chiefie Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Mam pytanie do bardziej bogatej w wiedzę części forumowiczów, ostatnio mnie intryguje pytanie jak wygląda mniej-więcej rozkład stopni w jednostkach specjalnych dajmy na to USA. Gdy formowana jest jakaś mała grupa wyselekcjonowanych osób (4-8) aby zrealizować jakiś tam cel, to jakich stopni u nich można przeważnie się spodziewać? Czy możliwe jest spotkanie szeregowego, czy tez są to głównie podoficerowie, a może w większości oficerowie. Zapewne głównym kryterium doboru są posiadane przez nich umiejętności niezbędne do realizacji danego celu, ale wraz z tymi umiejętnościami idzie pewnie tez odpowiednia ranga w hierarchii wojskowej, więc jak to jest zazwyczaj? pozdr. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Oficer dowodzący, zastępca w stopniu młodszego oficera lub starszego podoficera, reszta podoficerowie. Rzadko szeregowi. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 15, 2011 Report Share Posted March 15, 2011 I nie ma czegoś takiego jak "wyselekcjonowana grupa". Zespoły są stałe - trenujące i działające w stałym składzie. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Czyli ewentualnie po Studium Oficerskim w stopniu młodszego oficera można normalnie uczestniczyć w akcjach bojowych/wyjazdach na misję a także ubiegać się o etat w grupach szturmowych dajmy na to w 1PSK? Czy też już jak się jest PANEM oficerem to już wg Sztabowego myślenia nie wypada sobie "butów błotem brudzić"? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Oficer młodszy: podporucznik porucznik kapitan Oficer starszy: major podpułkownik pułkownik Oni wszyscy są oficerami, a może nawet i panami oficerami. Kiedyś na podporucznika mówiło się nieoficjalnie per "podchorąży piątego roku" lub "kandydat na oficera". Sztabowe myślenie zaczyna się od stopnia sierżanta, ponieważ to jest najmłodszy stopień jaki można znaleźć w sztabie. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Soman, o tym wiedziałem. Pytam się jak z udziałem w misjach bojowych młodszych oficerów? Czy taki jegomość podpor. ma czego szukać w PSK czy jakimś BDSZu czy też to jest ewidentny sztabowiec? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Ppor/por może być choćby dowódcą plutonu. I nie mieszaj jednostki specjalnej (PSK) z powietrzno-desantową (6.BDSz), bo tam zupełnie inaczej wygląda skład osobowy - u "specjalsów" szeregowych nie uświadczysz. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Ale wciąż kwestia pozostaje otwarta. Działania bojowe (zarówno wykonywanie rozkazów jak i dowodzenie oddziałem ogniowym) jak się mają do pana ppora? Po studium pancerno-zmechanizowanych można w ogóle marzyć o służbie w charakterze desantowo-szturmowym? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Ppor. nie jest sztabowcem, o ile nie pełni obowiązków za kogoś. Pierwszy etatowy stopień oficerski w sztabie to porucznik. Pierwsze stanowisko dla podporucznika to dowódca plutonu, czyli stanowisko jak najbardziej bojowe. Oczywiście ukończenie "studium pancerno-zmechanizowanego" nie jest przeszkodą w służbie w jednostkach desantowo - szturmowych. Jako ciekawostka - sprawdź jaką szkołę ukończył obecny dowódca 1 PSK i jak ona ma się do jednostek specjalnych. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 u "specjalsów" szeregowych nie uświadczysz.W Formozie są etaty dla zawodowych szeregowych. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Grey Fox nie ma juz BDSz. Jest BPD. Btw w tym roku składasz papiery na SO w WSOWL?? Siłkę ciskasz?? Anglika szlifujesz?? Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Owszem, szlifuję. Siłka także 3x w tyg. Papiery wysłane w zeszłym tyg. Szanse jakieś są, ale 16 miejsc na całą PL to i tak będzie wysoka poprzeczka. Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 Heh, wysoka poprzeczka... wybacz, ale lista przyjętych już jest daaawno ułożona i zatwierdzona. Egzaminy będą tylko i wyłącznie formalnością. Oczywiście życzę Ci, aby stał się cud i żebyś się dostał... chociaż może nie. Zmądrzyj i znajdź sobie dobrą pracę w cywilu, ok? Powodzenia Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 W tym roku najprawdopodobniej lista jest już ułożona. Ale za rok kto wie. A i tak najfajniejszym elementem egzaminu jest rozmowa kwalifikacyjna. To jest idealny moment na sprawdzenie czy człowiek nadaje się na aktora i jak dobrze potrafi sprzedać ściemę. :cool: Aha przydadza się listy polecające od wojskowych z połowy województwa i dobry temat magisterki. Ale jak chcą to i tak usadzą. A przy okazji zrobisz sobie wycieczke do ciekawego miasta i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 W tym roku najprawdopodobniej lista jest już ułożona. Ale za rok kto wie. Nabór na studium oficerskie ma zostać wstrzymany na jakiś czas (nie określili ile) - info potwierdzone u znajomej z WSO i w dwóch WKU. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 3, 2011 Report Share Posted April 3, 2011 Ja bym poczekał do ukazania się odpowiedniego rozporządzenia ministra ON a nie bazował na informacjach od znajomych i z WKU (bo to na dzien dzisiejszy plotka a wojsko lubi żyć plotkami). Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Oj, ułożone listy czy nie, swoje trzeba robić. Nie zaszkodzi. A o alternatywy to się też nie martwię ;) Po prostu wiem, że zajebiście bym żałował gdyby zrezygnował teraz, a potem by się okazało, że poprzeczka była choć ciut niżej niż zakładałem. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Hmm, widzę, iż Grey Fox się zdeterminował. Tym bardziej Ci współczuję, wiesz? I nie chodzi o to, że to Ty będziesz za słabo przygotowany, tudzież zbyt mało się postarasz. Po prostu taka jest nasza szara, wojskowa rzeczywistość: ilość miejsc niestety determinuje również listę przyjętych. Widzisz, aby się załapać na to miejsce, nie wystarczy tata major. Wujek pułkownik również nie. A to, czy Ty jesteś na tyle przygotowany, aby zdać egzaminy na najwyższe oceny, niestety, nie stanowi o Twoim dostaniu się na studium. Nie piszę tego po to, aby Cię zniechęcić. Piszę, abyś się przygotował na rozczarowanie. Tym bardziej bolesne, gdy zobaczysz, jakie to łpserdaki się dostaną, a Ty nie - tylko dlatego, że mają popychacza... Znam to z autopsji. Mianowicie w 1995 roku miałem siedemnastą lokatę do WSOWPanc. (było 45 miejsc, 250 kandydatów) i się nie dostałem. Z braku miejsc... Dobra rada: po co Ci to? Są lepsze i ciekawsze zajęcia. Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Plecaków nigdy nie zabraknie. Możesz być nawet najlepszy a pobije Ciebie facet którego na egzaminach nawet nie zobaczysz :) [niczym Chuck] Ale pocieszeniem może być fakt, że nie tylko w MONie tak jest :-) Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Jakbym słyszał moje przygody z podoficerską Marynarki ;D. 80Miejsc, w pierwszej 50tce, i niestety nawet wujas pułkownik nie dał rady przeciwko lobby admiralsko-komandorskiemu. Czyli dostali się ci z odpowiedniego działu resortu. Reszta won. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Odgrzeję trochę kotlecika. Taka sytuacja jest w całym woju, czy może jest szansa dostania się na WAT bez wujka w sztabie? Pytam z czystej ciekawości, bo papiery i tak już dawno złożone, teraz tylko sprawnościówka. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted June 2, 2011 Report Share Posted June 2, 2011 Jak zdasz sprawnościówkę to się dostaniesz. Ogólnie zapotrzebowanie jest spore, a plecaki na WAT działają wyjątkowo rzadko i słabiutko (krótkoterminowo). Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts