Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

ASG z supermarketu

Recommended Posts

Pomyślałem, że warto by było poruszyć tu ten temat. Przywiewa do nas trochę Ameryki, gdzie w Wal-marcie w naszym wózku sklepowym obok konserw i galona mleka można znaleźć amunicję do domowej strzelby. Tutaj, w sosnowieckim Selgrosie, będąc na wyjeździe znalazłem ten oto dział z tymi oto brońmi; przewinęła się CYMA, bodajże DBoys.. Co o tym sądzicie ?

Supermarket panie...

Widać, że możesz tam też kupić wiatrówkę, marker do pb i łuki. Potraktowali to jako dział hobby albo sport, to dobrze, zwykli ludzie zaczną postrzegać to jako dziedzinę sportu i nie będą się dziwić widząc ekipy strzelające się "po krzakach" :wink:

Światowo panie, światowo :icon_mrgreen:

Czy G36 Cymy jest tanie.. Jak ja byłem dzieckiem, to rodzicie mi pieniędzy na coś droższego niż mały zestawik lego (były takie po 12 zł chyba) nie dawali. A większe dzieci i tak potrafią przez neta wszystko kupić, więc to, czy replika będzie w supermarkecie czy na allegro - wiele nie zmieni ;)

Moim zdaniem przez pojawienie się tanich replik w supermarketach częściej trafiają one w nieodpowiednie ręce. I kolejna afera z chłopcami strzelającymi do samochodów gotowa.

ale również to samo możesz powiedzieć to o tych łukach za 150zł, czy wiatrówkach, które tam wiszą i pewno kosztują tyle co te repliki ASG

Nie demonizujmy, sprzęt do strzelania w samochody możesz kupić na każdym odpuście czy kiermaszu okolicznościowym. Jak ktoś jest jełopem i ma małego ptaka to kupi w sklepie specjalistycznym i będzie paradował po mieście, bo tak naprawdę ostatnie doniesienia o takich matołkach (tu na wumasgu) dotyczyła ludzi ze środowiska a nie dzieciaków którym dziadek kupił tanią replikę w hipermarkecie

Czy G36 Cymy jest tanie.. Jak ja byłem dzieckiem, to rodzicie mi pieniędzy na coś droższego niż mały zestawik lego (były takie po 12 zł chyba) nie dawali. A większe dzieci i tak potrafią przez neta wszystko kupić, więc to, czy replika będzie w supermarkecie czy na allegro - wiele nie zmieni ;)

Ja za dzieciaka biegałem z kawałkiem patyka po lesie a nie z repliką... Ale czasy się zmieniają i dzieci mają zabawki coraz droższe :wink:

Co do większych dzieci- oczywiście masz rację, i tak można kupić na allegro. Jednak wydaje mi się że przez internet kupuje raczej osoba która wie mniej więcej jaką zabawkę kupuje. W supermarkecie większa jest szansa że replikę kupi totalnie nieobeznany w temacie synek. Po prostu przechodził okurat z babcią, zauważył fajną zabawkę, a że zbliża się dzień dziecka...

ale również to samo możesz powiedzieć to o tych łukach za 150zł, czy wiatrówkach, które tam wiszą i pewno kosztują tyle co te repliki ASG

Nie demonizujmy, sprzęt do strzelania w samochody możesz kupić na każdym odpuście czy kiermaszu okolicznościowym. Jak ktoś jest jełopem i ma małego ptaka to kupi w sklepie specjalistycznym i będzie paradował po mieście, bo tak naprawdę ostatnie doniesienia o takich matołkach (tu na wumasgu) dotyczyła ludzi ze środowiska a nie dzieciaków którym dziadek kupił tanią replikę w hipermarkecie

No właśnie... co do łuków i wiatrówek ludzie trochę się obawiają i raczej mało prawdopodobne że ktoś kupi dziecku wiatrówkę do zabawy. O replikach ASG ludzie nie mają tyle wiedzy. Ile razy ja słyszałem tekst w stylu: "Przecież to nie groźne, to tylko plastikowe kuleczki ..." I tego właśnie się obawiam. Oczywiście dużo tu zależy od sprzedawcy, pytanie tylko czy będzie próbował kogoś uświadomić o ewentualnym zagrożeniu czy tylko sprzedać towar.

Sam widziałem dzieciaka ze sprężynową repliką, strzelał sobie jakgdyby nigdy nic a w pobliżu rodzica ani śladu. Teraz pytanie- jak myślicie gdzie rodzice kupili takie cacko? W sklepie militarnym/ASG, w internecie, czy może na straganie/ w hipermarkecie? Ja obstawiam to ostatnie.

Oczywiście nie ma co robić zamieszania o kilka replik w supermarkecie, jednak jeśli skala tego zjawiska się zwiększy to ja czułbym się zaniepokojony.

Edited by Smootaz

W Radomskim Selgrosie jest podobnie. Selgros włączył do oferty rzeczy ze sklepu GunFire. I moim zdaniem jest to zawsze jakaś alternatywa do sklepów internetowych. Ceny (w Radomiu) są porównywalne z tymi jakie możemy spotkać na stronie GF. Co prawda oferta jest mocno okrojona ale awaryjnie da radę coś kupić :blush:

Można liczyć na to, że sklep wprowadzi ograniczenie wiekowe jak np. na gry komputerowe, są kasjerzy którzy nie sprzedadzą gry typu Postal, dzieciakowi choćby się skichał, ale są i tacy co robią na kasie tylko pik, pik.... pik:P

Powiem wam, że rodzice kupujący przez sklep internetowy też nie wiedzą, żo można zrobić krzywdę. Jak tłumaczę, że ASG jest ryzykowne to się dziwią "ale to tylko zabawka przecież, jak może być niebezpieczna?" Są też tacy co chwalą się na dzień dobry "kupiłem u was karabin 2 miesiące temu synowi - zabił już dwa ptaki i kota" Więc dużo zależy od dorosłych.

Edited by Naggaroth

Tak jak już na czacie wspominałem : Repliki do znalezienia w Selgros(iku)

CM046 (tak to z EBB) CM041, Dboys Mka, G36 od JG (w sellgrosie), "snajperka" firmy nie pamiętam

obok na półce leżały pistolety Colt 1911, Glock , M9 (firmy nie znane/nie pamietane)

wiadomo kulki GFC, Magazynki AK,M4,MP5, gaz GG

Ceny z "deka" kosmiczne i o ile na tym zdjęciu wygląda to pięknie to w rzeczywistości tak: Części które można zdemontować pokradzione repliki rozwalone wszędzie, jedyne co było poukładane to nie otwarte pudełka i akcesoria typu w/w kulki magazynki...

Osobistycznie najmniej bałbym się wziąć Kulki i magazynki do AK

• 4 months later...
  • 2 weeks later...

U mnie w bricomarche cm.021 (na 100% cm.021) kosztuje 299zł jesli dobrze pamiętam. Obsługa nie ma pojęcia "co to jest", jedyne co dobre to możliwość kupna naboi z co2 (cena też troszkę wysoka jeśli dobrze pamiętam 2,80zł).

Nie skminiłem daty j.w. :bialaflaga:

Edited by Damianosky