 -również w stocku Link:http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=2829&name=Tokyo_Marui_MP5_SD5 Co jest lepsze???? Najbardziej zależy mi na zasięgu,żywotności(żeby replika potrzymała 2 lata),a na końcu na celności...Ale żeby dało się trafić kogoś przynajmniej z 40 metrów(chciałbym żeby było więcej).Proszę o pomoc. Edited November 10, 2010 by Kamilkosiak Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Co byście wybrali??Pod względem zasięgu,celności,itp. ak47 będę używał tylko w stocku Mp5 -Tą podtuninguje(precka,sprężyna m 110) Co jest lepsze???? TM Quote Link to post Share on other sites
Kamilkosiak Posted November 10, 2010 Author Report Share Posted November 10, 2010 TM A może dlaczego?>> bo tak jakoś za kałachem jestem ale , chce troche bardziej doświadczonych wysłuchać...A dlaczego TM ?? I jaki to może mieć zasięg,i ile mi wytrzyma?? rok , dwa??? A ten kałach Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Polecam cm048, będziesz bardziej zadowolony z osiągów. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Bo ta MP5 jest niedostępna. Ten kałasz też, ale 040d, czyli praktycznie to samo masz za 600zł. Czyli masz ok. 200 zł na tuning. Czyli gumka i precka, albo gumka i magi. Quote Link to post Share on other sites
Kamilkosiak Posted November 10, 2010 Author Report Share Posted November 10, 2010 Bo ta MP5 jest niedostępna. Ten kałasz też, ale 040d, czyli praktycznie to samo masz za 600zł. Czyli masz ok. 200 zł na tuning. Czyli gumka i precka, albo gumka i magi. O dostępność to sie nie martwcie ;-) Chodzi mi tylko o to co ma większy zasięg celność i potrzyma 2 lata(chociaż licze na więcej).Jak bym coś w kałachu robił to jakiś tunig niewielki(precka itp.).A znowy w tym mp5 sd5 myśle że by długo wytrzymało i by miało podobny zasięg na hopsiupie. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Odsyłam do tematu http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/40952-tm-vs-chinczyki/ Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Fajnie andyss1995, że go odsyłasz do tematu nieaktualnego już przez około rok. Myśleć ludzie. Co do wyższości TM nad chińczykami to już jej nie ma. Niby TM ma ten magiczny HU, ale co to daje skoro chinole mają zasięg te 5m mniejszy ale za to 400+ FPS przed, którymi "matrixa" zrobić jest już ciężko. Na Twoim miejscu brałbym AK a do niego porządną preckę i gumkę. I już masz zasięg porównywalny do TMi pewność, że kolega nie zdąży pacnąć na ziemię po usłyszeniu strzału. Quote Link to post Share on other sites
Kamilkosiak Posted November 11, 2010 Author Report Share Posted November 11, 2010 Fajnie andyss1995, że go odsyłasz do tematu nieaktualnego już przez około rok. Myśleć ludzie. Co do wyższości TM nad chińczykami to już jej nie ma. Niby TM ma ten magiczny HU, ale co to daje skoro chinole mają zasięg te 5m mniejszy ale za to 400+ FPS przed, którymi "matrixa" zrobić jest już ciężko. Na Twoim miejscu brałbym AK a do niego porządną preckę i gumkę. I już masz zasięg porównywalny do TMi pewność, że kolega nie zdąży pacnąć na ziemię po usłyszeniu strzału. no dzięki.O to mi chodziło.Przekonałeś mnie ;p No to tylko czekam aż na taiwangunie się pojawi.(już jest ,tylko na stronce nie uaktualnili). Wielkie dzięki ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 TM i tylko TM. NAdal repliki tej firmy są najbardziej niezawodne, trwałe i świetnie wykonane. Tego Chińczycy się nie nauczyli do dziśJest lepiej niż kilka lat temu ale nadal TM to TM. Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 fanboj :p Quote Link to post Share on other sites
Kamilkosiak Posted November 11, 2010 Author Report Share Posted November 11, 2010 fanboj :p kurna gubię się to co jest lepsze???????????????????????????????? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Jakość jest proporcjonalna do ceny. Gdyby ta mp5 była w tej chwili dostępna- kosztowała by jakieś 1000-1100zł. Lepsze jest TM ale wyboru ostatecznego nikt za Ciebie nie podejmie. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 TM. mimo iz jest z plastki, a w stoku ma niewielka predkosc wylotowa, strzela celnie i daleko. Sam mam 3 replili TM powiem ci tylko tyle : i nie zamienilbym ich na nic innego. Co lesze poddane tuningowi np do 400fps, ma taki sam zasieg i celnosc jak chincole ktore maja po 450-480fps. 400fps zrobisz bezproblemowo na sprezynie m100 jesli wiesz jak :wink: Niektorzy twierdza , ze 350fpsTM = 450fps chincola i uwierz mi ,jest w tym duzo prawdy (jezeli bedziesz mial okazje postrzelac z mk23 TM to sam sie przekonasz co mialem na mysli ). Sam strzelam sie w kraju gdzie sa restrykcje na fps i mimi iz TM ma tyle samo fps co Cyma, to TM'ka strzela 2 razy dalej i celniej. TM to nic innego jak jakosc. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Zauważyłem tendencję, że starsi gracze lub gracze dłużej zarejestrowani na forum polecają zazwyczaj TM a nowsi gracze- chińczyki. Oraz, że osoby odradzające TM (ale to już nie z forum tylko z doświadczenia własnego) zazwyczaj nie miały go w łapkach. SOCOMa mk23 TM sam mam :D. I SIGa 552 oraz hi-capę 5.1 i nie zamienił bym na nic innego. W SIGu mam 280fps a strzela jak złoto. Już pare ładnych lat. Quote Link to post Share on other sites
Delorn Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Do TM nawet się nie dobieraj sam... To jest replika, której nie ztuningujesz ani nic nie wymienisz... Wybieraj CM ; ) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Ale bzdura... Ale to potwierdza moją teorię: # Grupa Nowi # Postów 0 # Rejestracja 21-październik 10 Proponuję żeby zieloni nie doradzali zielonym. Bo zazwyczaj plotą. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 TM i tylko TM! Jak mówili rozważniejsi wyżej. Tuning TMy w moim przypadku ograniczył się do zmiany gumki i wstawieniu sprężyny M110. Kosztowało mnie to dokładnie 27zł (gumka 22 z zestawu Madbulla, sprężyna używana z chinola za 5). Osiągi porównywalne, z odpicowanym Augiem JG (mosfet, silnik CA, i różne bajery, szczegóły w profilu). Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Ale teraz nie ma nówek TM do 800zł... Widzisz, patrz też przez pryzmat ceny. Jak ktoś ma kilka replik i dożo zarabia, to kupi TM za >1000zł. A jak nie, to do tej ceny znajdzie niezłego chinola. Małe, żółte rączki są w miarę zdolne :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 (edited) Jeśli nie myślisz o tuningu, to zapomnij o TM, chyba że strzelać się chcesz tylko w budynkach. Zaraz Cię będą przekonywać, że jest dużo lepiej spasowane, ma taki sam zasięg jak chinole mające o 150 FPS więcej, że kultura pracy stoi znacznie wyżej niż w Cymie, że wytrzyma znacznie dłużej (właściwie, że jest niezniszczalny dopóki się go nie rozbierze), że akumulator w Cymie jest szajsowaty; i najlepsze - że plastik od TM jest bardziej wytrzymały niż stal i drewno w Cymie. To są typowe śpiewki ludzi, którzy nie dopuszczają do siebie, że kilkuletnie konstrukcje TM zostały już doścignięte i w wielu wypadkach prześcignięte przez chińskie repliki. Zazwyczaj jest to spowodowane po prostu brakiem możliwości porównania i przekonaniem, że TM to TM i nikt nawet nie powinien porównywać go do innych replik. Nie daj się na to nabrać. Owszem, jest lepiej spasowane i chodzi ciszej. Rzeczywiście zasięg przy tak małych FPSach jest bardzo zadowalający, często zbliżony do replik chińskich mających około 400 FPS. Ale nikt z zachwalaczy TMa nie powie Ci już, że: - na 40-50 metr kulki dolatują tak wolno, że przeciwnik będzie mógł je policzyć w locie, obliczyć miejsce, gdzie może się bezpiecznie schować, po czym spokojnie się tam udać; - na dalszych odległościach gracze mogą bardzo słabo czuć trafienia, zwłaszcza, jeśli będą w ruchu; - lepszy szajsowny chiński akumulator niż jego całkowity brak. Na Cymowskim aku bez problemu wystrzelisz kilkaset kul, a żeby TM w ogóle zaczęło strzelać, to dolicz sobie 200 złotych na ładowarkę i akumulator; - TMy też się psują; - chęć mocnego poprawienia osiągów TM będzie skutkowała wymianą połowy części GB. Jeśli chodzi o MP5, to przykładowa, pancerna MP5K z Galaxy, kosztująca poniżej 300 złotych będzie miała identyczny zasięg jak TM. I wcale nie ma 400 FPS. Ja polecam tą replikę: http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_040d_cm-1412.html Do niej zamontować słabszą sprężynę M110, lub M120, najlepiej Guarder (dadzą około 360-380/390-410 FPS w zależności, która z nich), tanią lufę precyzyjną jednej z firm takich jak Guarder, Madbull, Systema, SRC, do tego gumkę hop-up Systemy, dobrą ładowarkę mikroprocesorową i kulki G&G 0,25g. Dzięki temu żywotność repliki wzrośnie, zwiększy się szybkostrzelność, zmniejszy prądożerność (aku na dłużej wystarczy), precyzja strzału znacznie się polepszy, a zasięg wcale nie spadnie. A do tego wszystkiego będziesz miał ładną, metalową replikę. I to wszystko za mniej niż 1000 PLN. I aż się uśmiecham na myśl, jak zaraz gildia TeeMowców się na mnie rzuci i rozerwie na strzępy ;). Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam! Edited November 11, 2010 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 W tym temacie zgodze się w 100% z loganem. Nawet nie mam co dopisać. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Odpowiadając LogaN'owi. Opieram się na porównaniu AUG'a JG do AUG'a TM. Tak mam oba. -Prawda kulki lecą w TMie wolno -I vice versa w stosunku do chińczyków -Śmiech... Chińskim akumulatorem zabijasz styki, czyli pakujesz się w koszta, chińskim prostownikiem (zwanym ładowarką) niszczysz baterie pakując się w nerwy, koszty i stracone strzelanki -popatrz na forum, ile osób ma problemy "Matko TM mi nie strzela" w porównaniu do "Matko moja CYMA odmówiła posłuszeństwa" -przy M110 potrzeba wymienić głowicę (w sumie na gwałt tego robić nie trzeba) i wtedy mamy efekt dobrze tuningowanego chińczyka -w mocnych tuningach i tak w chińczyku wymienisz praktycznie wszystko więc to nie argument Ale nie dodałeś, że: -reakcja na spust w TM jest niebiańska nawet na słabych batkach (nawet przy zmienionej sprężynie i tej samej słabej batce) -plastik w TMie jest mocniejszy od plastiku w chińczykach -gearbox jest dokładniej złożony (jest estetyczniejszy) -szczelność TM to kosmos w porównaniu do chińczyków -TM jest wygodniejszy w używaniu - żeby w JG wyjąć ramię dociskające dystanser potrzebujesz kombinerek i szpikulca, w TMie palce wystarczą; AUG TM ma spust dwustopniowy ale dosyć płynny w JG wyraźnie trzeba wcisnąć spust by mieć auto Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 @ HellMaker666 - nie napisałem mu żeby od razu kupował TM. Zaproponowałem tylko przeczytanie tematu, wcale nie jestem z jakiejś wyimaginowanej gildii TM'owców bo sam mam chińczyka, dlatego uważam,że LogaN dobrą propozycję koledze złożył. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 (edited) Tm ma tylko 2 wady z czego jedna powazna dla nowego brak aku i ładowarki jak wyzej, to ze jest plastikowy ale lepiej miec dobry plastik niz shit stal a po trzecie po co pacerny gb na m110? GB Tm da rade. tylko lufe wystarczy zmienic a magiczego hopka nie ruszac... no i jeszcze problem z dostepnoscia w pl... tu jest werja HC z zwiekszonym ROfem i drumem w zestawie.. http://gunfire.pl/product-pol-1152193576-Replika-MP5A5-Tokyo-Marui-.html Edited November 11, 2010 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Chińskim akumulatorem zabijasz styki, czyli pakujesz się w koszta, chińskim prostownikiem (zwanym ładowarką) niszczysz baterie pakując się w nerwy, koszty i stracone strzelanki Chiński prostownik zwany ładowarką jest od razu do wywalenia. I dlatego napisałem w poprzednim poście, by kupić dobrą mikroprocesorową ładowarkę. Akumulatory w chinolach nie są tak złe jak mówisz - przykładem może być aku Shuang Bao 8,4V dodawany do replik JG, który wytrzymuje długie strzelanie na sprężynie SP130 Guardera. Wielu ludzi uważa, że akumulatory choćby z Galaxy są beznadziejne, a ładowane dobrą ładowarką pozwalają na wystrzelenie ponad 2000 kul w przeciętnej, letniej temperaturze. Ja już od jakiegoś czasu doszedłem do wniosku, że mniej liczy się sam akumulator, niż ładowarka, którą się go ładuje. -w mocnych tuningach i tak w chińczyku wymienisz praktycznie wszystko więc to nie argument To jest argument, ponieważ chinola już nie musisz tuningować mocowo, bo FPSów on ma aż w nadmiarze do dużej części rozgrywek leśnych, w przeciwieństwie do TM. W chinolu musisz jedynie zadbać, aby te 450 FPS było dobrze wykorzystane - przeważnie sprawę rozwiązuje gumka Systemy i precka. Pomijając fakt, że wiele chinolów wytrzyma tuning nawet do 500 FPS przy niewielkim nakładzie finansowym. -reakcja na spust w TM jest niebiańska nawet na słabych batkach (nawet przy zmienionej sprężynie i tej samej słabej batce) Zgadza się, punkt dla TM. Żeby w chinolach coś takiego osiągnąć, trzeba się sporo bawić z elektryką. -plastik w TMie jest mocniejszy od plastiku w chińczykach Tylko że plastik w TMie jest droższy niż stal i drewno w chińczykach. Byłoby więc bardzo dziwne, gdyby TMowski plastik był słabszy od chińskiego. -gearbox jest dokładniej złożony (jest estetyczniejszy)-szczelność TM to kosmos w porównaniu do chińczyków Kolejne dwa punkty dla TM. -TM jest wygodniejszy w używaniu - żeby w JG wyjąć ramię dociskające dystanser potrzebujesz kombinerek i szpikulca, w TMie palce wystarczą; AUG TM ma spust dwustopniowy ale dosyć płynny w JG wyraźnie trzeba wcisnąć spust by mieć auto Tylko, że AUG z JG jest repliką przeciętną - wśród replik chińskich nie wyróżnia się ani na plus ani na minus. My tutaj mówimy o porównaniu TMa do stosunkowo nowych kałachów Cymy, które wśród replik chińskich wyróżniają się sporo na plus. ale lepiej miec dobry plastik niz shit stal a po trzecie po co pacerny gb na m110? O tym już pisałem. Śmieszy mnie strasznie gadanie, jakoby plastik, choćby nie wiadomo jakiej produkcji miał być lepszy od stali, choćby niskiej gatunkowo. Po co pancerny GB na M110? Ano choćby po to, żeby nie zarżnąć go wysokim ROFem, długimi seriami, albo strzelając w bardzo niskich temperaturach. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts