Akbar_052 Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Kompletuje sobie po woli wyposażenie i mam kilka pytań : 1. Czy ten kask/hełm będzie dobry, chodzi o to aby ochronić głowę przed kulkami PASGT 2. Potrzebuje też jakiś rękawiczek nie będę się w nich rzucał na szkło, cegły itp. chodzi o to, że jak się przedzieram przez krzaczory to nie chcę sobie poparzyć rąk o pokrzywy ani nie po haczyć o jakieś kolce czy też uniknąć ugryzień owadów. 3. Zastanawiałem się też nad kamizelką UTG ale doszedłem do wniosku, że nie będę nosił nic takiego więc zastanawiam się nad pasem takt. ponieważ w między-czasie planuję zakup repliki Gock'a i chcę przymocować kaburę. 4. Co do samej repliki to zastanawiam się nad tymi 2 modelami : Glock od ARMY Glock od KJW 5. Chciałbym jeszcze kupić maskę ochronną i zastanawiam się nad tą : http://gunfire.pl/product-pol-1152195204-V2-Strike-Metal-Mesh-Half-Face-Mask-Ranger-Green.html 6. Buty do lasu wybrałem te 2 modele : Jungle Boots Panama (tylko inny kolor) Buty kupię za jakiś czas dopiero ponieważ na razie mam swoje tylko kupię sobie jakieś wygodniejsze wkładki. 7. Ochraniacze na kolana tak jak z butami będzie to przeważnie las choć nie wykluczone budynki. Wszystko będzie kupione z czasem na razie mam ok 400 zł, wszystko inne będę dokupywał z czasem Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Kolego, do ASG należy nabyć: 1. Ochrona oczu, 2. Replika (i to nie krótki gaziak) i amunicja, 3. Buty (ale piszesz, że masz). Pierwsze dwie pozycje masz? To możemy pomyśleć dalej. Hełm / kask - po pierwsze, użyteczność tego wynalazku w ASG w warunkach leśnych (CQB to co innego, ale tam radziłbym prawdziwy, uczciwy, atestowany kask, a nie podróbkę hełmu) jest wątpliwa (sugeruje kapelusz), po drugie wybrałeś sobie strasznie szajsowaty model. Rekawiczki - osobiscie morduję 2 parę Strike'ów (poprzednia para zmarła po 3 latach użytkowania), nie odczuwam potrzeby zmiany modelu, choć niewątpliwie szczyt szczytów w rękawicach taktycznych to nie jest. ale za nieduże pieniądze całkiem sensowne. Oporządzenie - wszystko zależy, co będziesz nosił. Temat - rzeka, krótko odpowiedzieć się nie da, a i każdy ma swoje preferencje. O pistolecie za duzo nie powiem, Dexterkrak jest tu mistrzem i znawcą tematu gaziaków. Generalnie jeśli chcesz tani i sensowny pistolet jako boczną, to pomyśl nad CM.030 - elektryczna replika Glocka 18, przyjemna i niekłopotliwa w obsłudze. ewentualnie jakiś inny AEP, bo to w sumie wszystko na tym samym mechanizmie, tylko karoseria różna. A 400zł to pieniądze które same w sobie nie starczą na gaziaka full-wypas... Maska ochronna - jeżeli używasz takich wynalazków, to ten model z Gunfire powinien być sensowny. Buty - o Jungle'ach MilTec'a słyszałem różne opinie, niektórzy je chwalą. Osobiście bym tych butów nie kupił. Ochraniacze - na bezpieczeństwie się nie oszczędza, kup coś dobrej firmy. Alta, Hatch, Bijan's na ten przykład. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Dla sprostowania : Okulary ochronne, replikę i mundur już mam teraz chcę sobie dokupić dodatkowe wyposażenie. Dzięki Errhile twoje uwagi przydadzą przy podejmowaniu decyzji. Jednak jeżeli nie ten kask/hełm to jaki inny polecasz ? Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 MICH firmy BFT. Jest na specshopie. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Do lasu kapelusz/czapka a do CQB porządny kask jak Protec czy SixSixOne. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Do lasu kapelusz/czapka a do CQB porządny kask jak Protec czy SixSixOne. I pod tym się podpiszę. Obiema rękami. W kwestiach budżetowych - bo Protec Classic Half-Cut to w tej chwili dobrze ponad stówa - sugeruje rozejrzeć się po supermarkecie w dziale dla rowerzystów. Zdarzają się chińskie (ale atestowane :excl:) kaski rowerowo-wrotkowe typu "orzech" za nieduże pieniądze. Oczywiście kolor może być dziki, ale to już kwestia przemalowania sprayem albo... naciągnięcia pokrowca maskującego. Do zwykłego biegania po chałupce wystarczy. Do zabawy na linach etc. sugeruję jednak markowy sprzęt. Niby atest ten sam, ale pewność jednak większa. ASG nie jest najbezpieczniejszym hobby jakie zna ludzkość, a lepiej wydać więcej pieniędzy niż potem mieć kłopoty zdrowotne. Nota bene, żaden sprzęt nie uchroni przed wszystkimi wypadkami, zdrowego rozsądku kupić się nie da (a i zdrowy rozsądek nie zawsze wystarczy)... IMO, w typowym ASG'owym ganianiu - zazwyczaj leśnym - kask jest zbędny. Nakolanniki dużo ważniejsze - gdy klękasz w polskim lesie, zawsze możesz trafić na zardzewiały drut kolczasty, deskę z gwoździem czy rozbite szkło, niestety. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 (edited) Dobra rozumiem, odpuszczę sobie badziewny kask i kupię sobie kapelusz w sumie nie warto w te upały męczyć się w kasku :) A jak wygląda rozmiarówka rękawiczek bo nie wiem jaki rozmiar mam wziąć. A jak z tymi pistoletami gazowymi, który lepszy ? ( wiem, że nie starczy mi kasy na wszystko na raz ale w najbliższym czasie mam zamiar to kupić więc prosiłbym o rade ) Edited July 12, 2011 by Akbar_052 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Odpuść sobie pistolet. Na pierwszy rzut kup sobie karabin elektryczny. I wyjdzie taniej w eksploatacji i bedziesz miał większą radochę ze strzelania. W temacie rekawiczek to niby jak ci mamy pomóc. Skąd mamy wiedzieć jaką łapką dysponujesz. Ale i na to jest rada. Trzeba się kopnąć do sklepu sportowego i pomierzyć sobie rękawiczki, zobaczyć jaki rozmiar mają te które dają ci najwyższy komfort, i mieć nadzieję że taktyczne będą mniejwięcej tak samo szyte. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Nie, nie o to mi chodzi. Np. Rozmiar M do jakiej szerokości dłoni w cm jest dobry itp. bo nie wiem jaki rozmiar mam wziąć. Jak napisałem kilka postów wyżej replikę główną już mam tak samo jak okulary ochronne i mundur dlatego zabieram się za kompletowanie różnych pierdółek. Quote Link to post Share on other sites
PasQuda Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Rozmiarówka mechanixa, może się przydać: http://www.mechanix.com/uploads/html/files/MW_glove_sizing3.pdf Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 (edited) Te pistolety są cienkie, szkoda kasy. Army zaczął mi syfonować po jednym wystrzelonym magazynku. Z gaziaków warto kupować TM, ale kosztują tyle, co cały twój sprzęt. Podpisuję się pod zakupem nakolanników. Nie kupuj jednak chińskich, bo wytrzymają dwa, trzy miesiące. Polecam Hatch, Bijans, Alta. Co do maski, to mam model V1 i zdaje egzamin. Ten jest szerszy, więc może utrudniać trochę składanie do strzału, jeśli nie masz kolimatora. Jungle to średni wybór. Jak zacznie padać, to masz całą nogę w wodzie. Lepiej używać butów trekkingowych. Tanie i pancerne są buty Bundeswehry, mają tę wadę, że są ciężkie. Ale to jest sprzęt nie do zajechania. Edited July 12, 2011 by rokatanski Quote Link to post Share on other sites
Śliwa Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 (edited) Ja mam nakolanniki P&Jota, po lekkiej przeróbce (wymiana pasków i wzmocnienie gdzieniegdzie) działają świetnie, ale chińszczyzny nie będę reklamował, w końcu może być tak, że do mnie trafił plastik bez domieszki ryżu i się trzyma, zamówisz ty i akurat okazać się może, że w fabryce komuś obiad wpadł do materiałów na nakolanniki ;p Hełm... możeszbrać jeśli będziesz jeździć na jakieś większe zloty gdzie teren będzie mieszany (raz budynki, raz las) albo na takie stricte CQB... bo do czystego lasu to tylko męka, raz że to duże odległości i bólu nie ma, dwa że kask jest dość ciężki (na głowie to czuć), jeśli sam go nie przymierzysz (tzn kupisz w internecie) to może się okazać, że jest jakiś dziwny, nie taki jak trza, albo po kulkach czy walnięciu się o jakiś kant w budynku odłupią ci się małe kawałki :D Z hełmami za 30 zł może zdarzyć się wszystko. Rękawice... ja osobiście mam mechanixy, te standardowe, bez wzmocnień, przed krzaczorami, ostrymi krawędziami i przetarciami chronią, ale nie mają powierzchni która złagodziła by strzał z repliki, więc oberwanie w palucha dalej jest oberwaniem w palucha :P EDYT.>>> nie sugeruj się tą rozmiarówką podaną wyżej, ponieważ w mojej rozdzielczości, nie pasuje do realiów (mam rękawice emki, a wg tego musiał bym mieć XXSki xD). Po prostu je przymierz albo dowiedz się o konkretne wymiary. Boczna... albo dołożysz więcej, i zdecydujesz się na coś porządnego (gaziak), albo kupujesz AEPa np. cymę 0.30. Edited July 12, 2011 by PiotrqŚ Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted July 13, 2011 Author Report Share Posted July 13, 2011 A miał ktoś te rękawiczki : US Special Forces ? Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Mam je prawie 2 lata. Nic szczególnego, zaczynają się pruć. Quote Link to post Share on other sites
greeg1982 Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 No to może powiecie mi coś na temat rękawic Condor Kevlar HK220 :) http://www.military.pl/condor-rekawice-taktyczne-kevlar-hk220-czarne_10485t.html Condor z tego co czytałem porównywalny poziomem do Helikona, a jak to wygląda w kwestii rękawic ? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Za tę cenę weź Mechanixy. Quote Link to post Share on other sites
greeg1982 Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Za tę cenę weź Mechanixy. Mam okazję kupić je za pół tej ceny. Mechanixy są wzmacniane kevlarem na palcach ? Szukam solidnych rękawic na strzelnice, paintball, aby i wytrzymały wypad do parku linowego. W przypadku condora uwagę moją przykuly demontowane ochraniacze kostek, zdaje się to być praktycznym patentem. Ten element chroni ale czasem i przeszkadza, w zależności od wykonywanej czynności. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Zależy które Mechanixy, mają wiele modeli. Mechanixy mają dobrą opinię. Quote Link to post Share on other sites
Mario75 Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 (edited) Nakolanniki warte uwagi i ceny ALTA czy BIJAN'S. Znajdziesz w paru kolorach, więc coś dopasujesz do siebie. Buty? Zależy na jaką porę roku. Na lato Jungle Boots OK. Na resztę roku polecam Haix np. model 2005. Ciężko zedrzeć, świetny komfort. Ludzie noszą po parę lat i nadal cieszą się z komfortu. Edited August 12, 2011 by Mario75 Quote Link to post Share on other sites
greeg1982 Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 Nakolanniki warte uwagi i ceny ALTA czy BIJAN'S. Znajdziesz w paru kolorach, więc coś dopasujesz do siebie. Buty? Zależy na jaką porę roku. Na lato Jungle Boots OK. Na resztę roku polecam Haix np. model 2005. Ciężko zedrzeć, świetny komfort. Ludzie noszą po parę lat i nadal cieszą się z komfortu. Również mogę polecić haixy model 2005, mam drugi sezon. Do tego na bardzo mokre, bagniste itp. warunki można dokupić za grosze buty ochronne, nakładane na haixy gumiaki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts