Faflon Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Witam! Posiadam replikę SR-25 firmy JG. Chciałbym strzelać się zimą, ale rok temu ( miałem wtedy G36E JG) moim kolegom z grupy popękały szkielety od gearbox'ów V2. Chciałbym zapobiec takiemu przebiegowi wypadków. Ma ktoś jakiś pomysł? Myślałem nad kupienim ogrzewacza benzynowego, ale zajmowałby za dużo miejsca i byłby nieporęczny. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Wstaw słabszą sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
konri8 Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Ehh, ja tam biegałem w zimę z m4 G&G z m120 i jakoś nic się nie działo. Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 tylko o doraźny środek na ogrzanie karabinu. Trzymaj go w domu :biggrin: A na poważnie - każde strzelanie na zimnie to rosyjska ruletka pęknie lub nie. Każda gwarancja wspomina, że strzelanie się poniżej 0 st C ją unieważnia. Nie ma i nie było środka na ogrzanie karabinu. Poza tym nie wyobrażam sobie jak chcesz grzać gearbox w trakcie strzelania. GB zabiję ci mocna sprężyna, długie serie, wysoki ROF. GB V2 lubią pękać - mój jest przykładem, a było tylko z -5 st C. Chcesz się strzelać zimą? To przygotuj się na wymianę GB ot cały sposób na strzelanie zimą. Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted December 22, 2010 Author Report Share Posted December 22, 2010 Ale jak jest koło zera, to bez długich serii nie powinno się nic stać? No np. dzisiaj, jestem umówiony na 12.30 a jest 0/-1. Quote Link to post Share on other sites
sniper_tarzan Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 [...] Moją propozycją na "doraźny środek grzewczy" są ogrzewacze chemiczne. Sprzedawane w małych paczkach. Można je owinąć wokół korpusu repliki. Nie powinno to rażąco wyglądać, tym bardziej że mamy zimę a takie rzeczy też się robiło. Jeśli chce ogrzać replikę to proszę bardzo. Nie spamuj więcej... Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted December 22, 2010 Author Report Share Posted December 22, 2010 (edited) Nie spamuję, tylko chcę wiedzieć czy te pęknięcia pojawiają się już przy -1,-2 stopnia, czy potrzeba niższej temperatury. Edited December 22, 2010 by Faflon Quote Link to post Share on other sites
Zeus_ Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Nie spamuję, tylko chcę wiedzieć czy te pęknięcia pojawiają się już przy -1,-2 stopnia, czy potrzeba niższej temperatury. Ubiegłej zimy dość brutalnie traktowałem swój GB od PJ sprężyną M120. Na nowej baterii wykręcał taki ROF, że aż miło. Pękł na wiosnę. To nie jest do przewidzenia kiedy i od czego pęknie Ci szkielet, nawet przy normalnym traktowaniu. Quote Link to post Share on other sites
leksi0r Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Ja ostatnio strzelałem się cm.031 przy -10 i jakoś było spoko (GB przetrwał, ale gumka nie za bardzo :D) Jeśli będziesz walił krótkie seryjki to powinno wystarczyć aby GB przetrwał. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted December 23, 2010 Report Share Posted December 23, 2010 Zaprzec komore hopa - zamiast sprezynki dajesz mocna gume. Tak zeby przod gearboxa BARDZO MOCNO zapieral sei o komore hopa a ona o metalowe body. Ilosc gumy dobrac doswiadczalnie - musi byc NAPRAWDE TWARDA. Wsio ;) Quote Link to post Share on other sites
Nellsonn Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 To ja się jeszcze zapytam czy jeżeli replika będzie narażona na zimno ale nie bedzie się z niej strzelać to też może gb się rozwalić? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 A jeżeli na drodze są rozsypane gwoździe ale nie będziesz po niej jeździł bo samochód stoi na parkingu to możesz złapać gumę?? :icon_rolleyes: Gdyby szkielety były na tyle delikatne żeby pękać bez strzelania, tylko przez noszenie repliki na mrozie to w normalnych temperaturach pękałyby po 1-2 strzale. Quote Link to post Share on other sites
Kowazkwz Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Wiecie moze gdzie dostane taki chemiczyny ocieplacz? Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted December 25, 2010 Author Report Share Posted December 25, 2010 Na allegr są. Po 10-20 zł + przesyłka. Quote Link to post Share on other sites
sniper_tarzan Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 W aptekach też powinny być. Quote Link to post Share on other sites
Nellsonn Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Bo temat głównie jest o gb v2 a czy gb v3 też są podatne na pękanie? Mam cm.040 Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Każdy gearbox kiedyś może pęknąć, po prostu w v2 zdarza się to częściej. Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted December 25, 2010 Author Report Share Posted December 25, 2010 W sklepach survivalowych takich jak specshop.pl, masz ogrzewacze. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 http://www.specshop.pl/index.php?cPath=60_114 tu masz to Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Zaprzec komore hopa - zamiast sprezynki dajesz mocna gume. Tak zeby przod gearboxa BARDZO MOCNO zapieral sei o komore hopa a ona o metalowe body. Ilosc gumy dobrac doswiadczalnie - musi byc NAPRAWDE TWARDA. Wsio ;) W ten sposób może całkiem ładnie rozwalić ucho korpusu. Quote Link to post Share on other sites
Kowazkwz Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Dzieki. Mam gb v2 i jak poczytalem to sie troche przestraszylem. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 W tym roku, w styczniu strzelałem się w 20 stopniowym mrozie:) GB nie pęknął.. ale replika nie chciała strzelać :O dopiero jak rozpaliliśmy ognisko i ogrzałem replikę zaczęła strzelać i tak co 30 minut do ogniska latałem.. miałem 5 ogrzewaczy chemicznych:) Nic to nie daje.. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 (edited) Podejrzewam, że odmowa strzelania to wina batki, przynajmniej u nas tak było, w listopadzie tego roku. Z kolei mój kolega w eMce APSa miał dość dziwny problem - na ogniu ciągłym replika zaczęłą wydawać odgłosy, jakby ktoś ją w ciągnik zamienił, ale na semi było ok. Chociaż może to być brak odpowiedniego smarowania... Edited December 30, 2010 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 (edited) Nie, batka była ok firefox 4k:), naładowany na full. Problem był spowodowany stykami/lutami na kostce. Pod wpływem niskiej temperatury po prostu zamarzła chyba i nie było przewodności. Edited December 31, 2010 by lukas22 Quote Link to post Share on other sites
Zeus_ Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Problem był spowodowany stykami/lutami na kostce. Pod wpływem niskiej temperatury po prostu zamarzła chyba i nie było przewodności. Przewodnictwo właściwe jest funkcją temperatury i spada dla metali przy wzroście temperatury, a w przypadku półprzewodników wzrasta wraz z temperaturą.http://pl.wikipedia.org/wiki/Konduktywno%C5%9B%C4%87 Czyli to raczej nie od mrozu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts