Tomjech Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 Siemka. Repliką którą wam pokazuje mam od dawna. Jest sprężynowa, firma podana na zdjęciu, niestety nie mogę znaleźć informacji o niej. Możecie mi pomóc dowiedzieć się co nieco o niej? :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 To jakaś sprężynowa zabawka, jakich pełno można znaleźć w kioskach i na bazarkach. Firm robiacych taki syf jest tyle ile rodzajów tego gówna. Nie oczekuj że ktoś poda ci osiągi czy dane ale nawet ja moge ci podać już teraz 2 rzeczy: - To full plastik - Więcej niz 200fps nie ma Jest to *replika* karabinka szturmowego M4 z ciut krótszą lufą, dla czepliwych jest to chyba Colt Commando z okresu Vietnamu, ale nie dam głowy czy w tamtym okresie robili już składane kolby do emek. Tak czy siak, jest to "emka z bazaru". Quote Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 Patrząc po zdjęciach przypomina to XM177,wątpię jednak,czy cokolwiek sensownego o niej znajdziesz (może poza faktem,że jest plastikowa i najlepsze,co możesz z nią zrobić,to powiesić na ścianie)... Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 (edited) Jest to XM177 firmy HFC. Na kulkach 0.2 ma około 250-300 fps, o ile dobrze wyczytałem. No i wcale nie jest to taka zabawka, przynajmniej patrząc na inny twór tej firmy, czyli SPAS 12. Edited February 28, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 (edited) To jakaś sprężynowa zabawka, jakich pełno można znaleźć w kioskach i na bazarkach. Firm robiacych taki syf jest tyle ile rodzajów tego gówna. Nie oczekuj że ktoś poda ci osiągi czy dane ale nawet ja moge ci podać już teraz 2 rzeczy: - To full plastik - Więcej niz 200fps nie ma Jest to *replika* karabinka szturmowego M4 z ciut krótszą lufą, dla czepliwych jest to chyba Colt Commando z okresu Vietnamu, ale nie dam głowy czy w tamtym okresie robili już składane kolby do emek. Tak czy siak, jest to "emka z bazaru". To nie jest "emka z bazaru", "gówno" czy też "syf". HFC to dosyć wiekowa firma robiąca średniej klasy repliki sprężynowe. O ile dobrze pamiętam poza krótkimi replikami typu H&K P8, SigSauer P226 bodajże i innymi robili jeszcze właśnie długie repliki XM177, MP5 i chyba L85. Nie jest to replika high-endowa i do TM dużo jej brakuje, ale ja osobiście bawiłbym się nią/trzymał ją z samego sentymentu. Niestety dzisiejsze pokolenia startują od chińskich AEGów zupełnie pomijając repliki sprężynowe i później wychodzi taka ignorancja. Edited February 28, 2011 by Pietraszka Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 (edited) Jest to *replika* karabinka szturmowego M4 z ciut krótszą lufą, dla czepliwych jest to chyba Colt Commando z okresu Vietnamu, ale nie dam głowy czy w tamtym okresie robili już składane kolby do emek. Tak czy siak, jest to "emka z bazaru". CAR-15 Colt Commando to nie jest M4. Wtedy nie było M4. Edited February 28, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted February 28, 2011 Author Report Share Posted February 28, 2011 Jedna sprawa. Full plastik to nie jest i do full plastika ma mało bo rozkręcałem oglądałem i metalu ma dużo :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 A można konkretniej? Z czego zrobiony jest tłok i jego zaczep, oraz mechanizm spustowy? Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted February 28, 2011 Author Report Share Posted February 28, 2011 Wszystko metal :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 28, 2011 Report Share Posted February 28, 2011 That sound good! Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 To jakaś sprężynowa zabawka, jakich pełno można znaleźć w kioskach i na bazarkach. Firm robiacych taki syf jest tyle ile rodzajów tego gówna. Nie oczekuj że ktoś poda ci osiągi czy dane ale nawet ja moge ci podać już teraz 2 rzeczy:- To full plastik - Więcej niz 200fps nie ma :hahaha: Hrrr khrrr khhhrrgrhhhh :D ksztuszę się, HFC to sprężynowa zabawka z kiosku, 200fps, firm robiących taki syf jest tyle ile tego gówna... Mhahha Vault, od pewnego czasu przechodzisz sam siebie. Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted March 1, 2011 Author Report Share Posted March 1, 2011 A co ty o niej sądzisz? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Sądzę, że na półkę OK ale w dobie elektryków na strzelankę się nie przyda. Gwoli ścisłości, HFC to firma robiąca jedne z lepszych sprężynek. A, że sprężynki to dziś przeżytek (prócz wyborówek) to inna kwestia. Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted March 1, 2011 Author Report Share Posted March 1, 2011 A na ile wycenilibyścię tą replikę? P.S Pytanie z ciekawości. Replika na razie nie na sprzedarz :) Quote Link to post Share on other sites
nocone Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 na za mało aby opłacało się jej pozbywać :) trzymać ją i uśmiechać się patrząc na nią - tak ja bym zrobił Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 (edited) :hahaha: Hrrr khrrr khhhrrgrhhhh :D ksztuszę się, HFC to sprężynowa zabawka z kiosku, 200fps, firm robiących taki syf jest tyle ile tego gówna... Mhahha Vault, od pewnego czasu przechodzisz sam siebie. Ksztuś się ksztuś dexterku - Może i ze stosów plastikowych karabinów na bazarku się wyróżnia, ale nie znaczy to że jest to *dobra replika* :icon_biggrin: Jak *działa* to nawet za stówę wciśniesz jakiemuś frajerowi na allegro. :biggrin: Edited March 1, 2011 by Vault13 Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Kiedyś była dobra. Teraz są inne kryteria jakości... A ty wielki znawco nie brnij dalej bo debila z siebie będziesz robił każdym kolejnym postem w tym wątku. Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Chce tylko uświadomić koledze że jest to *replika* a nie replika, i że furory tym nie zrobi :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 To JEST replika. Tyle że odstająca od współczesnych standardów.... Uwierzysz synuś, że tym się kiedyś ludzie STRZELALI, bo nie istniała cyma 028 ani żadne inne chińczyki? Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted March 1, 2011 Author Report Share Posted March 1, 2011 Vault ale pokazałeś już jak sie na tym znasz w 1 poście mówiąc że to full plastik. Więc znawca z ciebie taki sobie :) Ale nie chcę popadać w konflikt więc dzięki za wszystkie info. :) A sprzedać i tak nie sprzedam :p Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 No tak, strzel zdjęcie jakiegoś shitguna z bazarku firmy JingoDżango za 20zł i każ ludziom by napisali jego dane i osiągi :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Jak *działa* to nawet za stówę wciśniesz jakiemuś frajerowi na allegro. :biggrin: I to mnie właśnie wkur*ia w polaczkach (nie mylić z Polakami). Co krok się takich widzi. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 A ty wielki znawco nie brnij dalej bo debila z siebie będziesz robił każdym kolejnym postem w tym wątku. Nie tylko w tym niestety. Nawet bez znajomości firmy HFC można stwierdzić, że plastik wygląda sporo lepiej niż w bazarowych zabaweczkach. Ja tam bym trzymał z powodu sentymentu i na spring party i wszelkie tego typu zabawy. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Tomjech Posted March 2, 2011 Author Report Share Posted March 2, 2011 Plastik jest bardzo dobrej jakości. Sprawdzałem w warunkach terenowych jak się z kumplami strzelałem :) Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Niedoceniana przez ignorantów replika która stała się zabytkiem zamierzchłych czasów asg... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts