sylwek3231 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Cześć. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy Marpatem Helikona, a kontraktowym? Słyszałem wiele dobrych opinii o jednym i o drugim. Jak to jest z materiałem, wytrzymałością, szwami? Który polecacie? Pozdrawiam Sylwek Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Różnica jest taka, że MARPAT Helikona nie wygląda nawet jak MARPAT kontraktowy. Zamiast brązu to jest jakiś taki dziwny kolor (jakbyś różowy z jasnym brązowym wymieszał). Bierz kontrakt, inwestycja na dłuższy czas. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 (edited) Tylko na kontrakta (przynajmniej w wersji woodland marpat) trzeba nieźle polować, a żeby jeszcze swój rozmiar dorwać to cud niemal :P. A jak już to kosztuje sobie ok. 250zł. Helikona mam od półtora roku i udało mi się zrobić jedno rozdarcie po 40 metrowym zjeździe na dupie po wyjątkowo wrednych kamieniach. Dodam, że nie powiększyło się ani trochę od marca 2010, a używam ich i na codzień i do asg nie cackając się z nimi. Z drugiej strony szwy rzeczywiście mogłyby być lepsze (dużo lepsze) i wkurza spoora ilość luźnych nitek po kupieniu nówki (głównie w okolicach kieszeni). Też właśnie poluję na kontrakta tylko problem z dostępnością w ludzkich cenach i rozmiarach. Swoją drogą, ciekawe czemu tak jest, w końcu już trochę jest w obiegu... Edited December 31, 2010 by czlowiek6 Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 (edited) A u Gunsmoke'a to nie łaska sprawdzić? :cool: Edited December 31, 2010 by HellMaker666 Quote Link to post Share on other sites
Then Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 380 zł ;] Czyli powiedzmy, że spodnie 190 zł... Już cena mniej więcej spoko. Hmm... Jednak w tej cenie, to myślę, że skłaniałbym się ku combat pantsom gen.II od Emersona. Mimo wszystko kusi, jeśli można by było kupić same spodnie ;] Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 No za 350 masz komplet od Proppera :icon_biggrin: . Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted December 31, 2010 Author Report Share Posted December 31, 2010 (edited) Z tym, że akurat jest mój rozmiar, tylko czekam do 10go stycznia i zamówię. I tak się zastanawiałem, czy nie lepiej w Helikon'a zainwestować. Dzięki za szybką odpowiedź. :icon_biggrin: PS. Z tego co wiem to ten komplet od Prooper'a to nie MARPAT, a Digital Woodland i trochę się różni krojem, kolorami i tym, że ma powłokę teflonową. Może się mylę, ale tak słyszałem. Edited December 31, 2010 by sylwek3231 Quote Link to post Share on other sites
Bartess Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Propper w znacznej mierze różni się od kontraktu. Mają własny wzór marpatowski. Propper w moim przekonaniu są bardziej jasne z przewagą żółcio-brązu. Do tego przez teflon jest w nich całkiem ciepło, czasem aż za :P Polecam Helikona. Jak dla mnie jest to najlepsza kopia kontraktu. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted December 31, 2010 Author Report Share Posted December 31, 2010 A jak myślicie, co jest lepsze na polski las mieszany, Marpat (kontrakt) czy Woodland (też kontrakt)? Tak się właśnie zastanawiam teraz nad tymi dwoma kamuflażami. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Marpat. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 kupuj tylko kontrakty. Na polskie lasy lepszy marpat, woodland to porazka. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Zależy to jeszcze od terenu. W moich okolicach akurat woodland jest w miarę dobry. Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted December 31, 2010 Author Report Share Posted December 31, 2010 Pomorze, Żuławy Wiślane, trochę zarośniętych parowów, trochę lasów, łąki, krzaki, bagna. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Ja mam MARPATa helikona i nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 31, 2010 Report Share Posted December 31, 2010 Bo ogólnie rzecz biorąc helikon robi dobre mundury, ale są firmy, które robią lepsze ;) Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted December 31, 2010 Author Report Share Posted December 31, 2010 Jednak zainwestuję w MARPAT'a kontraktowego, zawsze ta pewność, że będę z niego w 100% zadowolony. Dzięki za pomoc :icon_biggrin: Pozdrawiam Sylwester PS. Szczęśliwego nowego roku, dużo szczęścia w znajdowaniu niecodziennych gadżetów, dużo kasy na sprzęt i ogólnie powodzenia w Airsofcie! Quote Link to post Share on other sites
maniek212213 Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 Witam. Ja nosze marpata od Helikon'a już od roku i nie oszczędzam go wcale i nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 ale te helikonowe marpaty są w porównaniu z kontraktem brzydkie. Quote Link to post Share on other sites
kocotgrz Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 jak masz kasę (śpieszy ci się ), twoja ekipa lata w kontraktach, bierz kontrakt ... w ubiegłym roku szykował mi się wyjazd z jedną ekipą (w Marpat -ach), kupiłem więc spokojnie spodnie Helikona, a za jakiś tydzień / dwa listonosz przyniósł przesyłkę z bluzą, wylicytowaną za 80 zł na alledrogo ... różnica ? z kilku metrów żadnej ... z bliska, a raczej jak w ręce weźmiesz jest widoczna, materiał (splot) jest podobny, ale nie taki sam jak to się ma w praktyce ? czołgam się, skaczę itp w nich, na co inni patrzą z ubolewaniem, bo szkoda im kontraktowych spodni ... bluz ... oszpejowania Quote Link to post Share on other sites
maniek212213 Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 Zgadzam się z kocotgrz. Ma rację , przy moim użytkowaniu munduru to kontrakt mi przez rok nie wytrzyma.A tanie nie są póki co. Do rekonstrukcji jak najbardziej ale do zabawy, czołgania się i zniszczenia go w terenie lepiej Helikona. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 Helikon wytrzymuje, a kontrakt miałby nie wytrzymywać? :blink: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 nie ma co dyskutować przy takich sugestiach. :D Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 Eee.... >:D @ maniek212213: raczej nie lichą wytrzymałość kontraktów miał na myśli kocotgrz pisząc o niechcęci ich posiadaczy do katowania ich... Quote Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted January 2, 2011 Author Report Share Posted January 2, 2011 To jest tak, że teraz na zimę to mi raczej nie jest potrzebne, bo i tak się nie strzelamy/ nie trenujemy póki co. Chcę sobie poczekać do wiosny, bo na wiosnę dopiero coś zaczniemy działać, jak już śnieg zacznie topnieć. Ja raczej nie należę do ludzi, którzy dbają o sprzęt i taki mundur byłby raczej często i dużo używany. Jeżeli to będzie kontrakt, to raczej powinien wytrzymać, bo chińszczyzna wytrzymuje. A największy mankament to właśnie cena, bo np. jakbym kupił Helikona, to bym mógł dokupić np. Camelbak'a (oryginał), albo jakieś ładownice na MOLLE za cenę kontraktowego munduru. Jeżeli kontrakt ma mi wytrzymać kilka lat, to moim zdaniem się opłaca kupić "raz, a dobrze", albo poczekać aż stanieje (co jest mało prawdopodobne). To jest mój wniosek z tego co wyczytałem. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted January 2, 2011 Report Share Posted January 2, 2011 I bardzo dobrze rozumujesz Sylwek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts