JonasCell Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Mam pytanie? Niedługo zaopatrze się w replikę M4 i mam zamiar dokupić do niej kolimator. Na oku Mam Aimpoina ACM na skośnym montażu i Acoga. Chciałbym się dowiedzieć czy te kolimatory są na tyle "wysokie" żeby kropka widoczna była nad muszką i który lepiej wybrać? Mam ograniczony budżet dlatego szukam czegoś do M4 poniżej 150 zł. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Hmm, jeśli będziesz używał aimpointa zamontowanego na szynie RIS na body, to kropka będzie minimalnie nad muszką, zaś jeśli dokupisz szynę na chwyt transportowy to będziesz widział tylko samą kropkę. ACOG jest trochę wyższy niż aimpoint więc jego kropka (krzyż) jest wyżej nad muszką. Od siebie do eMki polecę Ci OE552, ale to musisz mieć około 200zł (najtańszy). Pozdro :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 aimpointy to gówno, straszne gówno. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted April 29, 2011 Author Report Share Posted April 29, 2011 Okej czyli aimpointy odpadają - więc ACOG skąd? Tzn jaka firma najlepiej? Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 "aimpointy to gówno, straszne gówno." Niby czemu? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Właśnie, czemu to gówno? Ja użytkowałem jeden przez ponad dwa lata i nigdy nic się z nim nie działo. Wygodnie mi się z niego celowało, i nawet moglem lepiej ustawić kropkę w nim niż EoTechu. JonasCell - nie sugeruj się odpowiedzią jednego użytkownika. Szału za te 150zł to nie kupisz. Chyba, że chcesz tylko dla samego wyglądu to kup z allegro taki (ACOG) za 135zł + 15zł przesyłka -> ACOG za 135zł Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Lesio, jeżeli wiesz do czego służy kolimator (zakładam że wiesz) to tekst że to "gówno" świadczy o Twojej (!) dorosłości. Miałeś w łapach aimpointa (o oryginalnym nie mówię, bo pewnie obok tego nie stałeś) że tak twierdzisz? Czy może chodzi Ci o to że chińskie wersje mają niewyraźną kropkę czy coś innego... ? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Ilu ludzi z tym "gównem" biega i nie narzekają ? Lesio rozwiń ich gównowatośc-prosimy :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Chyba macie problemy, Koledzy, z czytaniem ze zrozumieniem. Niby czemu? Jest cały temat o tym potworku. Poczytaj, dowiesz się. nie sugeruj się odpowiedzią jednego użytkownika Również do tamtego tematu odsyłam. A wiesz co jest zabawne? PISAŁEŚ w tamtym temacie i Twoja opinia była JEDYNĄ pozytywną, a teraz gadasz o "jednym" użytkowniku. ;) Swój swoje zachwala. Ja na szczęście już tego chłamu nie mam. Aimpoina ACM poniżej 150 zł Ups, ACM. Czy mnie się wydaje, czy to chińszczyzna? Więc nie wiem po co wyjeżdżać z oryginalnym aimpointem. Chyba, że produkuje go też ACM za 150 zł, wtedy wybaczcie. tekst że to "gówno" świadczy o Twojej (!) dorosłości. Albo o ich... jakości? Miałeś w łapach aimpointa (o oryginalnym nie mówię, bo pewnie obok tego nie stałeś) że tak twierdzisz? Czy może chodzi Ci o to że chińskie wersje mają niewyraźną kropkę czy coś innego... ? Temat dotyczy CHIŃSKIEGO aimpointa, więc wypowiadam się o chińskim. Nie czepiaj się dla samego czepiania. ;) Żeby nie było - wsszystkie repliki aimpointów, od 100 do 300 zł to to samo, tylko inne pudełeczko. ;) Lesio rozwiń ich gównowatośc-prosimy :) Był o nich już temat. Naprawdę, nie chce mi się linkować... http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/111679-kolimator-aimpoint-1x30-od-acm/ Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 (edited) Jest na tym forum spory temat o odpadajacych pokrętłach w aimpointach... Edited April 29, 2011 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted April 29, 2011 Author Report Share Posted April 29, 2011 Gubię się - aimpoint da się użytkować czy lepiej kupić ACOG`a ACM? Czytałem o tych aimpointach i tak podobno zanikają kropki.. prawda? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 dałem link do tematu. Przeczytaj go, podobno tak się zdobywa wiedzę. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted April 29, 2011 Author Report Share Posted April 29, 2011 Więcej osób ocenia negatywnie - więc raczej ACOG - http://allegro.pl/kolimator-acog-22-11mm-zielony-czerwony-punkt-i1588376770.html nie rozleci się za szybko? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 To wszystko to chińczyzna. Czyli tania siła robocza, więc oceń sam, czy się nie rozleci. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted April 29, 2011 Author Report Share Posted April 29, 2011 Wiesz mam dość dużo sprzętu od chińczyków i wszystko naprawdę fajnie się trzyma - mój stary kolim od ACM mu 3 lata i działa idealnie tylko jest za niski do M4 :/ Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 Też mam aimpointa ACM i trzyma się bardzo dobrze. Lesio miałeś kiedykolwiek chińskiego aimpointa ? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 29, 2011 Report Share Posted April 29, 2011 A UMIESZ CZYTAĆ I WNIOSKOWAĆ? http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/111679-kolimator-aimpoint-1x30-od-acm/ a miałeś kiedyś coś innego oprócz tego chłamu? A coś niechińskiego? Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 W kopiach aimpointów odpadają pokrętła. Nie zawsze ale osobiście znam dwa takie przypadki (mój i kumpla), a na forum widziałem już ze 20 takich opinii. Quote Link to post Share on other sites
Pies Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Niby czemu za niski do m4? Przeszkadzają ci gogle w celowaniu przez niski montaż, czy o co chodzi? Bo jeśli o muszkę widoczną w kolimatorze to chyba nie potrafisz go używać tak jak trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Zawsze można wziąć skośny montaż. Quote Link to post Share on other sites
JonasCell Posted May 1, 2011 Author Report Share Posted May 1, 2011 Muszka zasłania prawie cały kolim - tak ma być? Chyba nie.. Dzięki za pomoc - biorę acog`a. Lesio wydaje mi się że trochę zbyt bardzo się wczuwasz, za dużo agresji.. Peace :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Muszka zasłania prawie cały kolim - tak ma być? Chyba nie.. Dzięki za pomoc - biorę acog`a. Lesio wydaje mi się że trochę zbyt bardzo się wczuwasz, za dużo agresji.. Peace :) Uwierz, że gdybyś codziennie czytał wypowiedzi ludzi, którzy zadają pytania mimo tego, że odpowiedź jest ogólnodostępna - też by Cię czasem wykręcało. Pozdrawiam ;) Quote Link to post Share on other sites
Qrczak Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Trochę odkopię. Przymierzam się do kupna M4 i myślałem o jakimś kolimatorze na start. Coś z tego się nada: http://www.casg.pl/p...zem-typu-L.html http://www.casg.pl/p...mator-ACOG.html http://www.casg.pl/p...em-ukosnym.html I na czym polega różnica pomiędzy nimi, skoro cena taka sama? Ewentualnie jakieś alternatywy w podobnej cenie? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Różnią się kształtem i wykorzytanymi materiałami . Wszystkie wyświetlają kropkę. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 I we wszystkich prędzej czy później padnie pokrętło włącznika. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts