kubasekekek Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Ponawia mam pewien problem przerabiam własnie moje hk416 na karabin wyborowy chciałem uzyskać moc około 520fps więc włożyłem sprężynę m140 shs ale potem zauważyłem że mam ukruszoną głowice tłoka. Wymieniłem ją na głowice CA a przy okazji włożyłem uszczelnioną dyszę shs. W rezultacie otrzymałem 360fpsów i większy zasięg niż wcześniej a wcześniej było 480 fpsów. Czy ktoś może mi pomóc? z góry dziękuje Nazywaj poprawnie tematy. Z nazwy tego niewiele wynika. /LgN Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Cóż to za replika? Przy wstawianiu mocniejszej sprężyny, zmienia się parę słabszych elementów repliki, ciesz się, że Ci nic więcej nie poszło ... Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Jaka to replika? Jeśli agm czy coś takirgo to lipa.jak wkładasz 140 to minimum tłok i prowadnice na łożyskowaną,,łożyska ślizgowe,a zębatki w nastepnej kolejce. Link to post Share on other sites
harasim Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 (edited) Ponawia mam pewien problem przerabiam własnie moje hk416 na karabin wyborowy chciałem uzyskać moc około 520fps więc włożyłem sprężynę m140 shs ale potem zauważyłem że mam ukruszoną głowice tłoka. Wymieniłem ją na głowice CA a przy okazji włożyłem uszczelnioną dyszę shs. W rezultacie otrzymałem 360fpsów i większy zasięg niż wcześniej a wcześniej było 480 fpsów. Czy ktoś może mi pomóc? z góry dziękuje Włożyłeś m140+głowice tłoka oraz dyszę i uzyskałeś 360 fps? Wcześniej było 480 na tej samej sprężynie co teraz jest? Jak resztę masz stockową to nie ma co tam pchać m140. Może masz rozszczelniony układ, choć nie wiem czy nieszczelność układu powodowała by 120 fps spadku. Pozdrawiam Edited August 7, 2011 by harasim Link to post Share on other sites
Roni92 Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 widocznie zła dysza. I pod takie fpsy to się kupuje sprężyne 150 a nie 140. Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 (edited) jest to hk416 gfc układ mam szczelny dwa razy sprawdzałem a wcześniej było 480 fps na tej samej sprężynie m140 shs Edited August 7, 2011 by kubasekekek Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Dysza SHS. :bialaflaga: włóż normalną dyszę.... Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 włożyłem zwykłą dyszę i efekt ten sam. Ma ktoś jakiś pomysł ? Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 ruszałeś komorę HU? Może masz na maxa hopka i blokuje ci kulki tak że wylatują z mniejszą mocą...choć nie rozumiem twojego pierwszego postu że niby teraz przy 360fps masz większy zasięg niż przy 480fps ??? @Roni92 ...się nie kupuje większej sprężyny obciążając jeszcze bardziej układ tylko umiejętnie wyciąga ostatnie soki z M140 i można te 500fps otrzymać Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Też bym cisnał na maxa 140 - bo teraz to na bank jest coś nie tak ,ale ... Ty mierzyłeś te fpsy za każdym razem ? Bo ja też tak zrozumiałem ,że masz mniej fps, a większy zasięg...tak być nie może ! Skoro nie dysza, to ostatnią możliwością , jest uszczelka na głowicy. Robiłeś test strzykawki ? Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 (edited) test strzykawki robiłem a zasięg na tych 360 fps jest większy niż przy 480 sam byłem bardzo zdziwiony a fpsy mierzyłem za każdym razem Edited August 7, 2011 by kubasekekek Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 czy to jest możliwe że jeśli jest słaba bateria w chrono to pokazuje zaniżoną moc? Link to post Share on other sites
CerberBP Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 czy to jest możliwe że jeśli jest słaba bateria w chrono to pokazuje zaniżoną moc? Bardzo w to wątpię to jak z zegarkiem elektronicznym innej godziny przecież nie pokazuje tylko zdycha całkiem. Po tych zasięgach patrząc to masz coś z hop-up'em. Najprawdopodobniej gumka za słaba była do takiej mocy a dopiero przy mniejszej dobrze podkręcała co dało lepszy zasięg. Sprawdzałeś hopka tak jak wcześniej pisałem? Najlepiej rozbierz go i obczaj gumkę i poskładaj na nowo. Link to post Share on other sites
bamper12 Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 (edited) U mnie w Virtecu tak było :(... Poczytałem instrukcje, i zmieniłem batke, pomogło.... Próbuj;) Pzdr. Edit. Ale mi chrono tak dużo nie zaniżało, i raczej poprostu nie pokazywał stabilnych fps... Edited August 7, 2011 by bamper12 Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 właśnie mam virteca. a komorę patrzyłem. już nie wiem co mam z tym zrobic Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Mój nawet jak batka pada i starcza tylko na jeden pomiar - włączam , jeden strzał , "bat low" - to i tak pokazuje dobrze. Nie wiesz co z tym zrobić ? - Oddaj do serwisu albo w ręce kogoś bardziej doświadczonego. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted August 8, 2011 Report Share Posted August 8, 2011 A pomiary na pewno na kulkach 0,2g? Może przez przypadek dałęś jakieś cięższe? Link to post Share on other sites
kubasekekek Posted August 8, 2011 Author Report Share Posted August 8, 2011 (edited) robię na 0.20 pomiar jeszcze dzisiaj sprawdzę na innej replice w której wiem ile jes mocy Edited August 8, 2011 by kubasekekek Link to post Share on other sites
Recommended Posts