scot Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 (edited) Możesz rozwinąć wypowiedź? Co jest nie tak z tym GB? (chyba, że chodziło o samorobke wtedy nie było tego pytania;) Edited May 13, 2011 by scot Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Sopel nie rozumiemy się, i na tym skończmy naszą dyskusję. Ujmę to tak. GB odlany w formię bardziej zbliżonej do GB a później przefrezowany aby uzyskać lepszą dokładność będzie miał lepsze właściwości niż GB wyfrezowany z odlanego bloku. Frezowania z odkuwek nie biorę pod uwagę bo nie dla mnie takie koszta. Tak czy siak czekam na taki szkielet SHSa i nie zamierzam się sam w to bawić. btw. Indeks nie narzekał na naukę w nocy ;) Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 (edited) KicpA, tu nie chodzi o odlew taki kontra odlew taki (czemu właściwie miały by mieć inne własności?) Chodzi o odlew kontra blacha bądź też materiał w innej formie przerobiony plastycznie (np walcowany). Poza tym, odlewa to się zwykle siluminy ;p Pidzej, mógłbyś mi napisać czemu te gb nie mogły być wpierw odlewane a potem tylko przefrezowane? Serio pytam, bo dla mnie każdy z tych chińskich wyrobów włącznie z tym shs'a wygląda jak przefrezowany odlew ;p (choć materiał się kompletnie nie zgadza, no ale co poradzę...) Górna ich część w ogóle nie wygląda na poddaną obróbce skrawaniem, kąty zaokrągleń są zbyt dziwne itp... może to ich cnc tyczy się tylko tego że gb jest precyzyjny? tzn zawsze takiej samej grubości i ma ładne otwory pod łożyska ;) Edited May 13, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
levis Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 Może trochę sprecyzuję: -kolega pracuje w firmie gdzie są takie maszyny (a nie jest właścicielem) -są takie zmiany jak nocka i można wtedy poszaleć (to jego słowa więc skoro tak mówi to tak musi być) -cena materiału - co do tego nie pytałem ale pewnie znajdzie się coś tam za darmo ;-) Tak więc koszta wykonania mogą okazać się nawet zerowe ! KicpA W poniedziałek dowiem się dokładnie w jakim to programie ma być ten projekt oraz co da się z tym wszystkim zrobić. Na chwilę obecną więcej powiedzieć nie mogę. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Zambezi właśnie mi chodziło o te 2 formy ale zawsze jest coś nie tak. Nie ma sensu porównywać szkieletów odlewanych czy też wstępnie odlewanych i frezowanych do frezowanych z bloku odkuwanego. Inny przedział cenowy i wytrzymałościowy. Dostanę szkielet od SHSa to podzielę się fotkami dokładnymi. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 @Zambezi nadal nei wiem o co chodzi z piecami do wyżarzania. Piec to piec nie ma w nim wyższej technologii grzałka sterownik i troche szamotu wielce mi wymślna technologia z NASA. Niewiele wiesz a rzucasz hasłami których nie znasz i się kompromitujesz. Kreujesz się na znawcę tematu chociaż nawet nie liznąłeś go w minimalnym stopniu. Anodowali go sobie bo anodowali - jest kolorowy od tak, a anodowanie jest tanie i fajnie wygląda. I zapewniam Cię ze góra GB jest obrobiona - widać tam idealnie że była poddana frezowaniu 3D kulą. A o co chodzi z tymi siluminami, leje się też i znane na forum znale, staliwo, żeliwo, brązy i to w znacznie większych ilościach niż siluminy @kicpa - fakt bez sensu jest rozmowa z kimś komu się za dużo wydaje. A z mojego oka osoby która robi w konstrukcji - twój GB nie przetrzyma 10 000 strzałów, zapytasz pewnie dlaczego? Może poza tym że nikt ci go tak nie wykona - no ale jeśli jednak znajdzie się taki śmiałek który wykona dla Ciebie ostre narożniki wewnętrzne to i tak przez te same narożniki stosując bardzo inżynierskie sformułowanie karb wszystko ci się posypie. @levis - przedstawiłeś przepięknie istote problemu - jak ktoś gada o czymś o czym nie ma pojęcia. Wiekszość ludzi którzy nie wiedzą nic a tylko rzuca hasła pomija bardzo istotną czynność jak PROGRAMOWANIE CNC. Element taki jak GB, w którym są kontury 3d muszą być odpowiednio napisane w kodzie NC bo inaczej taki GB byś robił tydzień - bez przerwy a i tak byś go nie zrobił. O reszcie twoich przykładów nawet nie będę komentować... przecież jak kumpel mówi to napewno tak jest Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Sopel nie wiem co mają tu ostre narożniki, w moim projekcie ich ilość można wyliczyć na palcach. A co to jest karb i jak działa nie musisz mi mówić ;) Projekt który oglądasz jest tylko przykładem jaki mi został. po nauce pracowania w programie a nie produkt finalny. A ile mi się wydaje to akurat wiesz najmniej ;) Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 (edited) Taak:> to co to jest karb ?:P Układ wadliwy w jednym punkcie jest wadliwy Edited May 13, 2011 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Coś Ty się tak czepił tych piecy? Jak już napisałem, to tylko przykład, piec jak piec jest przydatny przy takich konstrukcjach (jak i wiele innych rzeczy, po co mam je wymieniać? nie to forum) Czytać ze zrozumieniem się naucz, czy my tu piszemy o staliwach, żeliwach, brązach itp? A, nie odpowiedziałeś na pytanie, czemu mam nie budować? Ciągnę bezsensownie temat bo nie trawię takich ludzi... przylezie, pomarudzi, nic nie pomoże i wielce zadowolony bo mógł komuś wytknąć niewiedzę. Gadaj kolego zdrów, ale takim podejściem nikomu w niczym nie pomagasz. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Zambezi: zrób i pokaż. Bo wizjonerów, teoretyków i innych marzycieli to forum widziało wielu. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Zambezi: zrób i pokaż. Bo wizjonerów, teoretyków i innych marzycieli to forum widziało wielu. Brawo! W końcu ktoś napisał coś z sensem Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Proszę bardzo, ale na razie podziękuję za sugestie, będę sobie dalej teoretyzować... ot taka moja wymuszona różnymi czynnikami wola ;) Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 męczycie o te piece to powiem. Wyżarzanie stosuje się po to, aby usunąć wewnętrzne naprężenia i ujednolicić strukturę STALI. Po spawaniu robią to, bo podczas spawania powstają zawsze jakieś naprężenia i dla tego, że w okolice spawu przez temperaturę znaczną "przyciągane są" atomy węgla z okolicy co dodatkowo utwardza okolice owej spoiny. @zambezi A proszę ciebie bardzo. Sam zbuduj se frezarkę lub idź do swojego kolegi. Pokaż efekt finalny, bo pisać aby posty nabijać to i ja se każdy może. Jak dojdziesz do procesu projektowania to ci tak doradzę. Przypatrz się uważnie okolicom cylindra (dokładniej pod i nad nim) w gb v2 i v3 i skopiuj te takie szersze elementy częściowo okalające cylinder z v3 do v2 zwiększy ci to wytrzymałość gb. Szczerze watpię, że zrobisz se frezarke, takiej, szybciej i bez nerwów kupisz se na allegro pewnie Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 (edited) @zaki123 a ja myślałem, że naprężenia podczas spawania powodowane są przez utwardzenie materiałów przez niezamierzone hartowanie a nie jakieś przyciąganie węgla... Ale nie w tym sens. Chodziło o to że kolega Zambezi rzucał jakimiś hasłami które gdzieś zasłyszał i myślał że błyszczy. To tak jakbyś opowiadał na rozmowie o prace w banku że wcześniejsza twoja praca to zbieranie truskawek. Edited May 15, 2011 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 Się czepili jak zawsze. Niech zrobi, niech myśli, niech teoretyzuje, uda się, to fajnie, a jak nie, to fajnie że próbował. Forum jest pełne wizjonerów i majsterkowiczów, ale poziom realizacji prac mamy żenująco niski w porównaniu z zagranicznymi forami. Pojawi się ktoś, co wymyśli, to się zaraz zbierze zgraja, żeby go zgnoić i za wszelką cenę udowodnić, że mu się nie uda i że to bez sensu. Jakby chłopak wyskoczył z takim pomysłem gdzie indziej, to by usłyszał słowa zachęty, ofertę pomocy, a forumowi znawcy pokazaliby mu co konkretnie ma zmienić lub usprawnić, żeby się udało. U nas chodzi o to, żeby się nie udało, a jak ktoś coś wie lepiej, to zamiast pomóc będzie się brandzlował swoją wiedzą tajemną i powtarzał, żeby wrócić do podstawówki. Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 sopel@ przyhartowałbyś, gdybyś spawał pod wodą :biggrin: , bo hartowanie to rozgrzanie materiału do ok 700-800st C i nagłe schłodzenie w wodzie lub oleju. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 Trudno pomóc komuś kto tej pomocy wcale nie oczekuje, nie potrzebuje i sobie nie życzy. Takie tematy powinno się zaczynać nie planami i pomysłami tylko zdjęciami prototypu. ZDJĘCIAMI. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 15, 2011 Report Share Posted May 15, 2011 @zaki123 to jest forum ogólne techniczne, więc pozwolę sobie coś wyjaśnić bo widzę że nie do końca rozumiesz o czym piszesz. Metal nagrzewa się nie do temp. 700-800 stopni tylko do temperatury powyżej temp. austenityzowania. Są różne typy hartowania stali - to które podałeś to metoda ciągła z ośrodkiem chłodzenie a są jeszcze 2: stopniowe i bainityczne. ALE co ja Ci będę pisał przeczytaj to co poniżej: naprężenia spawalnicze naprężenia spawalnicze, naprężenia pozostające, naprężenia powstające w wyniku nierównomiernego rozkładu temperatury i utwierdzenia spawanych elementów oraz następującego później chłodzenia bądź w wyniku zmiany struktury materiału (wywołanej działaniem ciepła podczas spawania) związanej ze zmianą objętości. encyklopedia PWN. Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Sorry za odkopanie tematu ale.. Za miesiąc zaczynam kurs CNC finansowany przez EU więc kasę będą mieli :D i możliwe że się dogadam z prowadzącym dlatego potrzebował bym projekt 3D jeśli ktoś taki posiada Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts