Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zniszczony tłok...

Recommended Posts

Powinien hulać ale rożnie się to przekłada.Moim zdaniem za mało ma nadlane materiału za szczęką od strony prowadnicy sprężyny i może Ci wyszarpać całą szczękę . Trzeba by podklejać dobrym klejem. Poczekaj może i kup SHS z 14 metalowymi zębami .Na forum piszą że katują go na 160 . U kumpla lata na 130 przy rofie 20 rps i na razie jest bezawaryjnie po 4 tyś.

Sam posiadam czarnego guardera i na 130 guardera przy rofie 12 rps po 50 tys zero śladów zużycia . Wczoraj rozebrałem swoja replikę po niedzielnym strzelaniu przy -8 st. i stan taki sam jak po przebiegu 10 tys .Fotki masz w temacie" Jaki tłok pod 140" post nr. 204.

Ewentualnie niech się wypowie ktoś kto już sprawdzał stan tłoka SHS po większym przebiegu.

Witam, po wymianie sprężyny na SP130 Guardera poszedł mi tłok.
Sprawdź dlaczego tak się stało bo może się okazać, że zniszczysz kolejny tłok. Sama wymiana sprężyny wcale nie musiała być tego przyczyną:

- tłok mógł być wcześniej nadwyrężony,

- coś zostało źle złożone podczas wymiany,

- M130 musi 'trochę' popracować zniszczyć najzwyklejszy tłok.

Tłoki JBU wytrzymują wszystko.
Niestety nie. Replika CM049J, M150 i zestaw cylindra BU. Pękła sprężynka antyreversala (część warta max 1zł) i cały aluminiowy, z metalowymi zębami tłok oraz koło tłokowe poszły do kubła. Ale póki co to jedyny przypadek, z którym miałem do czynienia bo o żadnym poza tym nie słyszałem.

Nie ma części wytrzymujących wszystko. "Takie rzeczy tylko w Erze" :blush:

A co do tłoków SHS to dopiero testuję i póki co M170 przerobiła już w tej współpracy 1450 strzałów i oboje mają się dobrze. Jak przemieli drugie tyle to będzie można ten tłok polecić.

Edited by luglo

Ze 130 jest czasami problem jeśli chodzi o podwójne łożyskowanie. W 1 GB śmiało lata a w 2 GB z prowadnicy musisz usunąć jedno łoże oraz koronkę z kulkami pozostawiając drugie łoże i ewentualnie podkładkę jeszcze jakaś cienka dołożyć. Nie sprawdzałem ilości zwojów ale długość maja taką samą.