samael16 Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Mam jedno pytanie, bo całkiem ciekawe opinie wyczytałem o G-Hop. http://forums.airsoftmechanics.com/index.php?topic=3603.0 http://gungineer.matrix.jp/precision/G-HOP/seisaku_gen3/seisaku_gen3.htm Jak dobrze zrozumiałem, to kleimy 2 warty gumki jakimś superglue, oraz tym samym klejem doklejamy tą gumkę do lufy na to kładziemy płytkę z tworzywa, która to będzie odpowiedzialna za docisk naszej gumki, zakładamy na taki zestaw normalną gumkę, docisk i śmiga i poprawia stabilność i zasięg kulki. Dobrze to zrozumiałem? Tylko na stronie http://gungineer.matrix.jp/precision/G-HOP/he_g/he_g.htm, widzę opcję że zamiast gumki w kostkę można dać cienką gumkę silikonową, tylko ciekawe gdzie taką się znajdzie, i czy nie będzie za szeroka przez co nie uda się tak przygotowanej lufy włożyć do komory hop-up. Miał już ktoś z szanownego grona Airsoftowców testować to rozwiązanie? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Mam jedno pytanie, bo całkiem ciekawe opinie wyczytałem o G-Hop. http://forums.airsoftmechanics.com/index.php?topic=3603.0 http://gungineer.matrix.jp/precision/G-HOP/seisaku_gen3/seisaku_gen3.htm Jak dobrze zrozumiałem, to kleimy 2 warty gumki jakimś superglue, oraz tym samym klejem doklejamy tą gumkę do lufy na to kładziemy płytkę z tworzywa, która to będzie odpowiedzialna za docisk naszej gumki, zakładamy na taki zestaw normalną gumkę, docisk i śmiga i poprawia stabilność i zasięg kulki. Dobrze to zrozumiałem? Tylko na stronie http://gungineer.matrix.jp/precision/G-HOP/he_g/he_g.htm, widzę opcję że zamiast gumki w kostkę można dać cienką gumkę silikonową, tylko ciekawe gdzie taką się znajdzie, i czy nie będzie za szeroka przez co nie uda się tak przygotowanej lufy włożyć do komory hop-up. Miał już ktoś z szanownego grona Airsoftowców testować to rozwiązanie? 1. Ja też tak to zrozumiałem. 2. Lufa na odcinku tego otworu na "cycka HU" jest podtoczona o ~,5mm na stronę, właśnie po to żeby gumka się zmieściła. 3. Zamierzam to robić ze swoją M249, ale to na święta... Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 Po pierwsze - nie zwykla gumke tylko drumlem musisz zjechac na rowno wypustke. Idea jest taka - ze zamiast podkrecac wypustkiem ktory ma nieduza dlugosc, podkrecasz plaska powierzchnia ktora ma 3-4 mm (zamiast czesci mm w normalnych gumkach). Nie bardzo rozumiem jak to pomaga - przeciez zawsze mozna dac normalnie duzo hopa - i ciezka kulka bedzie mocno podkrecona... Ale tez zamierzam przetestowac jak bede mial wiecej czasu. Ogolnie system ten sprawdza sie tylko przy replikach 1 J - czyli ze 320 fps max, ale uzywajacymi kulek ciezkich - 0.3 g Oczywiscie kulka bedzie leciec wolno ale podobno stabilnie i daleko. Tylko wlasnie trajektoria czy jest dostatecznie plaska ? Coz zrobimy - zobaczymy. Ogolnie w G-hopie problemem jest zrobic tak gumke - zeby dociskalo plasko caly element, do tego rowno. Jak poczytacie dokladniej to znajdziecie producentow customowych luf... ktore maja wewnetrznego chyba wklejonego hopa na dlugosci paru cm. Tez podobno porawia zasieg na ciezkich kulkach. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 (edited) Ja już mam zrobione to w augu na komorze CA. W sobotę posprawdzam co i jak od razu porównując z normalną konfiguracją (szybka wymiana lufy) w dodatku sprawdzę na 2 replikach, niestety FPS'y mniej więcej równe i powyżej 400. Jednak wszystko dokładnie opiszę gdy to się stanie :) Jeszcze takie jedno spostrzeżenie, gdy kleimy tą drugą warstwę gumki to lepiej popatrzeć za jakimś klejem który nie stwardnieje tak jak np. Kropelka itp. chociaż przyznam nie wiem czy ma to wpływ na zachowanie się kulek ;) Co do działania. Hop na maxa spowoduje, że kulka będzie bardziej się odbijać w lufie i w dodatku ją spowolni a tutaj masz długie i lekkie tarcie. Może o to w tym chodzi. Edited December 1, 2010 by Bojeq Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 Odnoszac sie do fizyki. Chcemy uzyskac efekt Magnusa na kulce a wiec na poczatku wprawic ja w rotacje wzgledem jednej z jej osi symetrii. Uzyskac to mozna na pare sposobow. Pierwszym jest HU, kolejnym uzywanym przez paintballowcow jest dziurkowanie lufy no i zostaje nam magiczna metoda z niewspolosiowymi przewodami lufy. Rozpatrujemy tutaj pierwsza opcje. Kulka wpada rotacje poniewaz doznaje roznicy sil tarcia pomiedzy gorna a dolna czescia. Sposob ten jest wykorzystywany w obydwu sposobach - G jak i hop - upie. Roznica polega na cisnieniu wywieranym przez dociskajaca gumke. To ono odpowiada za sile docisku kulki i jest "tak jakby" przekladnia pomiedzy dystanserem a kulka. Docisk punktowy w hop-upie wymaga mniejszego nakladu sily zewnetrznej poniewaz wraz ze zmniejszeniem sie powierzchni nacisku wzrasta liniowo cisnienie. (p=F/A) Analogicznie stosujac wieksza powierzchnie przekladni uzyskujemy mniejsze cisnienie. Z tego punktu widzenia jest niekorzystne uzywanie g-hopa Teraz pytanie - czy efekt dzialania wysokiego cisnienie w krotkim czasie jest rowny malemu cisnieniu w duzym czasie? Moze jakies wzory w ruchu po okregu przyrownac do siebie. Trzeba wyciagnac predkosc obrotowa zalezna od przyspieszenia stycznego - skusi sie ktos? Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 Powiem tak, teoria ma się często nijak do praktyki. Ludzie dowiedli, że na replice <1J można mieć 70m zasięgu nie wiem czy jakimś prawem fizycznym to udowodnisz :wink: Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 1, 2010 Report Share Posted December 1, 2010 Filq, ale tu być może chodzi o sam efekt podkręcania kulki, może równo rozłożona siła docisku na pewną powierzchnię lepiej podkręca kulkę o dużej masie w stosunku do "szarpnięcia" zwykłego HU. Może zwykły HU nie podkręca kulek idealnie... No i samo podkręcanie, gumka G-hop może w być mniej dociśnięta do kulki w stosunku do HU bo siła tarcie działa przez dłuższy czas... Btw. fizyką da się to opisać na 100% ale to nie będzie ani proste, ani łatwe ani przyjemne, z fizyką nie wygrasz niestety ;) Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Dokladnie Zambezi, "gumka G-hop może w być mniej dociśnięta do kulki w stosunku do HU bo siła tarcie działa przez dłuższy czas..." ktory jest powiazany wykladniczo a nie liniowo z naszymi wielkosciami. Chyba wiem tez dlaczego taki rodzaj gumek dobrze sprawuje sie przy ciezkich kulkach. Mozliwe, ze chodzi tutaj po prostu o bezwladnosc samej kulki. Zanim ta zorientuje sie, ze jest podkrecana to juz przestaje byc pod wplywem tarcia:D W takim razie jestem ciekaw testow tej gumki w replikach snajperskich na kulkach 0,36+. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Widziałem, Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Jakbym miał jakąś replikę 350fps to bym sprawdził, ale ciekawe czy nie dałoby tego samego efektu kulki 0,3 lub więcej i zwykły HU mocno podkręcony. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 2, 2010 Report Share Posted December 2, 2010 Gdyby dawało ten sam efekt to każdy by tak robił ;) Quote Link to post Share on other sites
benizo Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Zaraz, zaraz, czyli wystarczy w otwór w lufie wsadzić kawałek gumki dodatkowy żeby uzyskać taki efekt ? :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Z tego co ja zrozumialem to trzeba wyciać to co działa na kulke w 2 gumkach i nałozyc je jednoczesnie na siebie. Quote Link to post Share on other sites
benizo Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Tylko tyle ? To wydaje się zbyt piękne :P Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 ... nie. Trzeba przerobić całkiem jedną gumkę (ściąć w niej wypustkę podkręcającą kulki), trzeba zrobić z kawałka gumki (np odciętego końca) prostokąt pasujący do otworu w lufie (tego na HU), podkleić go od spodu 2 warstwą gumki (chyba tylko na rantach otworu). Regulację HU, wraz z dystanserem trzeba przerobić tak by dociskała gumkę na powierzchni całego otworu jednocześnie (zamiast wypustki będzie długi prostokąt podkręcać kulki). Na koniec sklecić to wszystko do kupy... Ale nie rozumiem, są zdjęcia, a tam wszystko ładnie pokazane. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 @ Zambezi - a wpadłeś kiedyś, żeby tak zrobić? Bo ja nie, więc może trzeba to sprawdzić najpierw, co zamierzam zrobić w niedługim okresie czasu. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Jutro popołudniu wrzucę relację z przestrzelania, tak więc cierpliwości :) Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Wojdatuz, nie ja tylko opisuję co należy zrobić. Mam to już prawie wykonane. Są z tym wbrew pozorom duże kłopoty, nie każda komora się do tego chyba nadaje, w tej z giety nie ma problemu, bo regulacja HU nie jest dźwignią tylko opuszcza się pionowo w dół. W chociażby p90 jest ten problem że przerobienie dystansera na ten płaski powoduje to, że gumka nie jest wciskana równo (zna ktoś dobre rozwiązanie takiego problemu?) Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Spiłowanie pod odpowiednim kątem dystansera, ewentualnie pogodzenie się z tym faktem który raczej zbyt wiele nie zmieni. Kulka tak czy siak będzie podkręcona tylko, że w pierwszej fazie odbywa się to łagodniej. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 (edited) Ale problem jest taki, że w p90 gumka wciśnięta jest bardziej od strony dyszy... Znowu spiłowanie dystansera czy czegokolwiek da efekt tylko na konkretnym ustawieniu HU (wiem że to są b.małe odchylenia, ale próbuje na razie zrobić to w 100% tak jak ma być). Pochwal się jeszcze w jaki sposób podkleiłeś te 2 boczne "podwyższenia" gumki (3 zdjęcie: http://gungineer.matrix.jp/precision/G-HOP/seisaku_gen3/seisaku_gen3.htm) A, najważniejsze, przyklejałeś to do lufy? Edited December 3, 2010 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Ja to rozumiem tak: Trzeba obciąć wypustkę wewnątrz gumki Hu, następnie na zewnętrzne stronie gumki na wysokości wypustki przyklejamy kawałek jakiegoś plastiku, który będzie nam cały czas dociskał gumkę. Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 (edited) Szczerze mówiąc nie zrobiłem tego, nakleiłem kawałek gumki guardera w miejsce wypustki jakiejś gumki stockowej (na guarderze źle zrobiłem i się porwał). Na szybko daje mniej więcej tyle co zwykła guma ale nie testowałem na dużych dystansach. W dodatku ta wypustka jest bardzo twarda przez użyty klej (kropelka). Patent z podwyższaniem gumki przetestuje jeżeli obecny nie zda egzaminu :) @Edit: Myślę, że te podwyższenia to normalnie kropelką maznąć na powierzchni styku, potem odciąć nadmiar i nakleić część właściwą. @Mudżyn źle to zrozumiałeś Edited December 3, 2010 by Bojeq Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 (edited) Patrząc po tym właśnie 3 zdjęciu, to te 2 boczne podwyższenia trzeba podkleić najpierw do lufy xP, jeżeli się tego nie zrobi to całe to ustrojstwo często próbuje wlecieć do środka lufy... Właśnie próbuję 2 takie elementy podkleić na lufę (promyka xd) nie wiem tylko czy klej to w ogóle zwiąże... Znacie jakiś dobry klej metal-guma? Wydaje mi się że to nie powinno być po całej powierzchni podklejone (tym bardziej kropelką ;p) bo wtedy właśnie efekt może być nie taki jaki być powinien. Edited December 3, 2010 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Bojeq Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Naprawdę nie masz jakiejś stockowej lufy na próby? :P No lufę pokleić musisz jednak musisz to robić delikatnie gdyż zleci Ci minimalnie do środka i kulki będą wariować a takiego kleju za szybko nie usuniesz. Kropelka gumę-metal zwiąże ale wolno i niezbyt trwale, w dodatku łatwo gumkę umazać nią (kropelką) od środka i dupa z podkręcania. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 dobry klej metal-guma? Butapren i podobne czyli kleje d gumy- kontaktowe. Tylko ostrożnie i zgodnie z instrukcją. Nałozyć, poczekać, docisnąć, instrukcja nie kłamie! Tam nie będzie obciążeń "odrywających" więc da radę a wbrew pozorom to jest dobry klej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts