Olek96 Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 (edited) Witam! Ostatnio myślałem nad "wyborowymi" rozwiązaniami w karabinach m4/m16 i miejscem montażu na nich lunety. No i mam do was pytanie, jakie rozwiązanie byłoby najlepsze - luneta na chwycie transportowym, czy na risie pod nim? Oto kilka modeli zrobionych w "pimp my gun: Uploaded with ImageShack.us Od razu mówię, że prosze nie przywiązywać zbytnio uwagi do pierścieni montażowych i ich przytwierdzeniu do szyn - program mnie ograniczał ;) Edited January 26, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 Najpierw napisz jaką replikę masz na baze, to jest najważniejsze, bo z chinola m4/m16 nie zrobisz snajpy, chyba że wybebeszysz cały gearbox i dasz bore up, zębatki torque up i minimalnie m130. Myślę że najlepszą bazą było by m16 kwa+mocniejszy spring. Lunety o dużym powiększeniu nie przydają się do replik elektrycznych, chyba że masz wspomnianą wysoką moc. Na początek dobrym wyborem jest lufa km head lub promyk + komora hu king armsa/guardera. Możesz też pomyśleć o acogu lunecie ale sumując z tuningiem będzie to duży koszt. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 26, 2011 Author Report Share Posted January 26, 2011 (edited) Nie chodzi mi tu o replikę, bo to najmniejszy problem, ale o sam montaż lunety - czyste teoryzowanie. A baza jest - eMka G&P, tylko, że luneta na średnim montażu (hawke) jest za nisko, mam problem ze złożeniem się do strzału, więc pytam o same miejsce zamontowania lunety. Edited January 26, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 No i mam do was pytanie, jakie rozwiązanie byłoby najlepsze to w którym jest ci najwygodniej strzelać. EOT Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 26, 2011 Author Report Share Posted January 26, 2011 Mam problem, bo mieszkam w takim miejscu, gdzie nie mam okazji sprawdzić żadnej z tych konfiguracji. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 zamontuj tak, by Ci było wygodnie. Skąd my mamy wiedzieć jak Ci pasuje? Najlepsze rozwiązanie dla siebie znajdziesz tylko Ty sam. Ja mam na risie pod rączką transportową i jest super, kolega ma na rączce transportowej i jest mu świetnie, a Ty będziesz miał na szynie bocznej i Ci się spodoba - who knows. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 26, 2011 Author Report Share Posted January 26, 2011 No dobra, widzę, że musze to w praktyce sprawdzić, dzięki wielkie wszystkim :) Quote Link to post Share on other sites
Szczypek Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 przy M16 zakładałem lunetę (x3) na chwyt, bo niewygodnie mi się w goglach mierzyło jak była od razu na risie. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 zawsze są wysokie montaże do lunety... Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 Ja myślę, że powinieneś dobrać montaż do twojego stylu gry. Jeśli dużo leżysz plackiem to montaż załóż jak najniżej (Simo Haya strzelał z żelaznych) tak aby broń była jak najbliżej ziemi a ty jak najmniej widoczny. Jak strzelasz na stojąco lub w pozycji klęczącej to weź wyższy montaż to wygodniej i szybciej będzie ci się składać do strzału ale za to celność będzie mniejsza co jednak w ASG można pominąć. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 skoro jest za nisko to wniosek jest jeden. Trzeba zamontować wyżej? W drugą stronę też to działa, uprzedzając pytanie. Internetowymi legendami o Simo Hayha bym się nie kierował. Nie miał optyki to strzelał z mechanicznych. Potem dorobili filozofię do tego. Quote Link to post Share on other sites
afkurczak Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Od siebie dodam, że dużo wygodniejsze dla mnie w większości sytuacji jest używanie wysokiego montażu. Ja przy niskim muszę się jakoś tak nienaturalnie kulić, a dodam że nie jestem jakiś mega wysoki ani nie mam jakiejś długiej szyi. Za to na rączce transportowej luneta była dla mnie za wysoko. Jak kolimator jeszcze ujdzie tak w lunetę musisz patrzyć "precyzyjniej". Polecam zrobić tak jak ja zrobiłem szukając rozwiązania dla siebie. Poszukaj po sklepach kilku montaży najlepiej z podaną wysokością(lub szacuj na oko), z kawałka drewienka wytnij "klocki" o różnych wysokościach, przyklej lunetę taśmą do drewienka i karabinu i masz wzór, teraz znajdź odpowiedni dla siebie i taki kupuj. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Ja osobiście toleruję wyłącznie niski montaż. Bądź podklejam sobie poduszkę policzkową bo bardzo przytulam się do broni (nie tylko repliki) podczas strzelania. Pozostałości z czasów kiedy trenowałem jeszcze strzelectwo. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 A ja proponuję zastosować tzw. 'natural point of aim'. Zamknij oczy, złóż się do repliki tak aby uzyskać komfortowy chwyt, po chwili otwórz oczy. Zobaczysz wtedy na jakiej wysokości powinieneś mieć optykę. Zrób tak kilka razy i najlepiej w różnych pozycjach strzeleckich. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts