zolzemon Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Może ktoś mi podrzuci jakiś dobry pomysł. Uploaded with ImageShack.us Mam lunetę Elcan o powiększeniu 4x, jak na replice na dole. Jest dla mnie bardzo wygodna i lubię z niej korzystać. Ma jednak dla mnie jedną wadę - ciężko mi się do niej złożyć na szybko, przy starciach na bliskie odległości, w ruchu lub gdy ktoś mnie zaskoczy. Przydałaby mi się jakaś rada jak szybko i skutecznie wycelować w ww. sytuacjach. Mam "doctera" ale nie bardzo wiem gdzie miałbym go przyczepić na M4. Na RISy z boku, na celownik? Może macie jakiś dobry patent? Jakieś fikuśne montaże na celownik albo szyny? Jakieś inne sposoby? Jeśli to nie jest najlepszy dział to proszę o przesunięcie tematu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Pod Acogi są dedykowane montaże. Pod Elcana musisz pokombinować. Spróbuj moze uda się założyć 30mm pierścień montażowy. Quote Link to post Share on other sites
Idzior Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Moze pomysl zeby zamontowac laser na risie..?? Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 Myślałem o czymś takim jak pod Acoga ale nigdzie nie znalazłem takich montaży na Elcana. Strasznie gruby jest z tą gumą. Idzior, zaskoczyłeś mnie, o tym nie pomyślałem będę musiał spróbować. Oczywiście czekam także na inne propozycje. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Nie znajdziesz nic takiego. Musisz z tym żyć po prostu i się przyzwyczaić. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Przyklej szynę jakimś dobrym klejem. Może obejma plastikowa lub hydrauliczna będzie pomocna. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Naucz się celować przez lunetę obydwoma oczami. Troszkę praktyki i załapiesz o co chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Oprócz technik na "2 oka" również naucz się "strzelanie po lufie" np. ustaw cel i wciągu 2 sekund z postawy ready oddaj 2 strzały do celu i tak w kolo a wejdzie ci w nawyk przykładanie guna do ramienia i strzelanie w kierunku celu. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja bym zamontował szynę na klej. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Najlepszy pomysł to szyna pod kątem 45' i na tym mały kolimator: http://new.rsov.com/product.php?langId=1¤cyId=1&manufacturerId=10&prodId=2554&cateId=158 Bardzo wygodne rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted November 27, 2010 Author Report Share Posted November 27, 2010 O i Twój pomysł pidzejfat brzmi nieźle. Pokombinuję coś w tą stronę chyba. Masz może jakąś fotkę z tak zamontowanym koli? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 (edited) Pozdrawiam. Edited November 27, 2010 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Może i dobre rozwiązanie grzesiu, ale czy przy elcanie nie będzie widać tego pokrętła do regulacji kolimatora ? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Jakim "pokrętle" Gekciu? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 W pokrętle od tego micro aimpointa grzesiu. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Byś musiał mieć bardzo mały offset, żeby Ci coś zasłoniło. Poza tym wątpię żeby zolzemon był leworęczny, i wtedy cały problem przestaje istnieć. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Może i dobre rozwiązanie grzesiu, ale czy przy elcanie nie będzie widać tego pokrętła do regulacji kolimatora ? Przecież zolzemon ma Docter'a, więc co ma tutaj micro aimpoint oprócz obrazków poglądowych? Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted November 27, 2010 Author Report Share Posted November 27, 2010 Tak, mam doctera, jestem praworęczny. To ma szansę działać. Widzieliście może podobne szyny w Polsce? Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 z tego co widać na twoim zdjęciu masz risa na dole przez całość długości frontu. Przykręć se tam laserek i po sprawie Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 (edited) z tego co widać na twoim zdjęciu masz risa na dole przez całość długości frontu. Przykręć se tam laserek i po sprawie :blink: Laserek? :bialaflaga: ... - http://www.specshop....a_RIS_45_Stopni Takie coś np. tylko tutaj będzie troszkę nisko. Pozdrawiam. Edited November 28, 2010 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Szabla95 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Tu masz link do tej skośnej szyny : http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_montaze_szyny_montazowe/szyna_montazowa_acm-1310.html To chyba o takie coś chodziło ? Jak nie to przepraszam. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Nie widzę sensu w podwójnej zbytnio. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 A jaki problem? Jak nie ma pojedynczej to podwójna nie będzie mu przeszkadzać. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 A ja to nie widzę sensu zakładania czegokolwiek tak jak pisałem naucz się przykładać karabinek do głowy. Elcan ma spore szkła, duży kąt widzenia i nie ma problemu z pełnym prześwitem no chyba ze lubisz gadżety na szpeju to zakładaj. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Wywal elcana i załóż coś co będzie Ci pasowało bardziej ? Albo musisz z tym żyć. I się przyzwyczaić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts