Grazzi Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Witam. Zbieram się do upiększania mojej śliczności i w planach jest zakupienie tłumika. Oczywiście pierwsza propozycja to PBS-1 (broń MUSI być koszerna). Wyskoczył jeden problem. Znajomy miał kiedyś CM.035 (AKSU) i na jakimś strzelaniu tłumik upitolił mu gwint na lufie w efekcie krzywiąc lufę i praktycznie uniemożliwiając strzelanie. Obawiam się czy może to być wada produktów CYMY czy akurat CM.035 był jakiś felerny. Chciałbym być pewny czy mój AKM wytrzyma- PBS-1 to jednak 800g metalu i wolałbym żeby mi nie spadł na ziemie razem z połową lufy. Ktoś miał kiedyś problemy z gwintem w CM.048M? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Ja bym sobie na Twoim miejscu odpuścił PBS'a który waży 800g, obojętnie czy lufa wytrzyma czy nie. Wyważenie jest wtedy tragiczne... :icon_confused: Żeby bezpiecznie nosić takiego Pbs'a powinieneś mieć lufę ze stali, stal nakręcona na aluminium (lufę) zawsze będzie słabym punktem. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Na taiwangunie są chyba jeszcze nawet stalowe do akm-aa:D Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 lepiej kup normalny tłumik a zaoszczędzone pieniądze kup sobie bagnet do ak Quote Link to post Share on other sites
Grazzi Posted May 17, 2011 Author Report Share Posted May 17, 2011 Rzecz w tym że jestem zakochany w ruskiej stylizacji, więc jeżeli nie PBS to już wole bez tłumika. Lepsze to niż jakiś jankeski albo kompletnie z kosmosu wzięty. Ale dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 Miałem Cm.048M z PBS-1, uderzyłem kilka razy z rozpędem w drzewo ("zahaczyłem"). Nic się nie stało. Tłumik jest ciężki, zawsze można kupić replikę z Silesia (jest aluminiowa). Bron wygląda z tym tłumikiem super, wrzucałem chyba do fotek. ;) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 PBS od G&G jest leciutki i świetnie tłumi. Tylko drogi. Quote Link to post Share on other sites
Ookami Posted May 18, 2011 Report Share Posted May 18, 2011 Polecam PBS'a od Silesii jest lżejszy od Krakmańskiego (ok 300g) i nawet tłumi. Quote Link to post Share on other sites
ziuta Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 Miałem cm.048 z tym tłuczkiem 800 gram. Odpuść albo weż lżejszy. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 Tu nie chodzi o to, że coś uszkodzisz z tłumikiem założonym, bo przecież bez tłumika też można coś rozwalić. I nawet o wagę tu nie chodzi a zresztą źle że waży tyle co oryginał? To co ma ważyć tyle co paczka cukierków? To jest REKO a jak się komuś nie podoba to niech sobie kupi jakąś hamerykańską 'tubkę' i niech się lansuje. Quote Link to post Share on other sites
ziuta Posted June 8, 2011 Report Share Posted June 8, 2011 (edited) Rumak miałeś taki zestaw? Autor chyba najlepiej wie o co mu chodzi i o to pyta. Pozatym nie widziałem w wypowiedziach autora słowa reko tylko stylizacja do czego lżejsza wersja nadaje się doskonale. Edited June 8, 2011 by ziuta Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted June 8, 2011 Report Share Posted June 8, 2011 Miałem zestaw AKM(cały front od ostrego+lufa stalowa) z PBS-1 stalowym 1kg i powiem, że jest to chyba najbardziej niewygodny zestaw z jakim miałem okazję się bawić.Sam ak ciąży na przód ale dodaj 1 kg na końcu lufy.Tłumik oddałem koledze po 3 godzinach i zakupiłem model z silesi, który później sprzedałem Lesiowi:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts