Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wada wzroku a airsoft

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Ostatnio kolega zaraził mnie airsoftem i chyba będę startował w tej dziedzinie, ale nie o tym chciałem pisać.

Noszę okulary korekcyjne, jestem krótkowidzem. Gdybym chciał założyć okulary airsoftowe na swoje okulary, byłoby mi bardzo niewygodnie. A gdybym chciał strzelać bez okularów, moja celność byłaby koszmarna.

Czy są okulary airsoftowe z korekcją w nich? A może musiałbym się przestawić na soczewki kontaktowe? Liczę na pomoc, myślę że na forum jest kilku okularników którzy mogą się podzielić doświadczeniami.

Pozdrawiam.

Są okulary z możliwością montowania szkieł korekcyjnych. Zdaje się, że Errhile takie ma (a może się mylę?) Ale taniej po prostu użyć gogli - pod większość z nich okulary powinny się bezproblemowo zmieścić.

Jeśli zdecydowałbyś się na gogle, to są o nich odpowiednie tematy, np:

http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/5287-gogle-dla-okularnikow/page__p__1157957__hl__okulary+korekcyjne__fromsearch__1#entry1157957

Na Twoim miejscu o celność bym się nie martwił, wątpię żebyś widział do kogo strzelać.

Z gogli tylko Bolle X500 - najlepsze możliwe z okularami korekcyjnymi. Fajnie sprawują się również okulary Guardera, mają możliwość montażu na nich szkieł kontaktowych - koszt jest jednak odpowiednio wyższy.

Ewentualnie można na strzelanki używać soczewek jednodniowych - niektórzy okuliści dodają takie "na próbę" za darmo - zakładasz na strzelankę, po strzelance zdejmujesz, wyrzucasz. Jeżeli nie masz jakichś przeciwskazań (duża wada, choroby oczu) to szczerze polecam ze względu na wygodę.

Jako jeden z okularników z tego forum muszę Cię ochrzanić. Poczytaj znajdziesz temat o okularach i goglach dla "widzących inaczej". :wink:

A w skrócie, bo zaraz pewnie się trafi jeszcze jakiś "niewidomy" wyjść jest kilka:

1. - fundujesz sobie soczewki i dobre okulary - wyjście fajne, nie namolne, na jednodniowych nie wychodzi drogo. WADA - jest problem jak oczy nie tolerują kontaktów, a się zdarza, wiem bo tak mam.

2. - nosisz szkła korekcyjne i okluary/gogle ochronne. Zalet nie ma nie licząc ewentualnie ceny, wady... hhhmmmm... same wady ;-). Będą Ci parować jak głupie szkła korekcyjne w pogodę podobną do tej za oknem i gorszą, ciężko jest dopasować sobie okulary/gogle ochronne, W sumie z okularów znam jedne żółte/białe STTI z taiwangana BIAŁE i ŻÓŁTE, i to w sumie wsio i to też nie wszystkie oprawki korekcyjnych pod nie wchodzą, strasznie wkurzają dwie pary zauszników itp, itd. Z gogli Bolle X500 wspomniane wcześniej, ESS Land Ops, Uvexy Ultrasonic. W każdych idzie szału dostać z parowaniem. Jest lekarstwo któreś z nowych ESSów mają podobno wiatrak zamontowany - piszą o tym w tym temacie, o którym wspominałem.

3. Fundujesz sobie okularki/gogle + wkładka na korekcyjne, idziesz z wkładką do optyka i Ci dorabia szkiełka. Z okularów to Peltor Maxim Ballistic - najtańsza opcja zamykasz się w 100 zeta z przesyłką za okulary+wkładki i dochodzi koszt szkieł korekcyjnych, ja zamknąłem się w 200 złotych, lub ESS (zapytaj się kolegi Errhile`a jakie dokładnie), ewentualnie masz wkładki bankowo do gogli ESS - to są już drogie opcje.

4. bardzo niepolecane maski/gogle z siatką. Jak dla mnie było to niezłe, jak wszyscy latali z replikami po 300 fps na pokładzie. Ale teraz bym Cię od tego odwodził, szkoda szkieł leczniczych i oka jak siatka nie zdzierży kulki ;-).

Chyba wyczerpałem wszystkie możliwości. A teraz rada "Use SZUKAJ Luk" następnym razem ;-).

Edited by Tuksiak

Nie mam wady wzroku, jednak strzelam się z kilkoma osobami, które takową posiadają. Z doświadczenia:

Jeżeli nie ma przeciwwskazań - soczewki kontaktowe.

Jeżeli są: dobre gogle lub okulary (raczej gogle) z wkładką na szkła korekcyjne. Do swoich gogli firmy ESS i Bolle (jedne z najlepszych na rynku) produkują takie wkładki.

Można też, jak mówili Koledzy, nosić zwykłe okulary korekcyjne pod goglami, ale radziłbym najpierw przymierzyć takie gogle, aby mieć pewność, że wszystko pasuje.

Pozdrawiam,

Laokoon

EDIT: moich wypocin nie czytaj, Tuksiak wyczerpał temat :icon_cry:

Edited by Laokoon

Gdybym chciał założyć okulary airsoftowe na swoje okulary, byłoby mi bardzo niewygodnie.

Próbowałeś kiedyś? Teraz używam soczewek, ale pierwszych kilka lat airsoftu przebiegałem w korekcyjnych- jest naprawdę wiele modeli gogli, których spokojnie i wygodnie można używać razem. Poczytaj sobie w wyżej podanym temacie.

Aj, waj, do odpowiedzi mnie wywołują...

Jak chłopaki piszą: jeżeli możesz nosić "kontakty", to wiesz już co i jak.

Jeżeli chodzi o ESS ICE - bo na tym się, po przerobieniu kilku innych rozwiązań, zatrzymałem - nie da się ukryć, kosztują jak za zboże. Ok.170zł za zestaw z 3 szybami, + ok. 100-120zł za wkładkę na szkła korekcyjne, + koszt dorobienia szkieł (zależy od mocy, bajerów np. ultralekkie etc, i kosztów optyka). Kupa kasy. Parują mniej, niż korekcyjne pod goglami, ale parują nadal.

Zaleta jest taka, że w ICE możesz się pokazać w cywilu i ludzie nie patrzą na Ciebie jak na wariata - dzięki czemu mam wreszcie ciemne okulary na słoneczne dni i rozjaśniające okulary do prowadzenia samochodu, które pełnią jednocześnie rolę szkieł korekcyjnych (i w których nie boję się wsiąść na rower!). Dla takiego krótkowidza jak ja - wielka wygoda :blush:

Nie wspomniano jeszcze o jednej, moim zdaniem poważnej wadzie gogli na okularach - siłą rzeczy są spore (reszta tekstu nawiązuje do Bolle X500) - a to uniemożliwia złożenie się do niektórej optyki: Susat - odpada, ACOG - przy przyciśnięciu gogli do lunety da się używać, standardowa optyka w G36 - odpada, MP5 i celowniki mechaniczne - odpada, mechaniczne przy M249 - ciężko.

X500 używam od ponad 2 lat, jeżeli chodzi o parowanie to są rewelacyjne (nie zdarzyło się to jeszcze). Korekcyjne, niezależnie od powłok parują jak cholera. Przymierzam się do zmiany na soczewki i to również bym rekomendował.

Edited by Wojciech_G

Spoko jak on zaczyna, to i tak będzie zmieniał co kilka miesięcy ;-). Ja już nie policzę czego używałem i jak kombinowałem.

Do optyki też dojdzie, wystarczy, że ruszy pupę i poczyta sobie na forum jak to wygląda, a że widać, że inteligentny to i pewnie dojdzie sam jak się złoży do czegoś ze 3 razy ;-).

standardowa optyka w G36 - odpada, MP5 i celowniki mechaniczne - odpada

Gó... Nie prawda.

Używam tych gogli >> http://hurtownia.airsoft-militaria.pl/data/gfx/pictures/large/2/7/572_1.jpg i okularów pod nie i potrafiłem celować z ww. replik, nie jest to do końca łatwe tj z użyciem samych okularów, ale da się i można się przyzwyczaić.

A co do parowania to jeśli w ww. goglach zrobi się dziury (w kształcie np. pasków) to nie parują ani gogle, ani okulary k.

@Panisher - przypominam, że matura z języka polskiego jest obowiązkowa. Sztuka czytania się kłania. Tekst dotyczy TYLKO Bolli X500. Przy g36 miałem na myśli lunetę wbudowaną w rączkę.

Dla mnie konieczność wykrzywiania głowy mija się z celem, pieniądze płacę za odpowiedni komfort użytkowania. Z ww powodu nie widzę sensu kupować jakichkolwiek innych marek poza Bolle i ESS.